SAGA VAN DE MERKEN

Dior, het merk van de sterren

Dior, J’adore
Dior - Christian Dior

Hoe begon het? 

Met ervaring bij ontwerpers als Robert Piguet en Lucien Lelong op zak, was Christian Dior na de tweede wereldoorlog klaar om zijn eigen modehuis te lanceren. Zijn eerste collectie in 1947 luidde een nieuw begin in van de modegeschiedenis. De gestructureerde silhouetten, met smalle tailles, het accent op de boezem en kortere, vollere rokken waar ettelijke meters stof voor werd gebruikt waren zo anders dat Carmel Snow, de toenmalige hoofdredactrice van Harper’s Bazaar, het omschreef als ‘a New Look’. Dat trok de nodige aandacht, net zoals beroemde fans zoals Rita Hayworth, Marlene Dietrich, Ava Garner en heel wat royals. Zij maakten Christian Dior instant beroemd, waardoor het merk razend snel ontwikkelde. 

Hij breidde het merk uit met accessoires, zoals een parfum, schoenen, tassen en cosmetica.  Een jaar later stak hij de oceaan over om een boetiek in New York te openen. Lang kon hij niet van zijn succes genieten, want in 1957 overleed Dior onverwacht aan een hartaanval. Hij was amper 52 maar had in 1 decennium zijn stempel op de mode weten drukken. Zijn verschillende opvolgers, zoals Yves Saint Laurent, Marc Bohan, gianfranco Ferre, Hedi Slimane, John Galliano, Raf Simons en sinds 2016 Maria Grazia Chiuri zijn eerste vrouwelijke designer, lieten het merk elk op hun eigen manier evolueren en maakten het tot wat het vandaag is.  

Wat maakt Dior zo anders? 

Al van in de beginjaren staat Dior bekend voor zijn elegantie en tijdloze vrouwelijkheid. Iets dat de opvolgers van Dior na zijn dood elk op hun eigen manier invulden volgens de tijdsgeest. Ook de sterren en royals die Dior dragen verlenen het merk een aura van glamour dat veel mensen doet dromen. Niet iedereen kan zich haute couture of een handtas van Dior veroorloven, maar een lipstick of flesje parfum is voor de meesten wel weggelegd. Dat had Dior al gauw door. Hij bracht een eerste parfum (Miss Dior) uit in 1947 en lanceerde in 1953 de Rouge Dior lipstick in tinten die bij zijn jurken pasten. In de jaren 70 volgde er ook de Hydra Dior gelaatsverzorging.  

Fun facts

Zijn eerste parfum, Miss Dior L’Original, dat hij lanceerde tijdens dat eerste defilé in 1947, droeg hij op aan zijn zus Catherine, die als lid van de verzetsbeweging een concentratiekamp had overleefd. Deze groene, bloemige chypre was een eerbetoon aan de liefde voor tuinen en bloemen die ze deelden.

Wist je dat Dior bijgelovig was? Hij raadpleegde altijd de tarotkaarten voor hij een defilé gaf, waarin het laatste model altijd een boeketje meiklokjes -zijn lievelingsbloemen- droeg. 

De bestsellers? 

Dior heeft verschillende parfumklassiekers, zoals Eau Sauvage (1966), Poison (1985) en J’adore (1999). Maar ook meer recente lanceringen zoals Miss Dior (2012) en Sauvage (2015) blijven steevast de top van lijstjes best verkochte parfums aanvoeren. Ook de make-up doet het goed, dankzij iconische producten zoals de Rouge Dior lipsticks, het 5 Couleurs oogschaduwpalet en de Diorskin foundations.

Laat je adviseren over deze producten door jouw Enjoy Beauty parfumerie

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!