Vind je lievelingsparfum aan de hand van je favoriete ingrediënten (deel 1)

Hou jij van de scherpe geur van gember of eerder van zoete frambozen? Kan je niet genoeg krijgen van oranjebloesem of zweer je bij rozen? Als je dat al weet, vind je hier misschien wel het parfum waarvan je houdt, met jouw geliefde ingrediënten.

Les goûts et les couleurs… Smaken verschillen. En net zoals je smaak heeft ook je neus een voorkeur voor bepaalde ingrediënten. Meesterparfumeurs zijn dan ook een beetje de topchefs voor je reukzin, en de kwaliteit van je parfum is net zoals je recepten afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten. 

Parfums worden meestal ingedeeld in geurcategorieën, daar kan je inderdaad het karakter van een geur uit aflezen. Maar binnen deze categorieën bepalen vooral enkele uitgesproken ingrediënten hoe het parfum effectief ruikt. Parfumeurs spreken dan van een overdosis van een welbepaald ingrediënt. En dat ene ingrediënt spreekt vaak meer tot de verbeelding dan het vermelden van de waslijst van grondstoffen. 

Omdat een parfum kiezen soms een moeilijke opgave is, laat staan er eentje voor een ander kopen, bespreken we hier even enkele nieuwe parfums aan de hand van hun hoofdingrediënten. Wanneer je iemand zijn voorkeuren kent, wordt een keuze maken immers al een stuk eenvoudiger! 

This is Her! Vibes of Freedom - Zadig & Voltaire
This is Her! Vibes of Freedom – Zadig & Voltaire

1. Sandelhout en peer

THIS IS HER! Vibes Of Freedom bevat vooral pioen maar werd zwoeler gemaakt met oriëntaalse accenten van jasmijn en rozen. Denk: een bloemige bries, nu eens warm, dan weer koel. Het kenmerkende kastanje-room akkoord met sandelhout van de voorgaande This Is Her-geuren is opnieuw van de partij. Er werd een helder peerakkoord aan toegevoegd waardoor het parfum evenzeer warmte uitstraalt. 

Gucci Bloom - Eau de Toilette
Gucci Bloom – Eau de Toilette

2. Jasmijn en neroli

Gucci Bloom eau de toilette heeft er een nieuw zusje bij. Dat bevat hetzelfde trio van witte bloemen – jasmijnknoppen, tuberoos en Chinese kamperfoelie – maar er werd een neroli-akkoord aan toegevoegd. Deze olie is afkomstig van de destillatie van oranjebloesem maar ruikt een stuk groener dan de oranjebloesems zelf. Dat geeft het parfum een groene, honingzoete toets. Een meer delicate versie van de vorige Bloom, dus. 

BOSS The Scent - Le Parfum
BOSS The Scent – Le Parfum

3. Oranjebloesem en Akigalahout 

Boss The Scent Le Parfum voor vrouwen is een bloemige Chypregeur, dat wil zeggen dat het als basis een akkoord bevat van houtachtige ingrediënten, zoals eikenmos, labdanum, patchoeli, en citrusvruchten, meestal Bergamot. Daar voegde Boss in dit geval oranjebloesem aan toe die extra pittig werd gemaakt met roze peper die zowel je neusgaten als je zinnen prikkelt. Nog meer  hout kreeg het parfum door toevoeging van akigalahout, omkleed met aardetonen van vetiver. Kortom: veel hout dus dat opleeft met fleurige oranjebloesem. 

Twilly Eau Ginger - Hermès
Twilly Eau Ginger – Hermès

4. Gember en pioenroos

Twilly Eau Ginger is de derde Twilly d’Hermès. Hierin combineert huisparfumeur Christine Nagel intense, weelderige pioenroos met sprankelende, gekonfijte gember in een basis van fris cederhout. Een opwekkende geur die een feestelijke, zonnige energie verspreidt. Gemberfans kunnen hun hart ophalen bij deze pittige bloemengeur.

Miss Dior
Miss Dior

5. Roos en vanille

De nieuwe Miss Dior is gebaseerd op de in Grasse gekweekte centifolia, een roos met honingnoten. Diors huisparfumeur François Demachy (ondertussen met pensioen) voegde aan deze versie nog een andere roos toe die iets kruidiger en fruitiger is. Hij accentueerde de fruitige aspecten van de roos met abrikoos en perzik en maakte ze extra romig met fluweelzachte, poederachtige noten van iris. Ook frisse lelietjes-van-dalen, de geluksbrenger van Christian Dior zelf, mochten niet ontbreken. De roos werd aangekleed en omringd met andere ingrediënten maar blijft domineren en komt op een zachte houtbasis. De suiker- en vanilletoetsen blijven wel duidelijk aanwezig, het benzoëhars zorgt voor extra romige vanilletoetsen tot in de basis. 

Flowerbomb Ruby Orchid - Viktor & Rolf
Flowerbomb Ruby Orchid – Viktor & Rolf

6. Vanille en orchidee

De nieuwe Flowerbomb Ruby Orchid van Victor & Rolf combineert vanille en orchidee. Deze orchidee staat bekend om haar bedwelmende amberachtige en romige geur. Het akkoord van rode vanilleboon geeft het parfum extra intensiviteit – hét verleidingswapen van de geur. Verder zijn er perziktoetsen en rode vruchten te ruiken in deze bloemenbom.

BOSS Alive Intense
BOSS ALIVE Intense

7. Framboos en vetiver

BOSS ALIVE Intense Eau de Parfum is goed nieuws voor frambozenliefhebbers. Dit parfum opent namelijk met krachtige noten van framboos. Deze zijn omringd met donkergroene aardetonen, net zoals in de natuur: de geur van vetiver, waaraan het sensuele benzoëhars extra verleidelijke en diepe vanilletoetsen toevoegt.

YSL Black Opium
YSL Black Opium

8. Vijg, koffie en jasmijn

Het kenmerkende bloemige koffie-akkoord van Black Opium werd in deze Black Opium Eau de parfum Illicit Green verrijkt met een verfrissende, en meer uitgesproken mix van groene mandarijn en vijgen. Zowel de frisse vijgenbladeren als de romige noten van het vruchtvlees kan je hier ruiken, versterkt door Vanille uit Madagaskar. En geen parfum zonder bloemen… Ook Jasmijn en oranjebloesem zijn hier van de partij. 

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!