Verzorgingstips van VIP’s

by | okt 10, 2022 | Discover

Benieuwd naar de laatste revolutionaire ontdekkingen op huidverzorgingsvlak? En de beste adviezen van ’s werelds grootste specialisten? We bundelen ze hier in een overzicht. 

Een duurzame detox!

Ondanks een druk leven in de stad toch een mooie huid? Wel, je kan je huid een handje helpen om te regenereren en zich te ontdoen van opstapelende toxines. Om je huid zo lang mogelijk mooi te houden heeft ze immers hulp van buitenaf nodig. 

Zonnebescherming

Vanaf je twintigste bereid je je huid best al voor op de toekomst door haar te beschermen, luidt het advies van dermatologen. Zij stellen namelijk dagelijks vast dat wie dit advies in de wind sloeg een veel oudere huid heeft op zestigjarige leeftijd dan wie de zon meed. Je beschermen houdt in eerste plaats in dat je in de lente en zomer een zonnebrandcrème gebruikt tegen uv B- en uv A-straling, maar ook dat je je de rest van het jaar beschermt tegen de steeds aanwezige uv A-straling. “Toch is het belastend voor je huid om haar het hele jaar door uv B-filters te smeren die je eigenlijk niet nodig hebt, er moet dus dringend een erkend label op de markt komen dat ook de beschermingsfactor tegen uv A aanduidt op je crème”, vertelt dokter Lionel. Voorlopig zoek je voor de winter dus best een product waarop je het uv A-logo vindt (uv A in een cirkel), zo weet je dat het in ieder geval voldoet aan de uv A-minimumvoorwaarden.

Biotherm Life Plankton Elixir
Biotherm Life Plankton Elixir

Antioxidanten 

Beschermen gaat echter verder dan dat. Om je huid intact te houden is het belangrijk haar weerbaarheid te versterken. Hoe? Met een verzorging die een antioxiderende- en ontstekingswerende werking heeft. Deze twee hangen samen. “De agressies die op je huid inspelen, creëren oxidatiereacties die op hun beurt een ontstekingsverschijnsel veroorzaken”, vertelt dr. Lionel Breton. Oorspronkelijk is je huid in staat de beschadigde moleculen te verteren om ze te herstellen maar omdat ze al haar energie nodig heeft om te vechten tegen de continue agressies waaraan ze wordt blootgesteld, komt ze nooit toe aan die regeneratie”, legt Dr. Breton uit. Dat laat op termijn sporen na: je huidkwaliteit vermindert, huidveroudering versnelt en roodheid, droge plekken, verlies aan stevigheid en rimpelvorming treden op. Deze stille ontstekingen aanpakken is dus essentieel. Daarvoor grijp je naar formules met antioxidanten. Ook ingrediënten die een intens genezende werking hebben bieden soelaas, zoals bijvoorbeeld plankton bij Biotherm. In verzorgingsproducten worden om die reden vaak ingrediënten gebruikt die vitamine C, vitamine A (ofwel retinol) of vitamine E bevatten, omwille van hun antioxiderende eigenschappen. 

quote

“Door haar voortdurende strijd tegen ontstekingen en agressors komt je huid niet aan regenereren toe. Met de juiste stimulerende producten kan ze zich wél beter wapenen en meer tot in de diepte herstellen”

Dr. Lionel Breton, wetenschapper bij Biotherm

Het helen van je huid

Je huid zo goed mogelijk beschermen en herstellen? Dat doe je als de beste met deze laatste ontdekkingen en ingrediënten. Nieuwe verzorgingscrèmes hebben immers allen een gemeenschappelijk doel: je huid in topvorm houden.

Je huidbarrière beschermen

Om je huid de kans te geven zich te vernieuwen, moet je haar in de eerste plaats beschermen. Je huidbarrière speelt daarin een grote rol en vraagt de nodige extra zorg. Ze voorkomt immers uitdroging en het binnendringen van vrije radicalen, luchtvervuiling, en dergelijke. Je huid extra wapenen, doe je onder andere met lipiden van het ceramidetype. Dat zegt je waarschijnlijk niet veel, maar dat zijn vetten die aanwezig zijn in crème-texturen die je huid soepel houden en fungeren als een extra beschermlaag. Ook hydratatie – vocht – is essentieel voor je huid. Je hebt het nodig bij de aanmaak van nieuwe huidcellen (celvernieuwing) en om de huidbarrière te versterken. Een goed gehydrateerde huid zal immers minder snel verouderen. Maar er is meer… We overlopen even de nieuwste ontdekkingen. 

