Waren onze grootmoeders en moeders tevreden met een potje hydraterende crème (vaak die ene blauwe met witte letters), tegenwoordig willen we meer voor onze huid.
Liefst willen we producten met een wetenschappelijk bewezen werking.
Aan die vraag voldoen de zogeheten cosmeceuticals, een samentrekking van ‘cosmetics’ en ‘pharmaceutical’.
Het gaat om vrij verkrijgbare paramedische huidverzorgingsproducten die huidveroudering en huidproblemen aanpakken via evidence based ingrediënten met een hoge concentratie. Wij nemen je mee in deze nieuwe trend.
Het begon met vitamine A-zuur
Het woord ‘cosmeceuticals’ viel voor het eerst in 1962. Met name door de dermatoloog Reymond Reed, die het beschreef als: ‘Een wetenschappelijk ontworpen product, bedoeld voor uitwendig gebruik, dat beschikt over aangename esthetische eigenschappen, voldoet aan zeer rigide chemische, fysische en medische eisen, en een zinvol en wenselijk resultaat produceert.’
Eind jaren ’70 kreeg het begrip meer bekendheid dankzij de dermatoloog Albert Kligman. Hij ontwikkelde Retin-A, een preparaat met vitamine A-zuur, om rimpels te verminderen. Uit onderzoek bleek dat het middel werkte en verder ging dan een gewoon verzorgend huidproduct. Er was dus eerder sprake van een medicijn. In 1996 kwamen dan de eerste producten op de markt die de naam ‘cosmeceuticals’ meekregen.
Hogere concentraties van actieve ingrediënten
Cosmeceuticals zijn skincare producten om de gezondheid van je huid te verbeteren, schade te herstellen en je algemene huidconditie te verbeteren. Ze doen dat via hoge concentraties van actieve, bewezen ingrediënten. Zo bevatten reinigers bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur, serums en crèmes vitamine C en E, en nachtcrèmes retinol oftewel vitamine A-zuur. Het zijn producten die gericht zijn op rimpels, hyperpigmentatie, acne, roodkleuring of een vale huid verbeteren. Ook werken cosmeceuticals ondersteunend na een cosmetische ingreep, zoals een laserbehandeling, een chemische peeling of fillers.
Cosmeceuticals dringen door tot diepere huidlagen
Wat is nu het verschil qua effect tussen een cosmeceutical en een regulier huidverzorgingsproduct? Reguliere crèmes werken vooral in op de bovenste huidlaag terwijl cosmeceuticals ook de diepere huidlagen bereiken. En zoals gezegd hebben cosmeceuticals hoge concentraties van actieve ingrediënten. Doordat die werkzame ingrediënten dieper doordringen kunnen cosmeceuticals huidproblemen effectiever aanpakken. En dat zie je. Bijvoorbeeld aan de glow die ze je geven aan je huid of aan de rimpels die erdoor vervagen. Ook op lange termijn zullen de preventieve effecten zichtbaar zijn. Ook goed om te weten: doordat deze wetenschappelijk onderbouwde producten in meestal in ampullen of pompflesjes zitten, waardoor ze minder contact maken met zonlicht of zuurstof, worden de ingrediënten extra goed bewaard.
In tegenstelling tot reguliere huidverzorgingsproducten koop je cosmeceuticals niet in de drogisterij of parfumerie. Sommige vind je in de apotheek, maar andere zijn uitsluitend te verkrijgen in de kliniek of praktijk van dermatologen en in schoonheidssalons. Ook kun je ze online bestellen bij de merken zelf of via gespecialiseerde webshops zoals Luxury 4 You of Huidpraktijkshop.
Voor het overzicht zetten we de belangrijkste verschillen nog eens op een rij:
Reguliere crèmes
- Ruiken lekker wegens de parfum erin.
- Doen luxueus aan.
- Bevatten lagere concentraties actieve ingrediënten.
- Zijn verkrijgbaar in een drogisterij, apotheek of parfumerie.
- Werken enkel in op de bovenste huidlaag.
Cosmeceuticals
- Bevatten nauwelijks of geen parfum, en meestal ook geen parabenen en conserveringsmiddelen.
- Doen eerder klinisch aan.
- Bevatten hoge concentraties van actieve ingrediënten.
