Optimale zonbescherming - Leer slim smeren voor je huid

Slim smeren kan je leren. Zo bescherm je je huid optimaal tegen de zon

Of je nu op citytrip gaat of een strandvakantie hebt geboekt, gaat joggen in het park of afterwork drinks doet op een zonnig terras: je huid moet altijd worden beschermd tegen de zon. Enjoy Beauty tipt de fijnste zonbescherming voor élke gelegenheid.

Here comes the sun! Fijn, maar
Natuurlijk is de zon fijn. Ze zorgt ervoor dat we het gelukshormoon endorfine en vitamine D aanmaken. Het eerste boost ons humeur, de tweede zorgt voor onder meer sterke botten en een goed werkend immuunsysteem. Maar (te veel) zon kan nefast zijn voor onze gezondheid. Het zonnespectrum bestaat uit ultraviolet (uv), infrarood en zichtbaar licht, waartoe blauw licht behoort. Die stralen hebben elk een ander (negatief) effect op de huid.
– Uv B (met de b van branden) dringt niet diep in de huid, maar kan haar verbranden en huidkanker veroorzaken.
– Uv A (met de a van ageing) dringt diep in de huid en zorgt ervoor dat ze veroudert. Het tast DNA aan en kan huidkanker veroorzaken.
– Infraroodstralen beschadigen diep in de huid collageen waardoor de huid sneller veroudert: ze wordt slapper en rimpels duiken op.
– Ook blauw licht kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Het leidt volgens studies tot pigmentvlekken (vooral bij donkere huidtypes), maar schaadt ook collageen.

SPFSPF Sun Protection Factor of beschermingsfactor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een maat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en -lotions bij het tegenhouden van UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De SPF-aanduiding heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ultravioletfilter in de zonnebrandcrème voor UV-B-straling, niet voor UV-A-straling. SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zo lang iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven als iemand zonder bescherming, vooraleer er zonnebrand optreedt. In de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enzovoort.: hoe zit dat ook al weer?

Zeg zonbescherming en je denkt onmiddellijk aan SPF, maar waarvoor staat het ook al weer? De sun protection factor zegt wat over de bescherming van een product tegen uv B (en verbranden). Met een SPF30 kan je 30 keer langer in de zon blijven zonder verbranden dan wanneer je onbeschermd de zon zou ingaan.

Hoe hoger de SPF, hoe meer uv deze tegenhoudt. Beschermt SPF15 de huid tegen 93% van de uv-stralen, doet SPF30 dat tegen bijna 97% en SPF50 tegen 98%. Daarvoor moet je wel de juiste hoeveelheid smeren: 2 milligram per vierkante centimeter. En dat is véél.
Omdat de meeste mensen onvoldoende smeren, raden dermatologen een hoge SPF van liefst 50 of 50+ aan om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen uv.
In de praktijk spelen ook je huidtype, de kracht van de zon en waar je je bevindt een rol in je SPF-keuze. Hoe dichter bij de evenaar, hoe krachtiger de uv-straling. Ook in de bergen en de woestijn is ze hoger. Daar smeer je liefst altijd een zo hoog mogelijke SPF.
Ook goed om weten: over de bescherming tegen uv A zegt SPF an sich niets. Gelukkig moeten in de EU zonbeschermingsproducten de huid ook tegen uv A beschermen. En die bescherming moet minstens 1/3 van de uv B-bescherming zijn.
Hoe weet je nu of een product ook tegen uv A beschermt? Check of de verpakking broad spectrum (breedspectrum) vermeldt: dat wijst erop dat de zonnefilters tegen uv A én uv B beschermen. Ook het uv A-symbool (uv A met een cirkeltje rond) kan worden gebruikt.

De juiste textuur kiezen

Melk, olie, water, gel, crème, fluïde… De keuze aan texturen in zonbescherming is nooit zo groot geweest. Logisch, aldus Marie-Hélène Lair, directeur van de wetenschappelijke communicatie bij Clarins. “De meest efficiënte zonbescherming is het product dat je elke

twee uur of na elke zwembeurt én in een rijkelijke laag smeert. Enkel zo krijg en houd je de bescherming die zijn SPF biedt. Daarom maken we producten die plezierig smeren.”
En kan jij dus het product kiezen dat jou en je huid het beste ligt. Zo zal een droge(re) huid een crème fijn vinden en is een olie voor het lichaam een aanrader als je houdt van een zacht glanzende, satijnzachte huid. “Een gemengde tot vette huid kiest liefst een lichte formule zoals een gel, emulsie of water,” vult Olivier Doucet, Vice President R&D Technology & Innovation bij Coty, aan. “Een olie is te rijk.”

