Je beautyroutine duurzamer in 10 stappen

Ecologischer gaan leven lijkt soms een zware uitdaging. Niets is minder waar. Vele kleine dingen maakt een groot verschil. Ook in de badkamer.

 1. Weet wat je smeert. Op zoek naar een nieuwe reiniger of crème? Doe dan eerst wat onderzoek naar de duurzaamheid van producten? Zijn de ingrediënten biologisch geteeld en lokaal geproduceerd? Vind je informatie over de productie en uit welke materialen bestaat de verpakking? Merken die dat belangrijk vinden en er veel moeite en tijd aan besteden, zullen graag communiceren over de inspanningen die ze doen.
 2. Neem een douche in plaats van een bad. Probeer minder lang te douchen en draai de thermostaat een paar graden lager. 
 3. Kies voor biologisch afbreekbare formules die geen schade aanrichten aan het milieu. Zeker bij zonnecrèmes maken milieuvriendelijke UV-filters een groot verschil. Je vindt ze onder andere bij Biotherm en Lancaster.  
 4. Probeer eens solide cosmetica. Een stuk zeep gaat immers langer mee dan een douchegel, heeft minder water nodig om het te maken, heeft minder verpakking en is lichter, waardoor er op C02-uitstoot wordt bespaard tijdens het vervoer.  
 5. Bedenk wat er met de verpakking gebeurt wanneer een product op is. Bestaat het uit volledig recyclebare materialen? Ook gerecycleerde materialen genieten de voorkeur. 
 6. Recycleer! Zet desnoods een tweede (of derde) vuilbakje in je badkamer om plastic, glas en karton te sorteren.  
 7. Vermijd wegwerpproducten voor eenmalig gebruik, zoals sheet masks, reinigingsdoekjes of wattenschijfjes. Geef de voorkeur aan herbruikbare of hervulbare producten, zoals wasbare wattenschijfjes bijvoorbeeld. 
 8. Gebruik multifunctionele producten, zoals scrub & mask, een getinte balsem voor lippen en wangen, een multifunctionele transparante balsem zoals 8 hour cream van Elizabeth Arden die kan dienen als lippenbalsem, gloss, voor droge plekjes, haarpunten, en om wilde wenkbrauwen te temmen. 

  Een ander product voor elke zone geeft meer afval, dus kijk eens of je bij deze multifunctionele producten je gading vindt: 

  Een crème met een glow of een pigment, dagcrème met spfSPF Sun Protection Factor of beschermingsfactor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een maat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en -lotions bij het tegenhouden van UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De SPF-aanduiding heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ultravioletfilter in de zonnebrandcrème voor UV-B-straling, niet voor UV-A-straling. SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zo lang iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven als iemand zonder bescherming, vooraleer er zonnebrand optreedt. In de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enzovoort., nachtmasker vervangt nachtcrème en masker, eventueel een toner die ook exfolieert of vitamine C bevat
 9. Gebruik je producten helemaal op voor je een ander product gebruikt. Het is verleidelijk om die nieuwe crème al te kopen waar iedereen het over heeft, maar veel cosmeticaproducten hebben een beperkte houdbaarheidsdatum die je niet haalt wanneer je ze maar af en toe gebruikt. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid én je portemonnee.
 10. Laat het water niet lopen. Breng je reiniger op droge huid aan, bevochtig even je vingers en draai de kraan weer dicht voor je je gezicht grondig masseert. Wanneer je klaar bent kun je meteen afspoelen en klaar! Of maak een washandje of klein handdoekje (van katoen of microvezel) net om je gezicht te reinigen. Dat zorgt meteen ook voor een milde scrub.

VRAAG RAAD IN JOUW ENJOY BEAUTY PARFUMERIE.
ZIJ KUNNEN U HET BEST ADVISEREN

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!