Gezond haar: tips voor een schitterende haardos!

Welkom in de fascinerende wereld van de haarverzorging, de perfecte haarcoupe en het evenwicht tussen elegantie en de gezondheid van je haar. Kort haar of lang haar, wat je ook kiest, ons kapsel speelt een essentiële rol in ons zelfvertrouwen en ons welzijn. Laten we in dit artikel een duik nemen in de tips en trucjes om je haar in goede gezondheid te houden. 

De fundamenten van het kapsel

De impact van onze haarcoupe op ons uiterlijk en onze uitstraling is onmiskenbaar belangrijk. Daarom stellen wij hier enkele tips voor om de ideale coupe te kiezen in functie van de gezichtsvorm en je persoonlijkheid.  

Psychologische impact

Onze haarcoupe beperkt zich niet alleen tot het uiterlijk maar heeft een diepe invloed op onze individuele psychologie. Een goed gekozen kapsel kan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld versterken. Studies hebben inderdaad uitgewezen dat de mensen zich vaak beter voelen na een bezoek aan de kapper.

Lang haar, kort haar, krullen of glad haar zijn allemaal keuzes waar je rekening mee moet houden om je mooi en goed in je vel te voelen. Dat zelfde geldt voor de kleuring. Of je er nu voor kiest om grijs haar te dekken of om je persoonlijkheid te weerspiegelen, de kleur van de haarkleuring vertelt veel over jou en over je stemming.

Je haarcoupe harmoniseren met de vorm van je gezicht

De vorm van het gezicht is een essentieel criterium om de perfecte coupe voor je haar te kiezen. Veel gemaakte fouten in de keuze van je kapsel kunnen voorkomen worden door te begrijpen hoe je de vorm van je gezicht harmonieus kunt laten samengaan met de coupe.

Voor een rond gezicht kies je voor een kapsel of een gedegradeerde coupe om de illusie van lengte te geven.

 • Voor vierkante gezichten kies je voor een kapsel of een gedestructureerde en getextureerde coupe om je trekken te verzachten.
 • Bijna alle coupes voor lang haar en kort haar passen bij ovale gezichten.
 • Bij een lang gezicht kies je beter voor een kapsel of een coupe die volume aan de zijkanten geeft om het gezicht optisch breder te maken.

Haarverzorging die essentieel is voor gezond haar

Zoals er schoonheidsproducten bestaan voor onze huid en voor ons gezicht, zo zijn er ook gelijkaardige producten voor de schoonheid van ons haar. Je hebt het al begrepen, het gaat om haarverzorgingsproducten. Verwaarloos die niet want de gezondheid en vitaliteit van je haardos hangen ervan af. Gezond en stralend haar behouden vraagt om regelmatige zorg. 

Om haaruitval, een beschadigde of uitgedroogde haarvezel te voorkomen, zijn haarverzorgingsproducten je beste bondgenoten. Al naar gelang je behoefte en het soort haar dat je hebt, kun je je schoonheidsroutine bepalen. De eerste essentiële verzorging is de  keuze van de juiste shampoo. Lang haar, kort haar, haarkleuring zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden voor je de shampoo kiest die bij je past. Ook het soort hoofdhuid is eveneens bepalend: vet of droog, aan iedereen zijn of haar verzorging.

Selecteer vervolgens een na-shampoo verzorging of een hydraterend masker al naar gelang je specifieke behoeftes. Breng de conditioner aan met extra aandacht voor de punten en vermijd de wortels om het haar niet zwaarder te maken. 

Indien nodig, bouw dagelijkse haarverzorging in voor een hydratie en voedingsbeurt in de diepte. Er bestaan zelfs producten voor zonnebescherming en thermische bescherming om schade van buitenaf te voorkomen, ook bij het gebruik van de föhn als je gaat voor mooie krullen of een glad kapsel. En vanzelfsprekend verdient ook kort haar een schoonheidsroutine en hydratatie. 

Gladstrijken en krullen: een evenwichtsoefening tussen elegantie en haarverzorging

Ziehier enkele tips voor glad haar of schitterende krullen in prima gezondheid. Niet vergeten om warmtebronnen matig te gebruiken en modellerende producten om het haar in goede conditie te houden.  

