Face yoga: de kunst om je schoonheid op een natuurlijke manier te sublimeren

Op zoek naar een natuurlijk alternatief voor lifting en injecties? We vertellen je hier alles over face yoga, een holistische benadering die zowel inspeelt op schoonheid als op het mentale welzijn. In een wereld waarin het uiterlijk vaak primeert op al de rest is het essentieel om voor onszelf te zorgen, zowel lichamelijk als mentaal.  

 

Wat is Face yoga ?

Face yoga, of gezichtsyoga is een serie oefeningen die bedoeld zijn om de gezichtspieren te stimuleren, om de bloedsomloop te verbeteren en de ontspanning te bevorderen. In tegenstelling tot invasieve methodes zoals lifting of injecties, biedt face yoga een zacht en natuurlijk alternatief om de tekenen van veroudering te bestrijden. 

Toch beperkt face yoga zich er niet toe om het jeugdkapitaal van onze huid wakker te maken. Door elke spier in het gezicht te stimuleren, werkt deze holistische methode op de flux van de chi en het zenuwstelsel. Door elke spier samen te trekken, werk je tegelijkertijd op de bloedsomloop en de lymfe stroom maar ook op de stimulering van de schedel, zetel van de  hypothalamus, de pijnappelklier en de hypofyse. Want deze drie klieren regelen de hoeveelheid hormonen die wij produceren, met name de welzijn hormonen. Als je last hebt van bruxisme (tandenknarsen), slaapstoornissen die te wijten zijn aan stress, zul je verbaasd zijn over de resultaten! 

De opmars van een eeuwenoude methode

Alhoewel het concept vernieuwend kan lijken, heeft face yoga zijn wortels in eeuwenoude methodes in Azië. Die kaderen in een bredere context van bewustzijn in gezondheid en schoonheid. 

In een maatschappij waarin meer en meer wordt ingezet op algemeen welzijn en persoonlijke ontwikkeling, winnen deze holistische methodes aan populariteit. Ze bieden een evenwicht tussen de zorg voor geest en voor het lichaam en weerspiegelen een schoonheid die zowel van binnenuit als naar buitenuit straalt.

Het principe van face yoga ? 

Deze natuurlijke methode combineert tegelijkertijd de weldaden van een automassage met een serie oefeningen om de gezichtspieren te reactiveren en te ontspannen. In tegenstelling tot andere spieren en met uitzondering van de kauwspieren, zijn de gezichtspieren niet met elkaar verbonden. Ze hebben een rechtstreekse verbinding met de fascia’s en de huid. Als de spier atrofieert omdat hij niet gebruikt wordt (dat is het geval in 30% van onze gezichtspieren), verliest die aan volume, om zo een domino effect te creëren. De trekken verslappen, de wangen worden holler. 

De oefeningen zijn erop gericht om de pakweg 57 spieren in ons gezicht te stimuleren, spieren die vaak verwaarloosd worden in onze routine van dagelijkse verzorging. Door deze spieren te tonifiëren kun je niet alleen het gezichtsovaal verbeteren en het verschijnen van rimpels beperken, maar ook een stralendere teint en een stralend gezicht. 

Wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijk onderzoek begint de doeltreffendheid van face yoga te bewijzen. Een studie uitgevoerd door Dr. Murad Alam van de Northwestern University heeft aangetoond dat de deelnemers die enkele weken face yoga hebben toegepast, zichtbare tekenen van verjonging vertoonden. Deze resultaten zijn bemoedigend voor al diegenen die anti-verouderingsoplossingen zoeken zonder een beroep te willen doen op geneeskunde of esthetische  chirurgie.

De voordelen van face yoga

De fans van face yoga, waaronder beroemdheden als Gwyneth Paltrow en Meghan Markle, zingen de loftrompet over de talrijke voordelen. Door regelmatig de gezichtsyoga oefeningen te doen, mag je volgende resultaten verwachten:

  • Een vermindering van spanning en stress, die vaak verantwoordelijk zijn voor het vroegtijdig verschijnen van rimpels. 
  • Een verbetering van de bloedsomloop, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen bevordert die essentieel zijn voor de huid en dus voor een stralend gezicht.
  • Een stimulering van de collageen en elastine productie voor een stevigere en soepelere huid. 
  • Een betere opname van schoonheidsproducten, dankzij een getonifieerde en receptieve huid.