Ook je omgeving kan een rol spelen bij je keuze. Op het strand is een verfrissende spray fijn én handig. Als je gaat skiën, kies je een rijkere formule die je huid ook voedt en in een vochtig, heet klimaat is een lichte textuur als een mist, fluïde of gel aangenaam.

Steeds betere zonbescherming

Slimme innovaties maken zonbescherming steeds efficiënter zodat ze de huid nog beter beschermt en haar steeds beter kan helpen om door de zon veroorzaakte schade te herstellen.
Zo introduceert Shiseido zijn Sun Dual Care TM Technologie in de nieuwe Urban Environment Age Defense Oil Free Sun Care Emulsion. Dankzij deze technologie, die geïnspireerd is door fotosynthese in de natuur, kan de formule een deeltje van de uv-stralen die in de huid dringen omzetten naar gunstige stralen voor de huid. Daarvoor zorgt de Spirulina Energy Essence: die bestaat uit een spirulina-extract (spirulina zijn blauw-groene algen) en een bestanddeel dat uv converteert naar gunstig licht.

De SuperVeil-UV360 TM van het merk zorgt er dan weer voor dat de emulsie een heel hecht laagje op de huid vormt dat zich om de gezichtscontouren spant zodat elk stukje huid optimaal beschermd wordt tegen uv.
Lancaster paste dan weer zijn Advanced Full Light Technology aan die tegen alle stralen van de zon beschermt: uv A, uv B, infrarood en blauw licht. Een biomimetisch actief bestanddeel helpt de huid nu nog beter beschermen tegen dat laatste.

Ook ontwikkelde het merk een nieuw Sun Repair System met jasmijnextract en een probiotisch bestanddeel zodat de huidcellen door de zon veroorzaakte schade beter kunnen herstellen en hun weerstand tegen de zon wordt geboost. Het paste ook nog eens zijn Tan Activator Complex aan: dat zorgt ervoor dat de huid twee keer sneller mooi egaal bruint.

Lief voor het oceaanleven?

Sinds Hawaï de zonnefilters oxybenzone en octinoxate verbood omdat ze volgens enkele studies koralen doen afbreken, komt de beautywereld steeds vaker met ‘koraalvriendelijke’ zonbescherming. Die is vrij van beide.
Bovendien testen merken ook of hun zonnefilters (en andere bestanddelen) veilig zijn voor het waterleven en werken ze aan steeds beter afbreekbare formules (met minder bestanddelen) die het milieu zo min mogelijk schaden.

Wil je oceaanvriendelijk smeren? Op veel producten vind je een coral reef of ocean friendly-symbool dat erop wijst dat ze veilig zijn voor het leven in de zee. Dat vind je onder meer bij Biotherm en Lancaster.

Slimme smeertips

Bescherm je huid nog beter tegen de zon met onze tips.
– Mijd de zon liefst tussen 10 en 16u, of wanneer je schaduw korter is dan jezelf. Dan is ze op haar sterkst en verbrand je het makkelijkst.

– Bescherm je lichaam in de eerste plaats met kledij, een hoed met brede rand en zonnebril. Onbedekte huid smeer je in met een zonbeschermingsproduct.
– Vroegtijdige huidveroudering voorkomen? Smeer élke dag van het jaar een product met breedspectrum zonnefilters. Uv A is er het hele jaar door en dringt door glas en wolken.

– Gebruik onder de SPF voor je gezicht een serum met vitamine C. Als krachtige antioxidant verhoogt de vitamine namelijk de efficiëntie van zonnefilters zodat je huid (nog) beter beschermd wordt tegen schadelijke zonnestralen.
– Smeer bij elke smeerbeurt 2 à 3 laagjes zonbescherming. Zo leg je een egale film op de huid en verkleint de kans dat je stukjes huid overslaat.

