Parfum als moodbooster

Een goed parfum ruikt niet alleen lekker, het geeft je ook een beter gevoel. Het is een onzichtbaar accessoire, een geurige bubbel en moodbooster.

Tekst: Sofie Albrecht

De kracht van geuren

Geuren worden al eeuwenlang gebruikt om onze stemming en emoties te beïnvloeden. Al zijn we ons zelden zo bewust geweest van hun kracht als de afgelopen twee jaar. Terwijl we binnenbleven, zochten we troost en plezier in kleine dingen. Daarbij speelden geuren een grote rol. Ze stelden gerust, hielpen ons te ontspannen en ontsnappen naar andere tijden en plekken. Onze reukzin is immers de meest evocatieve van alle zintuigen. Geuren kunnen je in een fractie van een seconde terug in de tijd katapulteren, naar dat ene moment, die ene herinnering. Wanneer je het parfum ruikt dat je overleden grootmoeder droeg, zal je dat als emotioneler ervaren dan wanneer je een foto van haar bekijkt. Maar geuren kunnen ook helpen om je stemming te verbeteren of veranderen. Dat wordt bestudeerd in de aromacologie, de wetenschap van de psychologische effecten van geuren. Niet te verwarren met aromatherapie, die (uitsluitend natuurlijke) geuren inzet om te genezen.

De meeste emoties worden getriggerd door geuren

Geurherinneringen worden als levendiger en emotioneler ervaren dan andere zintuigelijke prikkels. Ze hebben immers een rechtstreekse verbinding met het limbisch systeem, ook wel het emotionele geheugen van de hersenen genoemd. Alles wat we zien, horen of voelen, passeert eerst langs de thalamus waar die info wordt geanalyseerd en dan pas doorgestuurd naar de juiste zone die instructies geeft voor een gepaste reactie. Onderzoek in opdracht van geurmarketingbedrijven toonde aan dat 75% van alle emoties wordt uitgelokt door geuren, en dat onze stemming met 40% verbetert wanneer we worden blootgesteld aan aangename geuren.

Neurowetenschappen in de parfumerie

Parfumproducenten gebruiken neurowetenschappelijke inzichten om geuren te ontwikkelen die onze stemming kunnen beïnvloeden om gevoelens van ontspanning, troost, kalmte, rust of zelfzekerheid op te roepen. Een recent resultaat van die aanpak is het mannenparfum Phantom van Paco Rabanne dat ontwikkeld werd om een sterk emotioneel effect te krijgen. Neurowetenschappen werden ingezet om de emotionele effecten van verschillende ingrediënten te testen. Op basis van die info, en met behulp van kunstmatige intelligentie, ontwikkelden parfumeurs een geur die specifieke ingrediënten combineert voor het gewenste effect. Het parfum werd vervolgens getest op jonge mannen tussen 18-35 jaar. Zij verklaarden dat Phantom hen sexy doet voelen, met meer zelfvertrouwen en energie. Een geur met een feelgoodeffect dat wetenschappelijk is aangetoond!

Parfums met een feelgoodeffect

Net zoals muziek, een goed boek of kunst je kan raken en opbeuren, kunnen ook parfums je in de juiste stemming brengen.

*Missie geruststellen

Cleane geuren, van hygiëne en properheid, geven zekerheid en stellen gerust in tijden van een wereldwijde pandemie. Je vindt ze in frisse bloemengeuren met veel witte muskus, een ingrediënt

met een licht katoenaroma dat we associëren met propere was. Ook rozen staan bekend om hun verzachtend effect.

Onze tips: Issey Miyake A Drop d’Issey, Calvin Klein cKone, Chloé Love Story, Chanel N°1 Eau de Rouge, Marc Jacobs Daisy Skies

*Missie vrolijkheid & energie

De stress van thuiswerken met het hele gezin en soms zelfs de angst om ziek te worden begint na twee jaar stevig door te wegen. Dan kunnen vrolijke, sprankelende geuren die je energie geven en gelukkig maken voor het nodige tegenwicht zorgen. Fruitgeuren, in het bijzonder citrusaroma’s, staan daarvoor gekend. Studies hebben aangetoond dat deze stress kunnen verminderen en een positieve indruk geven. In aromatherapie wordt met name bergamot – de meest populaire citrusvrucht in parfum omwille van zijn verfijnde aroma – gebruikt om depressie en angstgevoelens te verlichten.

Onze tips: Guerlain Acqua Allegoria Bergamote Calabria, Goldfield & Banks Sunset Hour *Missie ontspannen

Geuren die ons helpen ontspannen zijn onder andere lavendel en kamille. Ze geven parfums een chillfactor. Kamille heeft een kalmerend aroma dat gebruikt wordt om angst te verminderen, slaap te verbeteren en te kalmeren. De essentiële olie van lavendel heeft een gelijkaardig effect.

Onze tips: parfums met kamille – Gucci Memoire d’Odeur, Clinique Aromatics Elixir – en parfums met lavendel – YSL Libre, Guerlain Mon Guerlain, Caron Pour Un Homme

*Missie goed gevoel

Geuren die troosten en je goed doen voelen, bevatten vrijwel altijd vanille. De meeste mensen zullen de ronde, warme, zoete geur als positief ervaren. Het is immers een van de eerste geuren die we in ons leven ervaren, bij het drinken van moedermelk. Vanille houdt de belofte in van eten en de geborgenheid van een moederborst.

Onze tips: Narciso Rodriguez Musc Noir Rose, Flower By Kenzo, Zadig & Voltaire Just Rock! For Her

*Missie sereniteit

Geuren die je in evenwicht brengen, vind je vooral in de houtfamilie. In het bijzonder sandelhout, dat met zijn zachte, crèmige houtaroma de geest weer tot rust en in evenwicht brengt. De geur wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt bij religieuze rituelen en meditatie. Ook in parfums voegt het sereniteit en diepgang toe.

Onze tips: Twilly d’Hermès, Juliette Has A Gun Sunny Side Up, Guerlain Samsara

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!