De menopauze goed beleven: complete gids en onmisbare tips

De menopauze is een natuurlijke etappe in het leven van een vrouw. Deze hormonale overgang die vaak gepaard gaat met lichamelijke en emotionele symptomen, kan op een serene manier worden aangepakt door te kiezen voor positieve gewoontes. In deze gids gaan we op zoek naar de facetten van de menopauze fase, van de symptomen tot de praktische tips die welzijn en algemene gezondheid bevorderen. 

Wat is de menopauze: definitie

Die wordt gedefinieerd als het einde van de vrouwelijke vruchtbaarheid. En resulteert in de geleidelijke vermindering van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonale overgangsperiode gebruiken is essentieel om de lichamelijke en emotionele veranderingen te begrijpen die ermee gepaard gaan.   

Definitie

De menopauze betekent het definitieve einde van de menstruele cycli. Die diagnose wordt gesteld na twaalf opeenvolgende maanden van amenorrhoea (afwezigheid van menstruatie) die niet gelinkt is aan een andere factor (zwangerschap, gezondheidsprobleem, enz).

Deze overgangsperiode betekent fundamenteel de progressieve afbraak van de seksuele hormonen. Deze stoffen die een cruciale rol spelen in de regeling van de menstruatiecyclus en van de vruchtbaarheid, zien hun productie verminderen in de tijd.  

Gemiddelde leeftijd van premenopauze en menopauze

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de premenopauze gaat, is 47 jaar. De menopauze treedt gemiddeld op rond het 51e jaar. Toch kan deze leeftijd variëren met een marge tussen ongeveer 40 en 55 jaar.

Hormonen in de menopauze overgang: een intieme dialoog

De menopauze wordt vaak ervaren als een complexe overgangsperiode in het leven van een vrouw en is nauw verbonden met belangrijke hormonale veranderingen. Deze subtiele dans tussen hormonen en menopauze is essentieel om met succes door deze onafwendbare transitie te spartelen.

Impact van de hormonen op de menopauze symptomen 

De quasi totale stop van de oestrogeen productie door de eierstokken brengt een verschillende symptomen op gang. Door ze te begrijpen wordt het niet alleen mogelijk om hun impact te verzachten maar ook om je levenswijze aan te passen om het eigen welzijn te bevorderen. Om de gevolgen van deze drastische vermindering van bepaalde hormonen te beperken, bestaan er verschillende behandelingen. Maar de toepassing daarvan vraagt een zorgvuldige evaluatie van de risico’s en de voordelen én een grondig gesprek met een professional uit de gezondheidssector. 

Het tere evenwicht van het libido

Het libido is nauw verbonden met de hormoonschommelingen en ondergaat eveneens veranderingen tijdens de menopauze. Een open communicatie met de partner en – indien nodig – het zoeken naar medische oplossingen, dragen bij tot het behoud van een bloeiend intiem leven.   

De verschillende symptomen van de menopauze

De periode van de menopauze gaat gepaard met allerlei kwaaltjes en symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel.

De lichamelijke symptomen

Tijdens deze menopauzale overgang verandert je lichaam en kun je onder andere het volgende ervaren: 

 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten
 • Vaginale droogte
 • Gewricht- of spierpijn
 • Verandering in de intestinale transit
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid

De emotionele symptomen

Welzijn, mentale en emotionele gezondheid worden tijdens deze periode eveneens door elkaar geschud. Heel wat vrouwen merken tijdens deze periode volgende verschijnselen :

 • Prikkelbaarheid, nervositeit
 • Humeurschommelingen
 • Angsten 
 • Slaapstoornissen
 • Moeilijkheden met concentratie en geheugen

Menopauze en welzijn: ze kunnen gecombineerd worden

Alhoewel de menopauze gepaard gaat met allerlei stoornissen, is het voor een vrouw perfect mogelijk om deze overgangsperiode op een serene manier te beleven. Het inzetten op bepaalde levensgewoontes draagt bij tot het verzachten van de symptomen en maken dat je je beter in je lichaam voelt. 

Welk voedingspatroon kies je tijdens deze overgang?

Het wordt aangeraden om te kiezen voor een gevarieerd en evenwichtige voeding, rijk aan fruit en groenten, met voldoende aanbreng aan calcium en vitamine D om de botdichtheid te versterken. Volwaardige voedingsmiddelen, magere proteïnen, de juiste vetten en vezels moeten eveneens van de partij zijn.  

De psychologie van de menopauze

Op psychologisch plan betekent de periode van de menopauze een belangrijke passage in het leven van een vrouw. Het is een periode die om aanpassingen vraagt. Psychologische ondersteuning kan bepaalde vrouwen helpen om deze momenten van lichamelijke en emotionele veranderingen op een meer serene wijze door te maken. 

Wat kunnen we zeggen over het intieme leven tijdens deze delicate periode?

