Slaapproblemen: doeltreffende tips tegen slapeloosheid

Een groot deel van de bevolking heeft last van slaapproblemen als moeilijk inslapen, ’s nachts wakker worden of een niet-herstellende slaap. Een verstoorde nachtrust kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid en het dagelijks welzijn. Wat zijn de oorzaken en welke oplossingen biedt de parafarmacie?

De oorzaken van slaapstoornissen: stress en angst

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen. In een maatschappij waarin het tempo steeds hoger gaat, kan angst over het werk of privéleven leiden tot hyperactiviteit in het zenuwstelsel, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Slaapstoornissen kunnen dus een weerspiegeling zijn van chronische stress of acute angst. Als dit het geval is, moeten de oorzaken behandeld worden zodat je van de slaapproblemen als nevenproduct afgeraakt.

Naast stress kunnen nog een aantal andere factoren slaapproblemen in de hand werken: jetlag, ploegdienst, funeste levensgewoonten (cafeïne, schermgebruik voor het slapengaan e.a.) of bepaalde aandoeningen als slaapapneu of rusteloze benen.

Het effect van slaapritmestoornissen: nefast voor de gezondheid

Het circadiaan ritme is een biologische cyclus van ongeveer 24 uur die verschillende fysiologische processen regelt, waaronder slapen en waken, in reactie op natuurlijke variaties in licht en duisternis in de omgeving.

Slaapstoornissen beperken zich niet tot rusteloze nachten. Ze zijn de potentiële oorzaak van gezondheidsproblemen als slaperigheid overdag, een minder goede concentratie, stemmingswisselingen en een verzwakt immuunsysteem. Op lange termijn wordt chronisch slaaptekort in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.

Tussen insomnia en parasomnie

Er zijn uiteenlopende problemen die voor een verstoorde nachtrust kunnen zorgen. Naast slapeloosheid hoort daar ook afwijkend gedrag tijdens de nacht bij.

Verbonden slapeloosheid, een nieuwkomer

Het blauwe licht van onze schermpjes heeft de plaats ingenomen van de schaapjes die we tellen voor het slapengaan. Helaas is dat een slechte gewoonte. Studies tonen aan dat blootstelling aan blauw licht voor je gaat slapen de productie van melatonine, het slaaphormoon, kan verstoren. Dat leidt tot moeilijk inslapen en een gefragmenteerde slaap. Deze nieuwe onderliggende oorzaak van slapeloosheid komt steeds vaker voor.

Parasomnieën

Sommige parasomnieën komen vaker voor in de kindertijd en nemen daarna af met de leeftijd. Andere blijven voor het leven.

  • somnambulisme: wandelen of complexe activiteiten uitvoeren terwijl je slaapt, zonder je daarvan bewust te zijn.
  • somniloquy: vaak onverstaanbaar praten in je slaap
  • nachtelijke paniekaanvallen, meestal bij kinderen
  • enuresis nocturna, ook vooral bij kinderen: nachtelijke incontinentie
  • verwarrend ontwaken: mentale verwarring bij het wakker worden, met gedrag zoals onsamenhangend spreken.
  • nachtmerries

Oplossingen voor een goede nachtrust

Gelukkig bestaan er manieren om deze slaapproblemen aan te pakken. Bij de drogist vind je verschillende producten die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Van voedingssupplementen tot essentiële oliën: er zijn heel wat mogelijkheden.

Voedingssupplementen tegen slapeloosheid

Binnen het assortiment dat slaapproblemen bestrijdt, is melatonine een populair product, maar lang niet het enige.

Melatonine

Gummies, capsules of andere supplementen op basis van melatonine helpen de slaapcyclus reguleren. Dit natuurlijke hormoon wordt geproduceerd door de epifyse of pijnappelklier in de hersenen. Het speelt een essentiële rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en wordt ook het slaaphormoon genoemd. De productie ervan wordt beïnvloed door het omgevingslicht.

De productie van melatonine volgt een circadiaans ritme, wat betekent dat het gelinkt is aan de dag-nachtcyclus. Doorgaans neemt de melatonineproductie toe in de vroege avond, wanneer het duister intreedt, en neemt deze af wanneer de zon opkomt en het dus licht wordt. De toename van melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om zich voor te bereiden op de slaap.

Naast deze primaire functie bij het sturen van de slaap, speelt melatonine ook een rol bij andere biologische processen, zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, de werking van het immuunsysteem en de bescherming tegen oxidatieve stress.

Andere actieve stoffen

Van bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamine B, magnesium of gamma-aminoboterzuur (GABA), is eveneens geweten dat ze helpen ontspannen en de slaap bevorderen.