- Zijn verkrijgbaar in de apotheek, de kliniek of praktijk van de arts of schoonheidsspecialist of gespecialiseerde webshops.
- Werken in op de diepere huidlagen.
Dit zijn enkele cosmeceutical-merken
Als je niet thuis bent in de wereld van medisch onderbouwde cosmetica, kun je waarschijnlijk niet meteen een cosmeceutical-merk opnoemen. Logisch, want deze merken doen minder aan marketing en reclame dan reguliere schoonheidslabels. Daarom: een greep uit het aanbod.
- Dermaceutic: Frans merk, opgestart in 2002 door een groep dermatologen. Het gamma bevat reinigers, serums, dagcrèmes, nachtcrèmes, oogcrèmes, gezichtsmaskers en zonneproducten. Dermaceutic richt zich op diepe reiniging, hydrateren, acne aanpakken, pigmentvlekken vervagen, tekenen van huidveroudering voorkomen en verminderen, beschadigde huid herstellen en de huid tegen zonneschade beschermen.
- Renophase: Ook een Frans merk, dat al bestaat sinds 1984. De cosmeceuticals lijn is opgedeeld in vier fasen: geste essentiel, reboost, rebirth en reveal. Elke fase bevat een lijn producten, van reinigers tot hydraterende crèmes over detox-producten en antirimpelbehandelingen.
- SkinCeuticals: Amerikaans bedrijf dat in 1994 gestart werd door een dermatoloog-wetenschapper. SkinCeuticals is een van de eerste merken die huidverzorging met antioxidanten op de markt bracht. De focus van de productenlijn ligt op toekomstige schade voorkomen, een gezonde huid stimuleren en eerder opgedane schade corrigeren. Het is de bedoeling dat een huidtherapeut je een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine voor thuis adviseert en de producten voor je samenstelt.
- Universkin: Werd in 2006 gecreëerd door een groep dermatologen, plastisch chirurgen en apothekers uit Nice, Frankrijk. Het gamma bevat een uitgebreide reeks serums en crèmes, met allemaal verschillende bestanddelen. Voor de unieke samenstelling van jouw producten vul je bij een arts een vragenlijst in en krijg je een huidanalyse.
Conclusie over cosmeceuticals
Cosmeceuticals houden het midden tussen cosmetica en farmaceutica, oftewel geneesmiddelen. Het resultaat van dat huwelijk: huidverzorgingsproducten met wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten, die een hogere concentratie hebben en die de diepere lagen van de huid bereiken. Hierdoor zijn cosmeceuticals effectiever dan gewone producten.
Cosmeceuticals vind je bij de apotheek en bij de kliniek of praktijk van dermatologen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Het gamma bestaat meestal uit reinigers, serums, crèmes en maskers. De producten zijn gericht op algemene verbetering van de huidkwaliteit, het voorkomen en verminderen van rimpels, en het aanpakken van huidproblemen. Afhankelijk van het merk gaat het om kant-en-klare producten of om ingrediënten die op maat en ter plekke gemengd worden door de arts of huidtherapeut.
Je beauty shopping
Het Isdin Isdinceutics Flavo-C Serum is een krachtig antioxidant-serum op basis van vitamine C en vitamine E. Bestrijdt huidveroudering.
Het glycolzuur in de Dermaceutic Foamer 15 verwijdert de onzuiverheden van je huid, waardoor je een glow krijgt en andere producten beter doordringen.
Dermalogica age smart skin perfect : Deze moisturizer zorgt voor intensieve hydratatie en beschermt de huid tegen interne en externe factoren die bijdragen aan huidveroudering. Het product bevat breedspectrum zonnebescherming (SPF50) voor optimale bescherming tegen huidverouderende UV-stralen. Een gepatenteerd peptide, soja en glucosamine stimuleren de productie van collageen en verbeteren de weerstand van de huid.
Om de celomzet te bevorderen voor een gezonde en stralende huid, gebruik SkinCeuticals Correct Glycolic 10 Renew Overnight Met Glycolzuur. Nachtelijke glycolzuurcrème levert een echte 10% glycolzuurwaarde om de celvernieuwing te stimuleren voor een gezonde, stralende huid.
SkinCeuticals Prevent Serum 10 Gevoelige Huid : Antioxidant serum voor de gevoelige huid.
Biedt bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf en vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.