Met probiotica

De huidverzorging van de toekomst? Probiotica!

Een nieuwe benadering om je huidbarrière te beschermen, is door het gebruik van probiotica in verzorgingsproducten die het evenwicht van je huidflora bewaken. “Microbiota zullen een erg grote rol spelen in huidverzorging de komende jaren”, kondigt dr. Lionel Breton van Biotherm aan. 

Dior-wetenschapper Edouard Mauvais-Jarvis sluit zich daarbij aan:“De oplossing voor een meer grondige benadering van huidhydratatie vonden we in het medische milieu. Uit heel wat onderzoek en studies bleek dat de invloed van de flora van onze huid van groot belang is voor haar gezondheid. De huid telt immers 10 keer meer bacteriën dan cellen. We zagen dat cellen elementen produceren die naar de oppervlakte komen om onze huidflora te voeden zodat deze op hun beurt materie kunnen aanmaken waardoor de huid goede vetten en suikers produceert die cruciaal zijn voor haar hydratatie en bescherming. We behandelen deze huidflora nu als een soort vierde huidlaag en spelen ook in op haar behoeften waardoor we meer resultaat bereiken.

Dior - Hydralife crème sorbet fraîcheur
Dior – Hydralife crème sorbet fraîcheur

Véronique Delvigne, die aan het roer staat van het wetenschappelijke team van Lancôme, is het daar ronduit mee eens: “De grootste ontdekkingen op het vlak van huidverzorging moeten nog komen, en we staan voor een revolutionaire doorbraak. Vandaag wordt er hoog ingezet op microbiota of de microflora van de huid”, vertelt ze. Niet enkel je darmen maar bijvoorbeeld ook je hersenen, je hart en je huid hebben elk hun eigen microbiota die een essentiële rol spelen in het optimaal functioneren van het orgaan. “We weten nog niet goed of het de microbiota zijn die de kwaliteit van de menselijke cellen bepalen of omgekeerd… De kip of het ei? Alles hangt echter af van het orgaan zelf en van de situatie. De ene keer zijn het de microbiota die het voortouw nemen, de andere keer de menselijke cellen. We krijgen aanzetten van antwoorden maar de grote doorbraak is nog niet voor vandaag. Al staat ze voor de deur”, garandeert Véronique Delvigne.

De laatste innovatie van Lancôme bevat geen probiotica maar formuleert wel een andere grote doorbraak: drie eerder niet te combineren actieve ingrediënten werden nu toch in een formule verwerkt. Het geheim? Gescheiden compartimenten in de flacon die pas bij het aanbrengen het product mixen. Zo wordt het mogelijk om het superdoeltreffende hyaluronzuur te combineren met vitamine C + niacinaminde en ferulic acid. Een straf staaltje van technologie waarvoor je huidbarrière je dankbaar zal zijn. Lancôme Rénergie H.C.F. Triple Serum

Lancôme Rénergie - H.C.F. Triple Serum
Lancôme Rénergie – H.C.F. Triple Serum

Met plankton

Van Life Plankton werd eveneens wetenschappelijk bewezen dat het een ingrediënt is met een grote helende kracht voor je huid. “Na acht jaar onderzoek zijn wetenschappers in staat om, dankzij een speciaal fermentatieproces (fermogenesis), het plankton 400.000 keer geconcentreerder te maken dan in de natuur”, vertelt dr. Lionel Breton.

Dit levende organisme verhoogt je weerstand en helpt de huid om zich beter te wapenen tegen beschadiging door agressies van buitenaf. Bovendien herstelt je huid beter door de sterke ontstekingswerende eigenschap van plankton waardoor opgelopen oxidatieve stress teniet wordt gedaan. Omdat het de mitochondria in je huidcellen stimuleert, voorziet het de huid bovendien van meer energie waardoor ze zich kan vernieuwen van binnenuit. Binnen de acht dagen treedt het effect in werking en vernieuwt je huid. Volhouden is echter de boodschap: hoe langer je smeert, hoe beter je huidconditie wordt.

Het straffe aan dit ingrediënt is dat het je huidconditie in het algemeen verbetert, bij welk probleem dan ook. Of het nu gaat over het verminderen van sebum, een vette huid, acne, een hydratatietekort, open poriën, rimpels, een verlies aan elasticiteit of over een probleem met je huidtonus (kleur): bij elk probleem treedt er verbetering op”, licht dr. Lionel Breton toe. 

