Vind je lievelingsparfum aan de hand van je favoriete ingrediënten

Hou jij van de scherpe geur van gember of eerder van zoete frambozen? Kan je niet genoeg krijgen van oranjebloesem of zweer je bij rozen? Als je dat al weet, vind je hier misschien wel het parfum waarvan je houdt, met jouw geliefde ingrediënten.

Door Laura de Coninck

Les goûts et les couleurs… Smaken verschillen. En net zoals je smaak heeft ook je neus een voorkeur voor bepaalde ingrediënten. Meesterparfumeurs zijn dan ook een beetje de topchefs voor je reukzin, en de kwaliteit van je parfum is net zoals je recepten afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten. 

Parfums worden meestal ingedeeld in geurcategorieën, daar kan je inderdaad het karakter van een geur uit aflezen. Maar binnen deze categorieën bepalen vooral enkele uitgesproken ingrediënten hoe het parfum effectief ruikt. Parfumeurs spreken dan van een overdosis van een welbepaald ingrediënt. En dat ene ingrediënt spreekt vaak meer tot de verbeelding dan het vermelden van de waslijst van grondstoffen. 

Omdat een parfum kiezen soms een moeilijke opgave is, laat staan er eentje voor een ander kopen, bespreken we hier even enkele nieuwe parfums aan de hand van hun hoofdingrediënten. Wanneer je iemand zijn voorkeuren kent, wordt een keuze maken immers al een stuk eenvoudiger! 

Roos en vanille

1. De nieuwe Miss Dior is gebaseerd op de in Grasse gekweekte centifolia, een roos met honingnoten. Diors huisparfumeur François Demachy (ondertussen met pensioen) voegde aan deze versie nog een andere roos toe die iets kruidiger en fruitiger is. Hij accentueerde de fruitige aspecten van de roos met abrikoos en perzik en maakte ze extra romig met fluweelzachte, poederachtige noten van iris. Ook frisse lelietjes-van-dalen, de geluksbrenger van Christian Dior zelf, mochten niet ontbreken. De roos werd aangekleed en omringd met andere ingrediënten maar blijft domineren en komt op een zachte houtbasis. De suiker- en vanilletoetsen blijven wel duidelijk aanwezig, het benzoëhars zorgt voor extra romige vanilletoetsen tot in de basis. 

Jasmijn en Neroli

2. GucciGucci Gucci, opgericht in 1921 in Florence, is één van de grootste luxe merken in de wereld, gekend voor z'n creativiteit, z'n innovatie en ongeëvenaard Italiaans ambachtschap. De Gucci parfums zijn een integraal onderdeel van het Gucci portfolio met onder andere Gucci Bloom, Gucci Bamboo en Gucci Guilty. Bloom eau de toilette heeft er een nieuw zusje bij. Dat bevat hetzelfde trio van witte bloemen – jasmijnknoppen, tuberoos en Chinese kamperfoelie – maar er werd een neroli-akkoord aan toegevoegd. Deze olie is afkomstig van de destillatie van oranjebloesem maar ruikt een stuk groener dan de oranjebloesems zelf. Dat geeft het parfum een groene, honingzoete toets. Een meer delicate versie van de vorige Bloom, dus. 

Gember en pioenroos

3. Twilly Eau Ginger is de derde Twilly d’HermèsHermès Sinds 1837 is Hermès trouw gebleven aan haar ambachtelijke model en haar humanistische waarden. De vrijheid om te creëren, de constante zoektocht naar mooie materialen en de overdracht van uitzonderlijke kennis - die het mogelijk maken om nuttige en elegante voorwerpen te creëren die de test des tijds doorstaan - vormen de uniekheid van Hermès.. Hierin combineert huisparfumeur Christine Nagel intense, weelderige pioenroos met sprankelende, gekonfijte gember in een basis van fris cederhout. Een opwekkende geur die een feestelijke, zonnige energie verspreidt. Gemberfans kunnen hun hart ophalen bij deze pittige bloemengeur.

Vanille en orchidee

4. De nieuwe Flowerbomb Ruby Orchid van Victor & Rolf combineert vanille en orchidee. Deze orchidee staat bekend om haar bedwelmende amberachtige en romige geur. Het akkoord van rode vanilleboon geeft het parfum extra intensiviteit – hét verleidingswapen van de geur. Verder zijn er perziktoetsen en rode vruchten te ruiken in deze bloemenbom.

Sandelhout en peer

5. THISIS HER! Vibes Of Freedom bevat vooral pioen maar werd zwoeler gemaakt met oriëntaalse accenten van jasmijn en rozen. Denk: een bloemige bries, nu eens warm, dan weer koel. Het kenmerkende kastanje-room akkoord met sandelhout van de voorgaande This Is Her-geuren is opnieuw van de partij. Er werd een helder peerakkoord aan toegevoegd waardoor het parfum evenzeer warmte uitstraalt. 

Oranjebloesem en Akigalahout 

6. BossBoss Hugo Boss, wereldwijd actief in de mode- en lifestylebranche en gepositioneerd in het topsegment, is een van de leiders in het aanbieden van hoogwaardige dames- en herenkleding. Het bedrijf volgt een portfoliostrategie, die momenteel uit twee sterke merken bestaat - BOSS en HUGO. Hoewel beide merken zich duidelijk onderscheiden door hun individuele kenmerken, delen zij dezelfde hoge normen op het gebied van kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. The Scent Le Parfum voor vrouwen is een bloemige Chypregeur, dat wil zeggen dat het als basis een akkoord bevat van houtachtige ingrediënten, zoals eikenmos, labdanum, patchoeli, en citrusvruchten, meestal Bergamot. Daar voegde Boss in dit geval oranjebloesem aan toe die extra pittig werd gemaakt met roze peper die zowel je neusgaten als je zinnen prikkelt. Nog meer  hout kreeg het parfum door toevoeging van akigalahout, omkleed met aardetonen van vetiver. Kortom: veel hout dus dat opleeft met fleurige oranjebloesem. 

Framboos en vetiver

7. BOSS ALIVE Intense Eau de Parfum is goed nieuws voor frambozenliefhebbers. Dit parfum opent namelijk met krachtige noten van framboos. Deze zijn omringd met donkergroene aardetonen, net zoals in de natuur: de geur van vetiver, waaraan het sensuele benzoëhars extra verleidelijke en diepe vanilletoetsen toevoegt.

Vijg, koffie en jasmijn

8. Het kenmerkende bloemige koffie-akkoord van Black Opium werd in deze Black Opium Eau de parfum Illicit Green verrijkt met een verfrissende, en meer uitgesproken mix van groene mandarijn en vijgen. Zowel de frisse vijgenbladeren als de romige noten van het vruchtvlees kan je hier ruiken, versterkt door Vanille uit Madagaskar. En geen parfum zonder bloemen… Ook Jasmijn en oranjebloesem zijn hier van de partij. 

Similar Posts