Face yoga in je schoonheidsroutine inbouwen

Als je een belangrijk deel van je budget besteedt aan schoonheidsproducten, kan het inbouwen van face yoga in je dagelijkse routine een echte meerwaarde zijn. 

Het wordt aangeraden om face yoga te beoefenen op een schone huid en aangepaste verzorgingsproducten te gebruiken om de resultaten te maximaliseren. Bijvoorbeeld, een serum dat rijk is aan antioxidanten of een vochtinbrenger op basis van hyaluronzuur kunnen aangebracht worden voor de oefeningen om de doeltreffendheid van de behandeling te boosten en de huid in de diepte te hydrateren.

5 dagelijkse face yoga oefeningen

Om te beginnen met face yoga hoef je geen expert in yoga of in meditatie te zijn. Enkele minuten per dag om de basisoefeningen te doen, zijn voldoende. Elke oefening werkt tegelijkertijd op de weerstand en de tegenweerstand en wel zo dat ze tegelijkertijd werken op de tonifiëring en de spierontspanning. Een samengetrokken spier is namelijk een spier die rimpels veroorzaakt, waar bloed en lymfe slecht doorstromen en waar de noodzakelijke voedingsstoffen niet tot in het hart van de cellen raken.

Hier enkele van de meest populaire face yoga oefeningen:

  1. De Cat Eye – Een van de oefeningen om het kraaienpootje te verzachten, bestaat erin de buitenste ooghoek in de richting van de slaap te trekken terwijl je je ogen dicht houdt.  
  2. De leeuw – Ideaal om de kaak te ontspannen en de spieren van de hals nieuwe veerkracht te geven. Open je mond wagenwijd, trek je tong naar beneden en brul als een leeuw. 
  3. Wangen opblazen – Vul je wangen met lucht en laat de lucht van de ene wang naar de andere wang stromen. Dat helpt om de spieren van je wangen te versterken en om de nasolabiale lijnen te verzachten.
  4. Omgekeerde glimlach – Probeer te glimlachen terwijl je je mond dicht houdt en door de mondhoeken naar beneden te trekken. Deze oefening is bedoeld voor de spieren rondom mond en kin. 
  5. Massage van het voorhoofd – Gebruik je vingers om je voorhoofd zachtjes te masseren met cirkelvormige bewegingen, dit kan helpen om de lijnen op het voorhoofd gladder te maken.  

 

Zin om nog meer te ontdekken? 

Gecertificeerd door de GlowingFace yoga school heeft Stéphanie Jacquet, de Belgische oprichtster van Bliss You Face Studio, een leerprogramma uitgewerkt van 5 weken met meer dan 50 van tevoren opgenomen video’s die op abonnement beschikbaar zijn. Net als bij Netflix het geval is, worden de video’s gefilterd in functie van voorkeur en behoefte. Ze begeleidt de oefeningen met een automassage met de vingers, met cupping (zuignap) of nog met gua-sha voor een complete werking.

Conclusie

Voor de schoonheidsfanaten is face yoga meer dan een gewone trend. Het is een uitnodiging om schoonheid opnieuw te ontdekken vanuit een heel andere hoek, om tijd te nemen om opnieuw aansluiting te vinden bij jezelf terwijl je tegelijkertijd zorg draagt voor je uiterlijk. Met eenvoudige en natuurlijke gebaren belooft face yoga een kostbare bondgenoot te worden in de zoektocht naar authentieke en duurzame schoonheid.

Bij Enjoy Beauty geloven wij in het belang van het aanbod van producten en tips die op een lijn liggen met onze waarden en behoeftes. Wij nodigen je daarom uit om ons zorgvuldig geselecteerde gamma producten te ontdekken om je face yoga aan te vullen en je natuurlijke schoonheid te sublimeren. Want uiteindelijk is het mooiste cadeau dat we onszelf kunnen geven, ons goed voelen in onze huid.

Bijschrift foto: Stéphanie Jacquet, heeft in België de Bliss You Face Studio opgericht. Foto credit: Elodie Deceuninck

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!