Biotherm heeft de Cera Repair Barrier Cream die alles samenvat: ceramiden, plankton én probiotica! Ze versterkt dus het huideigen verdedigingsvermogen met bio-ceramiden en Life PlanktonTM, met  probiotische fracties. Dit krachtige duo weet het verlies van ceramiden aan te pakken en voorkomt  voortijdige veroudering. Ze verlicht bovendien irritaties of een ‘trekkerig’ gevoel, kenmerkend voor een verzwakte, gestresste huid.

Biotherm - Cerarepair barriercream
Biotherm – Cerarepair barriercream

Met hibiscus, moringa en zee-algen

Estée Lauder - Revitalizing Supreme Youth Power Creme
Estée Lauder – Revitalizing Supreme Youth Power Creme

Estée Lauder zet in op ‘Hibiscus Morning Bloom-extract’, een zeer bioactief plantenextract met grote collageenkracht. Het hibiscusextract versterkt ook de werking van de moringa die het product bevat, een zeer krachtige antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen. Een extract van zee-algen, peptiden en eiwitten garandeert nog meer bescherming voor je huidbarrière. De comfortabele textuur versterkt je huidbarrière en hydrateert langdurig (72 uur). New Revitalizing Supreme + Youth Power Crème van Estée Lauder

RED Technology en Lifeblood 

De meest vooruitstrevende aanpak is je huid niet alles op een presenteerblaadje aan te bieden maar haar met ‘slimme ingrediënten’ aan te moedigen om zelf de nodige stoffen aan te maken. Zo zet Shiseido een ginsengwortelextract in om een bepaalde proteïne te activeren, noodzakelijk om de celwand te verstevigen die de bloedvaatjes beschermt. Daardoor kan de huid beter vocht en voedingsstoffen vasthouden en versterkt de huidbarrière. Daarnaast maakt het beautymerk gebruik van ‘RED technology’, met drie soorten hyaluronzuur, om zoveel mogelijk vocht te vangen. Er werden allerlei ingrediënten aan toegevoegd om dat effect te versterken, zoals unshiu (Japanse mandarijn) en rozemarijnextract. Voor een mooiere huid met een jeugdigere uitstraling, die beter is bestand is tegen schadelijke omgevingsinvloeden. Essential Energy Hydrating Cream van Shiseido.

Shiseido - Essential energy
Shiseido – Essential energy
Clinique - Smart Clinical Repair Wrinkle correction eye cream
Clinique – Smart Clinical Repair Wrinkle correction eye cream

Sigesbeckia Orientalis Extract

Ook de nieuwe Smart Clinical Repair-oogcrème van Clinique werkt met slimme ingrediënten en zet onder meer allerlei peptides, Sigesbeckia Orientalis Extract en weiproteïne in die de huid stimuleren om haar eigen collageen aan te maken. Zeker voor de oogcontour, de gevoeligste zone van het gelaat, is die hydratatie en bescherming belangrijk. Ze ondersteunen de natuurlijke structuur van je huid en versterken de vochtbarrière. Daarnaast werd er nog een hele waslijst voedende en hydraterende ingrediënten aan toegevoegd, eveneens om de huidbarrière te ondersteunen. Voor een sterkere, veerkrachtigere huid met minder lijntjes en rimpels (oftalmologisch getest en veilig voor gevoelige ogen en dragers van contactlenzen). 

Sclareolide

Onderzoek bij Clarins wijst op de negatieve invloed van milieuverontreiniging op onze huid en hoe die verantwoordelijk is voor overgevoeligheid. Hun antwoord is een 96% natuurlijke formule die, naast tal van andere actieve, natuurlijke ingrediënten en planten, sclareolide bevat. Sclareowat? Sclareolide is het bovengrondse deel van muskaatsalie dat een geëxtraheerde molecule bevat met het buitengewone talent om onze huid te kalmeren en te beschermen. Daarnaast bevat de Calm-Essentiel-lijn camelia- en abrikozenolie (voor de voedende eigenschappen), vetzuren en karitéboter, terwijl malrove je beschermt tegen milieuvervuiling. De plant werd opgemerkt door haar vermogen om verontreinigde grond te zuiveren maar is blijkbaar ook in staat om slechte stoffen op de huid af te weren. Calm-Essential Repairing Soothing Balm van Clarins.

Clarins - Calm Essentiel Baume Cica Reparateur
Clarins – Calm Essentiel Baume Cica Reparateur

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!