Voordat je het haar glad strijkt, zorg je ervoor dat het schoon, droog en goed uitgekamd is. Gebruik een thermische bescherming om de schade door warmte te minimaliseren. Deel het haar in secties in voor een gelijkmatige gladstrijkende beurt. Gebruik een stijltang van goede kwaliteit met een temperatuurregeling die aangepast is aan jouw type haar. Strijk elke sectie langzaam en op gecontroleerde manier glad om te voorkomen dat je verschillende keren over dezelfde zone moet heengaan en zo beperk je ook het risico op brandwonden. Beëindig de stijltang beurt met een gladstrijkend serum om extra glans te geven en eventueel pluishaar te temmen.  

Voor krullen en een perfect kapsel, vooral bij lange haar, denk aan:

 1. Het gebruik van een krultang van kwaliteit met een warmteregeling. Kies voor een model in keramiek voor een homogene verdeling van de warmte.
 2. Breng een beschermende thermische spray aan voor je verwarmende kapseltoestellen gebruikt om het nefaste effect van de warmte te minimaliseren. Gebruik technieken die aangepast zijn aan jouw voorkeuren zoals het oprollen rond het krulijzer of het gebruik van tangen voor natuurlijke krullen.
 3. Vermijd het dagelijks krullen van je haar om blootstelling aan hitte te beperken. Geef je haar de tijd om te herstellen tussen de krulbeurten door. 
 4. Bouw voedende haarmaskers in je routine in om de hydratatie te herstellen na veelvuldige kapselbehandelingen met warmte.

Voorkom haaruitval

Haarverlies is meestal een vervelende ervaring, vooral bij vrouwen. Het geeft aanleiding tot complexen, verlies aan zelfvertrouwen en de factoren die hiertoe aanleiding geven, zijn legio. Maar gelukkig is voorkomen mogelijk. 

Courante oorzaken van haarverlies

Talrijke factoren kunnen aan de oorsprong liggen:

 • Hormonaal onevenwicht
 • Stress en angst
 • Verkeerde kapselgewoontes
 • Genetische factoren
 • Voedingstekorten
 • Overdreven gebruik van chemische producten…

Natuurlijke oplossingen en routines om haarverlies te voorkomen

Uitgebalanceerde voeding, rijk aan proteïnen, aan essentiële vitamines en aan mineralen is een eerste stap om haaruitval te voorkomen en een stralende, volumineuze haardos in prima conditie terug te vinden. Denk ook aan het gebruik van zachte haarproducten van natuurlijke oorsprong en zonder agressieve chemische producten (dat geldt ook voor je haarkleuring). Stimuleer de bloedsomloop door de hoofdhuid zachtjes te masseren tijdens je shampoobeurt om de groei van het haar te stimuleren. Bepaalde essentiële oliën zoals pepermuntolie, rozemarijn olie en lavendel olie kunnen eveneens helpen. 

In het geval van blijvend haarverlies, roep je best de hulp in van een dermatoloog of een haargezondheidsprofessional voor een juiste diagnose en aangepaste tips. Die zou eventueel een voorschrift voor vitamine- en mineralen supplementen kunnen geven.

Door je haar te verzorgen, investeer je in je welzijn en in je zelfvertrouwen. Aangepaste haarverzorgingsproducten, een harmonieuze coupe en duidelijke keuzes voor gladstrijken of voor krullen dragen bij tot het behoud van je haar in goede gezondheid. 

Je gezondheids-/welzijn shopping

Het vegan voedingssupplement haarvitamines van Lucovitaal is ludiek vanwege zijn beertjes vorm. Het zijn gummies met bosbessen smaak die de essentiële bouwstoffen voor je haar bevatten.

Deze shampoo van Redken werd speciaal samengesteld voor de vette hoofdhuid. De  haarverzorging Amino Mint Shampoing met munt is opgebouwd uit aminozuren die je haar bevrijden van onzuiverheden en tegelijkertijd zorg dragen voor je hoofdhuid.

Vichy Dercos Kera-solution serum punten herstelt de beschadigde punten en gaat de strijd aan met mat haar. Om in te bouwen in je schoonheidsroutine voor het haar: breng een kleine hoeveelheid van dit serum aan op de punten en laat inwerken. Niet nodig om uit te spoelen. 

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!