De verschillende spa types en hun specifieke weldaden

Spa centra zijn vandaag compleet uitgeruste ruimtes die onvergetelijke ervaringen bieden. Elk van die instellingen biedt een unieke aanpak om aan jouw behoeftes te beantwoorden. Van diepe ontspanning tot een uitje aan zee, ontdek hoe deze bakens van sereniteit jouw momenten van ontspanning tot betoverende tussenstops kunnen maken, zonder de onmiskenbare voordelen van sauna en hamam te vergeten. Waarom zou je dit niet als volgende vakantiebestemming kiezen?

Definitie van spa en spa centrum

“Spa” is een afkorting van de Latijnse uitdrukking “sanus per aquam”, wat “gezondheid door water” betekent. Toch wordt het woord “spa” vandaag meestal geassocieerd met die welzijn plekken die een gamma aan behandelingen en activiteiten bieden die gefocust zijn op ontspanning en gezondheid, vaak gebruik makend van waterinstallaties zoals bubbelbaden en zwembaden. Ze zijn bedoeld om te ontspannen, te herbronnen en voor het behoud van  mentaal welzijn en lichamelijk welzijn.

Een spa centrum is helemaal iets anders als de jacuzzi in je tuin ook al is die laatste eveneens synoniem met weldadig water. In de spa centra vind je verschillende toestellen en diensten zoals esthetische verzorgingen, sauna, hamam, massages…

De spa centra in hotels, met of zonder overnachting

Het onderbrengen van een spa in een hotel is een uitstekende manier om klanten aan te trekken die tijdens hun verblijf op zoek zijn naar ontspanning. Deze hotels bieden welzijn ruimtes aan die perfect zijn uitgerust. Toch hoef je niet altijd klant van het hotel te zijn om toegang te krijgen tot de verzorgingen, massages en andere mogelijkheden.

Met verblijf

Deze hotels bieden tegelijkertijd een welzijn service én verblijf. De klanten reserveren voor een verblijf met toegang tot het watergedeelte. Dat biedt op die manier een complete ontspanningservaring waar de bezoekers actief gebruik kunnen maken van de spa terwijl ze genieten van het hotel comfort. Ideaal voor een welverdiende pauze van 2 of 3 dagen bijvoorbeeld.  

Zonder verblijf

In dit geval is de balneo ruimte ingebouwd in het hotel maar de klanten verblijven er niet. De spa sessies en de specifieke verzorgingen worden per dag aangeboden zonder dat je verplicht bent om in het hotel de nacht door te brengen. Daardoor kan een breder publiek genieten van de schoonheidsverzorgingen en de massages.

De cottage spa centra: welzijn en ontspanning

Deze centra vind je vaak in een natuurlijke omgeving waardoor de schoonheid van het landschap tot zijn recht komt. Dat creëert een sfeer die bijdraagt tot ontspanning en relaxen. Ze onderscheiden zich van de echte hotels want het zijn individuele cottages en geen traditionele hotelkamers.  

Deze centra beschikken soms over een privé sauna en/of hamam met een meer intieme en warme sfeer die nauw aansluit bij de sfeer van de cottage. We hebben het hier over openlucht hotellerie die kwaliteitsvolle balneotherapie ruimtes aanbiedt.

Spa centra in de stad: enkele uren schoonheidsverzorgingen en massages 

Deze instituten zijn een uitstekende keuze voor mensen met een druk beroepsleven die enkele momenten van ontspanning in hun stadse bestaan willen inbouwen. Het is een echte zuurstofbel die ontspanning en schoonheidsverzorgingen samenbrengt.  

Ze vallen vaak op door een modern en elegant design en sluiten vaak harmonieus aan bij de stadse architectuur terwijl ze binnen een haven van rust zijn. Ze stellen een uitgebreid gamma van behandelingen voor waaronder gezichtsverzorgingen, massages, manicures, pedicures en soms sauna’s of hamams.

En tenslotte bieden sommige van deze centra een globale wellness aanpak door bijvoorbeeld technieken aan te bieden zoals yoga, meditatie en zelfs voedingsadviezen. Ze zijn perfect om jezelf af en toe een heerlijke pauze van enkele uren te gunnen. Ideaal dus als je enkele maanden geen vakantie hebt kunnen nemen.  

De mariene spa centra voor een wellness verblijf

Een marine spa centrum of een thermale spa is toegespitst op het gebruik van de weldaden van zeewater of thermale bronnen voor gezondheid en ontspanning. Dit zijn enkele kenmerken van dit soort centra:

  1. Gebruik van zeewater omwille van de weldadige werking ervan. De behandelingen omvatten baden in zeewater, pakkingen met algen en gezichtsverzorgingen die producen gebruiken die extracten uit zee bevatten. 
  2. Verzorgingen op basis van thermaal water afkomstig uit ondergrondse bronnen die rijk zijn aan mineralen. Dit type water wordt eveneens erkend om zijn helende werking en de behandelingen houden meestal thermale baden, pakkingen en massages in.  
  3. Thalassotherapie: bepaalde mariene spa centra specialiseren in thalassotherapie. Deze vorm van behandeling gebruikt mariene bestanddelen zoals zeewater, algen, zeeklei en waterdamp voor de verbetering van gezondheid en welzijn.
  4. De sfeer in deze centra ademt vaak de sfeer van de kust met decoraties die doen denken aan het strand, met kalmerende geluiden van de golven en met kleuren die doen denken aan de oceaan. 
  5. Helende eigenschappen: zee- en thermaal water hebben therapeutische eigenschappen zoals spierontspanning, stimulering van de bloedsomloop en stressbeperking.

Of ze zich nu aan zee of in de bergen bevinden, deze instellingen zijn kleine juweeltjes waar thermale kuren van verschillende dagen mogelijk zijn. De meerderheid onder hen stelt aanvullende behandelingen voor zoals welzijn technieken, complete terug-naar-fit programma’s, een gezonde keuken en een ontspannende natuurlijke omgeving.  

Thalassotherapie als vakantiebestemming voor enkele dagen

Mariene spa’s bieden zich aan als oases van welzijn, even op een revitaliserende manier ontsnappen in functie van je behoeftes en de tijd die je hebt. Waarom maak je er geen vakantiebestemming van, voor enkele dagen of een paar weken?

 

Stel jezelf voor in ontspannende baden, genietend van revitaliserende massages en onderga specifieke behandelingen om elke vezel in je lichaam te ontspannen. Mariene spa’s worden ideale vakantiebestemmingen waar holistische ervaringen, lichaamsbeweging, gezonde voeding en advies van gezondheidsprofessionals hand in hand gaan. 

 

Artsen, diëtisten en fysiotherapeuten begeleiden je om je lichamelijke en mentale ontspanning te optimaliseren. Door je een ontspanningsbubbel te bieden, worden deze centra persoonlijke toevluchtsoorden waar stress kalmeert, energie vernieuwt en je welzijn op nummer één staat. 

 

Of je nu kiest voor een welzijn verblijf aan de kust, een expres uitje in de stad of zelfs een tripje naar een cottage midden in de natuur, de spa centra bieden een brede waaier aan relaxerende ervaringen. Deze hotels kunnen ook een vakantiebestemming zijn. Kun je niet op ontsnappingstocht gaan, trakteer jezelf dan op enkele uren van weldadige ontspanning.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!