Cate Blanchett en Giorgio Armani’s Si : Het Gezicht Achter de Verschillende Gedaantes

Ontdek het mysterie achter de verschillende incarnaties van Cate Blanchett in Giorgio Armani’s Si-parfum, waar ze diepgaand reflecteert over haar rol en schoonheid, terwijl ze tegelijkertijd de essentie van elk nieuw facet van het parfum belichaamt.

Hoe zou je Si Van Giorgio Armani in drie woorden omschrijven?

Complex, sensueel en krachtig.

 

Wat betekent parfum voor jou?

“Geuren hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven, ze bepalen mijn stemming en gemoed. Je komt een gebouw binnen, een keuken, je grootmoeders huis, in de natuur… De geur die je tegemoet komt en het bijkomende gevoel spelen in op je manier van denken, hoe je over jezelf denkt en over de wereld. Ik vind het geweldig dat Armani een parfum maakte dat zo positief is, en niet enkel in de naam. Het parfum heeft diepte, mysterie en kracht, maar ook lichtheid en zoetheid. Helemaal in lijn met Armani’s leven als ontwerper en zijn visie op de vrouw.”

In de campagnes vertolk je de verschillende aspecten van het vrouw zijn: dan weer zwoel, dan weer kwetsbaar… Maar met welke emoties en eigenschappen zou je jezelf het best omschrijven?

“Altijd beter willen zijn, saai, eigenzinnig. (lacht) Je denkt altijd eerder aan de negatieve zaken. Ik denk dat ik een zeer gepassioneerd persoon ben. En dat ik ongeduldig ben maar relatief dapper. Al heeft dat als keerzijde dat ik periodes van diepe twijfel doormaak. Maar kijk, als je me dit morgen vraagt, som ik waarschijnlijk drie totaal andere eigenschappen op!”

Wat betekent schoonheid voor jou?

“Voor mij verliezen de dingen hun schoonheid en aantrekkingskracht door zelfbewustzijn. Die hele selfiecultuur vind ik niet aantrekkelijk. Daarom vind ik de natuur zo angstaanjagend mooi en inspirerend. Omdat het gewoon is, en het evolueert en verandert. De echt mooie dingen hebben een element van vergankelijkheid en spontaniteit in zich.”

Heeft de filmwereld je kijk op beauty beïnvloed?

“Je moet je als actrice beschermen tegen de perceptie van schoonheid. Want een deel van actrice zijn, gaat er net om dat je personages speelt waarvan je ook de fouten en de lelijke kant moet laten zien. Als je te gefixeerd bent – zoals soms gebeurt in film – op het uiterlijk van een personage of op hoe je eruitziet op het scherm, geraak je niet tot in de diepte van een rol. Dat zelfbewustzijn moet je van je af kunnen zetten. Al is het onvermijdelijk om stil te staan bij hoe een personage moet overkomen op anderen. Ik heb soms mijn bedenkingen over de verandering die de digitale wereld vandaag met zich meebrengt. In een wereld waarin iedereen mooi wil zijn en de hoge resolutie van het scherm elk klein detail zo scherp weergeeft, kan het medium zelf een obstakel vormen. Alles wordt bestudeerd en moet er zo goed mogelijk uitzien, dat kan ertoe leiden dat sommige verhalen niet op een juiste manier worden verteld.”

Maar je bent erg mooi, hoe blijf je er zo goed uitzien?

“Dank je, ik liet net mijn haar en make up doen! (lacht) Ik probeer er zo weinig mogelijk mee bezig te zijn. Ik denk dat je er in elk stadium van je leven zo goed mogelijk wil uitzien maar wel als jezelf. Natuurlijk zorg ik goed voor mijn huid en kies ik voor een bepaalde stijl. Ik eet gezond – ik heb vier kinderen, ik vind dat ik hen het goede voorbeeld moet geven.”

Wat is je beautyritueel?

“Ik gebruik al vijftien jaar dezelfde beautyproducten en, afhankelijk van het seizoen, een droog of vochtig klimaat, pas ik ze aan. Maar: zonnebescherming is echt essentieel.”

Wat maakt je gelukkig?

“Het meest van al hou ik van dagen die nog volledig openliggen, wanneer er niets in de agenda staat. Een dag dat niets moet en niets op voorhand vastligt. Ik hou ervan om geen plan te hebben.”

Welke levensles zou je aan je kinderen willen meegeven?

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze leren niet bang te zijn om fouten te maken. Fouten zijn onvermijdelijk en een belangrijk onderdeel van het leven. Daaruit vloeit voort dat ze risico’s moeten durven nemen. Niet in de zin van drugs gebruiken of roekeloos met de auto rijden aan de verkeerde kant van de weg. (lacht) Berekende risico’s moet je echter durven nemen.”

Welke vrouw inspireert je?

“Ik kijk op naar Sarah Bernhardt, Eleonora Duse en Pina Bausch, grote vrouwen uit het theater uit een tijd waarin ze moesten vechten om een plaats op het podium te bemachtigen. Dat deden ze door hun rollen op een krachtige en overweldigende manier te vertolken. Door een enorme verscheidenheid aan rollen neer te zetten, ook. Erg inspirerend.”

Wat was de rol van je leven?

“Jeetje, ik hoop dat die nog niet geweest is. Ik speelde al een paar erg mooie rollen. Ik deed daarnaast ook mee aan een visueel kunstwerk van een vriend in Berlijn, Julian Rosefeldt. ‘Manifesto’ bestaat uit dertien verschillende schermen en werd geëxposeerd in verschillende musea en galerijen. Het is een soort ode aan de hand van collages van verschillende manifesto’s van bekende kunstenaars. Het was briljant. Ik was hier heel erg bij betrokken en daar ben ik wel trots op.”

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!