Bovendien moet je véél smeren om de SPF van je product te krijgen: 2 milligram product per vierkante centimeter komt voor je gezicht overeen met een halve theelepel of twee vingerlengtes crème. Smeer je minder, ben je minder goed beschermd.
– Smeer om de twee uur en na elke frisse duik of zweterige work-out. Zo houd je de bescherming van de zonnefilters optimaal.

– Zonnecrème hoort op élk stukje onbedekte huid. Vergeet dus oren, haarlijn en -scheiding, voeten (ook tussen je tenen) en lippen niet.

Zonbescherming op maat
Voor de beach babe
Op het strand wordt uv gereflecteerd door zand en water waardoor ze je ook onder een parasol kan bereiken. Bescherm je huid dus extra goed, liefst met een hoge SPF. Zonbeschermingsprays zijn handig en voelen doorsnee licht en fris. Een olie zet je kleurtje extra in de verf. Ga je in het water, kies dan een waterbestendige formule: die is zo samengesteld dat de filters langer op een natte huid blijven zitten dan andere formules. Niet onbelangrijk wanneer je weet dat uv ook door (helder) water dringt.

Producten:
Sun Care Body Oil in Mist SPF30 van Clarins
Waterlover Sun Milk SPF50 van Biotherm
Dior Bronze Beautifying Protective Milky Mist Sublime Glow SPF50 van Dior La Mer UV Protection Fluid SPF50

On the go

Handig in je handtas (het hele jaar door): een zonnespray, -compact of -borstel waarmee je snel en makkelijk je zonbescherming bijwerkt, ook over je make-up. Een stick is dan weer handig om snel gevoelige zones als neus, oren en lippen te beschermen.
Veel on the go-producten bestaan ook in getinte versie. Kan je meteen ook je teint bijwerken.

Producten:
Clear Sunscreen Stick SPF50+ van Shiseido
Powder Me Dry Sunscreen Brush SPF30 van Jane Iredale Mineral Suncare Compact SPF30 van Clarins
Super Stick Solaire Teinté SPF50+ van Sisley

Voor de sportvrouw

Sportformules bieden een hoge bescherming die zich goed aan de huid hecht, ook wanneer je zweet. De WetForce-technologie van Shiseido doet de zonnefilters zelfs nog beter werken

in contact met water of transpiratie. En de Protection in Motiontechnologie van de Sun Sport-lijn van Lancaster verhoogt de bescherming hoe meer je beweegt.

Producten:
Sports Invisible Protective Mist SPF50+ van Shiseido Lancaster Sun Sport Invisible Face Gel SPF30 van Lancaster

Voor de urban vrouw

Woon/werk je in de stad? Dan krijgt je huid naast uv ook te maken met vervuiling. De combinatie van beide wordt fotopollutie genoemd: ze verhoogt de oxidatieve stress in de huid waardoor tekens van huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken, een minder stevige huid) nog sneller opduiken.

Een nieuwe generatie zonbescherming combineert een hoge uv A- en uv B-bescherming, antioxidanten en andere bestanddelen die huidveroudering helpen afremmen en een dosis hydratatie in een luchtige textuur. Je draagt ze ook makkelijk onder make-up. Je hebt dus geen enkel excuus meer om je huid niet elke dag van het jaar tegen de zon en vervuiling te beschermen.

Producten:
Shiseido Urban Environment Age Defense Oil Free Sun Care Emulsion SPF30 Clinique Superdefense City Block SPF50
Lancaster Sun Beauty Sun Protective Fluid SPF30 SPF50
UV Plus Anti-Pollution SPF50 van Clarins

Voor de kinderhuid

De kinderhuid heeft nog geen volgroeide barrière en is gevoeliger dan die van volwassenen. Daardoor kan ze makkelijker reageren op bepaalde allergene stoffen als parfum en moet ze nog beter beschermd worden tegen de zon.
Zonnecrèmes die voor kinderen zijn samengesteld spelen daarop in: ze bieden een hoge bescherming en zijn vaak vrij van parfum.

Geen zin om twee tubes naar het strand/park/een BBQ mee te nemen? Smeer dan zelf de zonnecrème van je kind.

Product:
Lancaster Sun Kids Milky Spray SPF50+ van Lancaster

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Banner popup newsletter

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!