Cameron Russell, de model activiste

Als supermodel en activiste is Cameron Russell net zo bekend om haar schoonheid als om haar inzet voor een betere wereld.

 

Wie is Cameron Russell?

Cameron Russell (14/06/1987) groeide op in een ambitieus ondernemersgezin in Cambridge, Massachusetts, waar ze politiek en engagement met de paplepel binnen kreeg. Als kind droomde ze ervan om president te worden, bekende ze in een interview (Harper’s Bazaar, 03/08/2018). Een droom die nog sterker werd wanneer ze toenmalig president Bill Clinton ontmoet. Het verwonderde dan ook niemand dat ze cum laude afstudeerde in economie en politieke wetenschappen, aan Columbia University.

Sinds haar zestiende combineerde ze haar studies met parttime modellenwerk, waar ze eveneens in uitblonk. Over het dubbele gevoel dat ze heeft over haar modellenwerk en het gebrek aan duurzaamheid in de industrie die haar groot heeft gemaakt, schreef ze onlangs een boek (‘How To Make Herself Agreeble To Everyone’).

Cameron Russell’s carrière

Via een vriendin van haar moeder begon Cameron Russell als model te werken bij het wereldberoemde modellenbureau Ford Models. Ze was toen 16 en zag het als een lucratief bijbaantje, naast haar studies. Binnen het jaar maakte ze haar catwalk debuut voor Prada en Fendi in Milaan. Al snel werd ze één van de veelbelovende, nieuwe gezichten in de branche. Ze werkte met bekende fotografen (Steven Meisel, Craig McDean en Nick Knight, etc) voor de grootste modebladen (Vogue, i-D, Numéro, Interview, …) en reclamecampagnes (Miu Miu, Tiffany & Armani, etc). De grootste modehuizen (Louis Vuitton, Chanel, Versace, etc) boekten haar voor hun défilés. Models.com gaf haar twee jaar op rij een Award in de Model Of The Year Awards (Social Media in 2017, Humanitarian in 2016).

Haar engagement

Mental health

Als model is het bon ton om je in te zetten voor het goede doel, maar Cameron Russell is een activiste pur sang. In 2013 gaf ze één van de 10 meest bekeken TED-talks (‘Looks aren’t everything. Bellieve me, I’m a model’), waarin ze zich uitsprak over hoe toxisch de mode-industrie kan zijn voor jonge meisjes.

Klimaatproblemen

Samen met Ainé Rose Campbell richtte ze in 2017 Model Mafia op, een gemeenschap van modellen die strijden voor een meer rechtvaardige en duurzame mode-industrie. Ook de klimaatproblemen liggen haar immers na aan het hart. In 2015 organiseerde ze een klimaatmars op de Brooklyn Bridge in New York die een leger aan bekende modellen (Bella Hadid, Barbara Palvin e.a.) op de been bracht. Twee jaar later nemen ze met een dertigtal modellen de bus naar Washington om mee te lopen in de People’s Climate March/ Ze gelooft rotsvast dat net de mode-industrie een grote, positieve verandering kan teweeg brengen.

#MeToo

Eind 2017 droeg Russell Cameron bij aan de #MeToo campagne, door anonieme getuigenissen van andere modellen, collega’s en vrienden over grensoverschrijdend gedrag en uitbuiting te delen op haar Instagram-account. Haar doel was om meer aandacht rond seksuele intimidatie te wekken binnen de mode-industrie, waar vooral mannen de lakens uitdelen. Met succes: steeds meer modellen spraken zich uit, wat een beweging op gang bracht die het wangedrag van bekende fotografen als Terry Richardson, Mario Testino en Bruce Weber aan het licht bracht.

Erkenning

Haar engagement en initiatieven leverde haar veel erkenning op, in de vorm van talloze onderscheidingen. In 2018 ontving ze de 2018 Harper’s Bazaar Women of the Year Award, evenals de GCFA’s Changemaker Award, voor haar inzet om seksuele intimidatie en misbruik binnen de mode-industrie aan het licht te brengen. Models.com riep haar al twee keer uit tot model van het jaar (Humanitarian and Social Media Star) en in 2020 nam The Huffington Post haar op in de lijst van ‘Culture Shifters’.

De gedroomde ambassadrice voor Biotherm

Als klimaatactiviste is Cameron Russell een perfecte ambassadrice voor Biotherm, dat zich met zijn Water Lovers Community inzet voor het behoud en beschermen van de oceanen. Zelf komt ze uit een familie van waterratten, haar grootmoeder deed zelfs mee aan de Olympische Spelen. Haar eerste campagne was de Lait Corporel van Biotherm. De meest recente campagne is voor de Blue Peptides Uplift Cream SPF30, verrijkt met fracties van collageenpeptiden, voor een stevigere, gelifte huid met een rozige gloed. Uiteraard een ecovriendelijke formule zonder siliconen, met een dop van 100% gerecycled plastic en pot van 40% gerecycled glas.

Portret van Cameron Russel met Blue Peptides crème van Biotherm

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!