Anti-veroudering en gewrichten: alle geheimen van Qi Gong

De tijd die vordert laat vaak een spoor na op onze gewrichten, en dat heeft een impact op onze lenigheid en op onze soepelheid. Gewrichtspijn, bondgenoot van de veroudering, kan een impact hebben op ons dagelijks welzijn. Het is in deze realiteit dat Qi Gong zich ontpopt als een antwoord op deze uitdagingen. Diep geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde overstijgt deze methode eenvoudige lichaamsoefeningen om een kostbare bondgenoot te worden in het behoud van onze gezondheid, welzijn en meer specifiek de preventie van de gewrichtsproblemen die samengaan met het klimmen van de jaren.

De tijd die vordert laat vaak een spoor na op onze gewrichten, en dat heeft een impact op onze lenigheid en op onze soepelheid. Gewrichtspijn, bondgenoot van de veroudering, kan een impact hebben op ons dagelijks welzijn. Het is in deze realiteit dat Qi Gong zich ontpopt als een antwoord op deze uitdagingen. Diep geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde overstijgt deze methode eenvoudige lichaamsoefeningen om een kostbare bondgenoot te worden in het behoud van onze gezondheid, welzijn en meer specifiek de preventie van de gewrichtsproblemen die samengaan met het klimmen van de jaren.

Veroudering en gewrichten

Veroudering is een onvermijdelijk proces dat een aantal veranderingen in ons lichaam teweeg brengt, met name op het niveau van de gewrichten. Tussen fysiologisch proces en menopauze is het essentieel om zorg te dragen voor je lichaam, om actief te blijven in de preventie van articulaire risico’s en om je vitale energie te behouden.

Een natuurlijk verouderingsproces

Het is onvermijdelijk: ouder worden brengt een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee. Spieren, kraakbeen en botten zijn geen uitzondering op deze regel. En dat heeft tot gevolg:

 • Een verlies aan kraakbeen.
 • Een vermindering in de productie van de synoviale vloeistof.
 • Veranderingen in het bindweefsel.
 • De vorming van botuitstulpingen.
 • Een vermindering van de botdichtheid.
 • Een verhoogd risico op artrose.

Menopauze en gewrichten

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. Het brengt een hele serie aan bijwerkingen met zich mee, niet zonder impact op het hele gewrichtsstelsel. 

 • Een vermindering van het oestrogeengehalte, een hormoon dat een impact heeft op de gezondheid van de botten en gewrichten.
 • Een verhoogd risico op osteoporose.
 • Gewrichtspijnen.
 • Een verhoging van de gevoeligheid van de gewrichten met soms een lichte zwelling.
 • Een impact op de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, wat de optimale werking van de gewrichten kan aantasten.
 • Gewichtstoename: de hormonale veranderingen kunnen de verdeling van de vetten over het lichaam beïnvloeden, wat gewichtstoename kan veroorzaken. Dat kan bijkomende druk op de gewrichten uitoefenen.

De basis van deze traditionele Chinese geneeswijze

Qi Gong is een duizend jaar oude methode die afkomstig is van de traditionele Chinese geneeskunde die erop gericht is om de vitale energie, de “Qi” te cultiveren en in evenwicht te brengen. Het is een combinatie van langzame bewegingen met diepe ademhaling en meditatie.  

De essentie van de Qi Gong ligt in de vrije doorstroming van de Qi doorheen de meridianen van het lichaam. Door dit regelmatig te beoefenen, bevorder je ontspanning, energetisch evenwicht en algemene gezondheid. De bewegingen zijn vaak geïnspireerd op de natuur en dieren, net als “Tai Chi”, en worden uitgevoerd met bijzondere aandacht voor de ademhaling. 

De weldaden van Qi Gong op je gewrichten

Qi Gong biedt talrijke voordelen voor de gewrichten. Het omvat langzame bewegingen, een diepe ademhaling en meditatie, op die manier biedt het talrijke voordelen voor de gezondheid van de gewrichten.

 • Verbetering van de articulaire soepelheid: de vloeiende bewegingen bevorderen een geheel van complete bewegingen en dragen op die manier bij tot de soepelheid van de gewrichten.
 • Spierversteviging: bepaalde oefeningen van Qi Gong omvatten houdingen en bewegingen die de spieren stimuleren waardoor de spierondersteuning rondom de gewrichten versterkt wordt.
 • Vermindering van spanning: het regelmatig uitoefenen draagt bij tot het ontspannen van de spierspanning wat de druk op de gewrichten kan verlagen. 
 • Stimulering van de bloedsomloop: de zachte bewegingen bevorderen een betere bloedsomloop, wat kan bijdragen tot de gezondheid van de articulaire weefsels.
 • Ondersteuning van de articulaire smering: de uitgebreide bewegingen bevorderen op hun beurt de productie en circulatie van de synoviale vloeistof wat een cruciale rol speelt in de smering van de gewrichten.