Met zijn stortvloed aan hormonale en lichamelijke veranderingen beïnvloedt de menopauze onvermijdelijk het intieme leven van vrouwen. Deze delicate dimensie met begrip en de juiste communicatie aanpakken, opent de weg naar een bloeiend intiem leven, ondanks de uitdagingen. Maar er zijn oplossingen. 

Een open communicatie voeren

Je gevoelens, bezorgdheden en verlangens delen met je partner creëert ruimte voor wederzijds begrip. Deze transparantie bevordert een cruciale emotionele ondersteuning tijdens deze periode van omwentelingen. 

Je intimiteit opnieuw definiëren

De menopauze biedt de kans om het concept van de intimiteit een nieuwe invulling te geven. Nieuwe vormen van uiting van affectie en genieten, aangepast aan de behoeftes en aan de veranderende gevoelens, kan de emotionele en lichamelijke verbondenheid versterken.  

Waarom is het essentieel om een lichamelijke activiteit uit te oefenen?

Kiezen voor een lichamelijke activiteit tijdens de menopauze houdt tal van voordelen in die bijdragen tot de verbetering van de levenskwaliteit en helpen om de symptomen die aan deze periode verbonden zijn, te verzachten. Dit zijn enkele essentiële redenen waarom lichaamsbeweging bijzonder heilzaam is tijdens menopauze :

 • Gewichtscontrole
 • Verbetering van de slaapkwaliteit
 • Regulering van de voeding
 • Bijdrage aan een algeheel welzijn
 • Versteviging van het beendergestel
 • Een beter humeur
 • Vermindering van opvliegers
 • Stressbeheersing
 • Stimulering van de bloedsomloop
 • Voorkomen van chronische ziektes

Kies voor de lichamelijke beweging die bij je past: natuurwandelingen, stappen, fietsen, yoga ;… Tijdens deze menopauze fase een lichamelijke activiteit uitoefenen gaat verder dan alleen het lichamelijke aspect. Het is een holistische manier om de lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid te verbeteren voor een complete aanpak om deze fase van het leven met vitaliteit en welzijn te benaderen. 

Essentiële tips om deze fase zo goed mogelijk te beleven

Hierbij enkele tips om deze veranderingen in uw leven op een serene manier door te maken, van de mentale voorbereiding tot belangrijke tips.

Je voorbereiden op deze stap

Vrouwen doen er goed aan om raad in te winnen bij hun arts of door het lezen van betrouwbare informatie nog voordat de menopauze intreedt. De veranderingen begrijpen die verbonden zijn aan deze fysiologische overgang helpt om ze beter te begrijpen en je er mentaal op voor te bereiden. 

Andere belangrijke tips

 1. Praat over wat je voelt met je naasten
 2. Neem tijd voor jezelf en voor hobby’s
 3. Oefen een aangepaste lichamelijke activiteit uit
 4. Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet
 5. Vraag hulp bij onhoudbare symptomen

De mogelijke behandelingen

Of ze nu natuurlijk of medisch zijn, er bestaan behandelingen om deze fase met sereniteit door te maken en optimaal welzijn terug te vinden.  

De natuurlijke behandelingen

Eenvoudige remedies kunnen bepaalde problemen verzachten: fytotherapie op basis van soja of cimicifuga, voedingssupplementen, homeopathie, aromatherapie, enz. U vindt ze in de rekken van de parafarmaciën. Toch blijft hun werking soms beperkt.

De medische behandelingen

Als de problemen té groot worden, kunnen hormonale behandelingen van de menopauze worden voorgeschreven door de arts (meestal progesteron en synthetische oestrogenen). Het gebruik moet worden beperkt in de tijd omwille van potentiële risico’s op lange termijn. Andere geneesmiddelen die doelgericht werken op bepaalde symptomen kunnen eveneens verlichting bieden.

De menopauze is geen eindpunt maar eerder het begin van een nieuwe levensfase. Door positieve levenskeuzes, evenwichtige voeding, regelmatige lichamelijke activiteit en door de juiste ondersteuning te zoeken, kan elke vrouw deze fase op een ontluikende manier beleven. Door deze gids hopen wij u de juiste handvaten te hebben gegeven om de menopauze met vertrouwen en welzijn tegemoet te gaan.  

Je gezondheids-/welzijn shopping

Omdat ze fytoestrogenen bevatten, zijn hopbellen kostbare bondgenoten in de strijd tegen warmte opwellingen. Voedingsupplement bien-être féminin de Nat&Form.

Tegen de talrijke symptomen van de menopauze, ontdek Actheana van de laboratoires Boiron. Helpt om o.a. opvliegers, prikkelbaarheid en slaapproblemen binnen de perken te houden.

Voor de intieme hydratering hebben de Nutreov laboratoria de Menophytea capsules ontwikkeld

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!