Versterk je immuniteit door de controle van je ademhaling!

De ademhaling wordt vaak verwaarloosd in onze zoektocht naar welzijn maar wat is de impact ervan op onze immuniteit? Laten we in dit artikel een duik nemen in de fascinerende wereld van de ademhaling controle en ontdekken hoe deze vaak onderschatte techniek een bondgenoot kan worden in de natuurlijke versterking van ons immuunsysteem. Van het verband tussen ademhaling en immuniteit tot praktische tips; ontdek een essentieel aspect van onze gezondheid.

Verband tussen immuniteit en controle van de ademhaling

Begrijpen hoe simpelweg je ademhaling controleren een positieve invloed kan hebben op ons immuunsysteem is een passionerende ontdekkingstocht in de gezondheid. 

Hoe kan de controle van de ademhaling het immuunsysteem positief beïnvloeden?

Het mechanisme is complex maar fascinerend. Als we onze ademhaling bewust beheersen, zorgen we voor fysiologische antwoorden die – op hun beurt – een impact hebben op ons immuunsysteem. Recente wetenschappelijke studies hebben een belangrijk verband kunnen leggen tussen de gecontroleerde ademhaling en verschillende sleutel aspecten van de 

immuniteit.

Impact op de immunitaire cellen

Onderzoek heeft uitgewezen dat specifieke ademhaling technieken de productie en de werking van de immunitaire cellen kunnen beïnvloeden waardoor onze eerste verdedigingslinie tegen infecties versterkt wordt.  

Beperking van de infectie

Een bewuste ademhaling kan een cruciale rol spelen in de modulatie van de ontstekingsniveau’s in ons lichaam, wat essentieel is om een uitgebalanceerd en doeltreffend immuunsysteem te onderhouden. 

Regulering van het zenuwstelsel

De ademhalingscontrole werd ook gekoppeld aan een verbeterde regulering van het zenuwstelsel, wat de vrijmaking van neurotransmitters die een rol spelen in de immunitaire respons, positief beïnvloedt.  

Het effect van cardiale coherentie op je immuniteit

De cardiale coherentie beïnvloedt de immuniteit. In de praktijk beïnvloedt een vorm van ritmische ademhaling de variabiliteit van het hartritme en zijn link met de modulering van het immuunsysteem. Onderzoeken zoals Heart rate variability and immune function: a critical review bieden perspectieven op deze correlatie tussen het hartritme/het immunitaire antwoord daarop.

Stress en immuniteit: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Stress, die verraderlijke partner van het moderne leven kan diepe sporen nalaten op je immuunsysteem. De complexe relatie tussen angst en de immunitaire functie houdt de mechanismes die onze natuurlijke verdediging kunnen verzwakken, onder de loep.  

Chronische stress beïnvloedt mogelijk de productie van inflammatoire cytokines en verandert de functie van de immuuncellen waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor ziektes. Een overvloed van deze cytokines brengt een aantal potentiële complicaties met zich mee: 

  • Een algemene hyper-inflammatie
  • Een aantasting van de organen (longen, hart, lever)
  • Een slechte werking van het immuunsysteem.

Win Hof Method: een holistische benadering om de immuniteit te versterken

Deze methode, die ook bekend staat onder de naam “Wim Hof ademhaling methode” of 

“Wim Hof methode”, werd ontwikkeld door de Nederlandse atleet Wim Hof, bijgenaamd “The Iceman” door zijn prestaties in het weerstaan van koude. 

Het gaat hier om een specifieke controle van de ademhaling die cycli van diepe ademhalingen combineert met een gecontroleerde uitademing. Dit is bedoeld om de zuurstoftoevoer naar het lichaam te verhogen en de verschillende fysiologische aspecten – waaronder de immuniteit – te beïnvloeden. 

Het gaat voornamelijk over 3 basisprincipes:

  1. De Wim Hof ademhaling
  2. Blootstelling aan koude
  3. Mentale focus. 

De fans van de Wim Hof methode beweren dat het verschillende voordelen biedt, vooral een verbetering van de energie, van de concentratie en een verhoging van weerstand tegen stress. Sommigen beweren ook dat het positieve effecten zou hebben op de immuniteit.

Praktische tips om de controle van de ademhaling in je routine in te bouwen

Het is mogelijk om je immuniteit een boost te geven met enkele eenvoudige oefeningen. Met een paar trucjes kun je ze in je dagelijks leven inbouwen. 

Suggesties voor eenvoudige ademhaling oefeningen om de dagdagelijkse immuniteit te versterken

Denk daarbij eerst aan de diepe abdominale ademhaling. Begin met diep inademen door je longen langzaam te vullen met lucht, adem daarna zachtjes uit. Deze methode geeft zuurstof aan het lichaam en kalmeert je geest.  

Cardiale coherentie: synchroniseer je ademhaling op het ritme van je hart. Adem 5 seconden lang in, adem daarna 5 seconden uit. Deze methode reguleert het zenuwstelsel, waardoor een evenwicht ontstaat dat bijdraagt tot een optimale immuniteit.

Trucjes om deze technieken in je dagdagelijkse bestaan in te bouwen

Om elke dag enkele oefeningen in te bouwen kun je volgende trucjes gebruiken: 

  1. Programmeer je ademhaling momenten door overdag op regelmatige tijdschippen pauzes in te lassen. Plan momenten van stilte in om je te concentreren en je energie een boost te geven.
  2. Ademhaling meditatie: bouw ademhaling technieken in je meditatie sessies in. Dat versterkt de verbinding tussen lichaam en geest.
  3. Visuele reminders zoals post-its of een note op je telefoon, om je aan te moedigen om de controle van je ademhaling toe te passen, waardoor deze momenten veranderen in onmisbare rituelen in je welzijn leven. 

De bewuste ademhaling kan je bondgenoot worden om op een natuurlijke manier je immuniteit te versterken. Het is belangrijk om het verband tussen ademhaling en het immuunsysteem te begrijpen. De regulering van stress dankzij technieken zoals de cardiale coherentie en de Wim Hof methode laten zich gemakkelijk in je dagelijks leven in bouwen. Probeer overdag eenvoudige oefeningen zoals buikademhaling en cardiale coherentie en programmeer ademhaling pauzes tijdens de dag en gebruik visuele reminders om je te helpen het regelmatig te herhalen. Met elke bewuste ademhaling versterk je je immuniteit en ontwikkel je een evenwichtige manier van leven. 

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!