Alle weldaden van deze traditionele Chinese geneeswijze dragen bij tot een echt anti-verouderingseffect op al je gewrichten. Ze maken het eveneens mogelijk om je soepelheid te behouden en blijken een uitstekende preventiemethode in de strijd tegen osteo-articulaire pathologieën. 

De lichamelijke oefeningen van Qi Gong voor de gewrichten

Laten we nu even de praktische kant van deze kunst belichten. Daarvoor hier enkele eenvoudige oefeningen die je bij thuis kunt doen, wanneer je maar wil.

Zwaaien met de armen (Liang Yi)

Rechtstaan, voeten uit elkaar op de breedte van de schouders. Balanceer je armen zachtjes van links naar rechts en ontspan daarbij je schouders en ellebogen. Zorg voor de coördinatie met een diepe ademhaling om vloeiende bewegingen te krijgen. 

De Dans van de Kraanvogel

Rechtop staan en een knie langzaam opheffen terwijl je je armen voor je uitstrekt. Strek het been en de armen in horizontale positie. Dit bevordert de mobiliteit van de heupen, de knieën en de enkels. 

Cirkel van de schouders

Rechtop staan, armen langs je lichaam. Teken grote cirkels met de schouders, eerst naar voren, dan naar achteren. Verlicht de spanning in de schouders en de hals regio. 

Beweging van de Slang

Zittend of rechtstaand, voer vloeiende bewegingen uit van tractie op de romp. Bevordert de soepelheid van de ruggengraat en de heupen.

Uitrekken van Hals en Schouders

Buig het hoofd naar een kant en wissel af. Voeg er uitrekkende bewegingen van de schouders aan toe, til ze op en laat ze weer vallen. Verlicht de spanning op de wervels en stimuleert de bloedsomloop.

Bamboe in de Wind

Rechtop staan, voeten tegen elkaar. Doe de beweging na van bamboe die balanceert in de wind en buig opzij. Bevordert de flexibiliteit van de ruggengraat en de heupen. 

Deze oefeningen kunnen aangepast worden in functie van de specifieke behoeftes. Voer ze bewust uit en in harmonie met je ademhaling voor een weldadig effect op je gewrichten.

Ontspanning en welzijn in de praktijk van Qi Gong

Qi Gong combineert zachte bewegingen, een bewuste ademhaling en meditatie terwijl je beweegt. Het biedt een uitstekende weg naar diepe ontspanning en welzijn. Er moet met enkele punten rekening gehouden:

 1. Bewuste ademhaling ligt in de kern van de Qi Gong praktijk. Het bevordert een diepe verbinding met de adem en brengt een gevoel van rust met zich mee.  
 2. De meditatie in de Qi Gong beweging wordt vaak vergeleken met een bewegende meditatie en moedigt een vol bewustzijn van elk gebaar aan. 
 3. De bevrijding van de spanningen door de langzame en bewuste bewegingen maken een progressief vrijmaken van de lichamelijke spanning mogelijk waardoor ruimte voor rust ontstaat.  
 4. Het energetisch evenwicht dat gericht is op het harmoniseren van de vitale energie, bevordert het algemeen welzijn.
 5. De beheersing van stress. Qi Gong heeft de positieve effecten aangetoond op de vermindering van angsten en biedt natuurlijke methodes om het zenuwstelsel te kalmeren. 
 6. Beter slapen: deze praktijk kan een diepere en herstellende slaap bevorderen.

Door een steeds langere levensverwachting worden we geconfronteerd met onvermijdelijke veranderingen in ons lichaam. De Chinese traditionele Qi Gong geneeswijze biedt een preventieve en curatieve benadering van de natuurlijke veroudering. Door de fysiologische veranderingen te begrijpen, door een gezonde levenswijze en door die in ons dagelijks leven in te bouwen, kun je je gewrichten versterken en de gewrichtspijnen verzachten. Deze praktijk is een bondgenoot gebleken in de preventie van articulaire pathologieën en geeft je comfort en ontspanning. 

Je gezondheids-/welzijn shopping

Sputteren je gewrichten tegen? Als aanvulling op een regelmatige lichamelijke activiteit is er Forté Flex Max Gewrichten van Forté Pharma dat je helpt om comfort en soepelheid terug te vinden. De complete formule van 11 ingrediënten is een echte revolutie. 

Veroudering, de menopauze, een gebrek aan beweging zijn allemaal factoren die een slechte articulaire werking met zich mee kunnen brengen. Het mariene collageen en HCL  glucosamine (dat van nature aanwezig is in ons kraakbeen) zijn in geconcentreerde vorm terug te vinden in het voedingssupplement CHONDROSTÉO+ COLLAGÈNE MARIN, ontwikkeld door het Granions laboratorium.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!