Kalmerende kruidenthee

Kalmerende kruidenthee is een populaire optie om beter te ontspannen en de slaapkwaliteit te bevorderen. Deze kruiden worden vaak gebruikt als infusie:

  • kamille
  • citroenmelisse
  • passiebloem
  • valeriaan
  • pepermunt
  • lavendel
  • verbena
  • zoethout

Essentiële oliën

Essentiële oliën (EO) kunnen een geweldige hulp zijn bij het verbeteren van je nachtrust. Ze kunnen gebruikt worden in diffusers, in een warm bad of op de huid. Er bestaan essentiële oliën van lavendel, Romeinse kamille, ylang-ylang, citroenmelisse, mandarijn en zelfs sandelhout.

Elke EO heeft zo zijn bepaalde eigenschappen. Aan jou om te kiezen wat bij jou past, afhankelijk van je noden: kalmeren, ontspannen, stressbeheersing, reduceren van angst…

Het is belangrijk om etherische oliën goed te verdunnen voor je ze op de huid gebruikt en ze op de juiste manier in de lucht te verspreiden. Sommige mensen zijn er erg gevoelig voor, daarom is het aangeraden om vooraf steeds een huidtest te doen.

Materiaal voor een betere slaap

Bij de parafarmacie zijn er ook nog toestellen en andere producten verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld werden om je beter te doen slapen. Je kunt er onder meer kiezen uit:

● muziek- of geluidsmachines die je helpen inslapen

● slaapmaskers

● oordopjes die beschermen tegen lawaai

● specifiek ontworpen matrassen en kussens

● diffusers voor etherische olie

● lichtwekkers, luchtreinigers…

Tips voor een goede nachtrust

Soms volstaan een paar eenvoudige tips om weer vredig te kunnen inslapen en te genieten van een weldoende nachtrust.

1. Ontkoppel: schakel alle schermen uit, minimaal een uur voor het slapengaan.

2. Creëer een slaapbevorderende omgeving: zorg voor een donkere en stille slaapkamer met een aangepaste temperatuur.

3. Ga voor regelmaat: probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend.

4. Ontspan je geest: doe meditatie- of ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen.

5. Kies ’s avonds voor een lichte maaltijd en vermijd stimulerende middelen (thee, koffie, energiedrankjes, alcohol).

6. Beweeg regelmatig: lichaamsbeweging, voornamelijk in de ochtend of voormiddag, kan je een betere nachtrust bezorgen.

Misvattingen over slaap

Hoog tijd om komaf te maken met enkele vooropgezette ideeën…

  • Hoe meer je slaapt, hoe beter: dat is zeker niet altijd het geval. De kwaliteit van je slaap is vaak belangrijker dan de kwantiteit.
  • Een glas alcohol helpt om beter te slapen: integendeel, alcohol kan de slaap zelfs fragmenteren en de kwaliteit ervan aantasten.
  • Uitslapen compenseert het gebrek aan slaap: helaas, als je tijdens het weekend probeert slaap in te halen, kan het je circadiaan ritme verstoren.

Kortom, een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn, maar wordt vaak ondermijnd door dagelijkse gewoonten. Door deze aan te passen en producten te gebruiken die specifiek bedoeld zijn om de slaap te verbeteren, zoals melatonine, zet je de deur open naar rustigere nachten en productievere dagen. Een goede nachtrust is immers het beste cadeau voor je lichaam en geest.

Shoppen voor je gezondheid en wellbeing

Door stress aan te pakken, kun je beter slapen. Ashwagandha wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische gezondheidszorg en is een ware antistressplant. Je vindt deze plant en z’n vele voordelen terug in de Nutrisan Sensoril-capsules.

Eindelijk de nachtrust die je verdient met Forté Pharma Nuit Gummies. De niet-verslavende gummies met bramensmaak maken het makkelijker om in te slapen dankzij het melatoninegehalte. Andere actieve ingrediënten op basis van Californica-papaver, valeriaan en citroenmelisse zorgen voor een goede nachtrust.

Ontdek het sleeping device Sleep Helight. Eens op je nachtkastje, analyseert het je slaapomgeving en maakt het gebruik van licht om in te slapen en op natuurlijke wijze weer wakker te worden. Bovendien compenseert het rode licht de schadelijke effecten van blauw licht.

Voor personen met een hectische levensstijl en managers die lange vliegtuigreizen maken :

Pharma Nord Bio-Melatonine

Dit product scoort hoog bij personen met een hectische levensstijl en managers die lange vliegtuigreizen maken.

Verlicht de angstsymptomen of emotionele toestanden met Boiron Sedatif PC

Homeopathisch geneesmiddel dat homeopathische bestanddelen bevat die traditioneel gebruikt worden om angstsymptomen of emotionele toestanden te verlichten, alsook de slaapstoornissen die hierdoor veroorzaakt worden

Om sneller in slaap te komen en uitgerust wakker te worden, gebruik Fytostar SleepFit

Met slaaphormoon
Natuurlijke capsules valeriaan en melisse om sneller en lekker te slapen.
Slaapmutsje en melisse bevorderen een goede nachtrust.

Bevordert de ontspanning voor een goede en herstellende nachtrust : Nutrisanté Infusie

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!