Zo koop je de perfecte sportschoenen

Vanaf nu koop jij altijd de juiste sportschoenen!

Sporten is een prima manier om aan je gezondheid, je conditie en je lijn te werken.
Of je nu van hardlopen, tennis of fitness houdt, de juiste sportschoenen zijn essentieel. Ze bevorderen je sportprestaties en voorkomen blessures, en dragen zo bij aan je algemene gezondheid. Alleen, het aanbod is tegenwoordig duizelingwekkend ruim.
Een hele uitdaging dus om de juiste sportschoenen te vinden. Want waar moet je allemaal op letten? In deze gids vertellen we hoe je de aankoop van sportschoenen het beste aanpakt. Om in alle comfort je sportieve doelen te bereiken.

Belangrijk: voldoende demping

Omdat je bij sporten je voeten belast, moet een paar goede sportschoenen voldoende demping bieden. En omdat die belasting per sport verschilt, heb je per sport een andere demping en dus andere sportschoenen nodig. Hardlopen belast bijvoorbeeld je benen en voeten heel anders dan pilates. Bij hardlopen, waarbij je voeten per stap voer tot vijf keer je lichaamsgewicht moet opvangen, wil je schoenen die schokken absorberen en de belasting op je gewrichten verminderen. Schoenen die geschikt zijn voor hardlopen hebben dan ook een dikke zool, die voor een goede demping zorgt. Als je enkel traint met gewichten, dan zijn platte schoenen met een dunnere zool beter. Je hebt die demping niet nodig en je staat dichter bij de grond, waardoor je stabieler staat. Perfect voor bijvoorbeeld squats, lunges en deadlifts. 

Ga naar een speciaalzaak voor deskundig advies 

Om de juiste sportschoenen op de kop te tikken is het raadzaam om naar een speciaalzaak te gaan en je daar te laten adviseren. Je kunt er op je gemak passen en proberen, en de verkopers kennen de verschillende merken en hun eigenheden. Sommige zaken bieden ook een professionele loopanalyse, waarbij je op een loopband loopt terwijl een camera je gang en je beweging evalueert. Op basis van deze analyse kunnen ze je de beste sportschoenen aanbevelen die passen bij je voettype en hoe je je voeten neerzet. 

Bij zo’n gespecialiseerd advies wordt gekeken naar hoe je voeten zich gedragen tijdens het sporten. Dit heet ‘pronatie’ en verwijst naar hoe je voet naar binnen of buiten kantelt tijdens het wandelen of lopen. Er zijn drie soorten pronatie: 

  • Neutraal: als je voet in een rechte lijn landt en zich niet te veel naar buiten of binnen kantelt.
  • Overpronatie: als je voet naar binnen kantelt. Dit vereist vaak extra demping en stabiliteit.
  • Onderpronatie: als je voet naar buiten kantelt. Hierbij heb je schoenen met schokabsorptie nodig. 

Als je serieus bent over je sportprestaties en comfort, overweeg dan een professionele loopanalyse. Hardloopwinkels bieden vaak deze service, waarbij je op een loopband rent terwijl experts je gang/beweging evalueren. Op basis van deze analyse kunnen ze je de beste sportschoenen aanbevelen die passen bij je voettype en pronatie 

Kwaliteit heeft zijn prijs 

Sportschoenen variëren sterk in prijs. Dat heeft meestal te maken met de kwaliteit en de duurzaamheid, die hun prijskaartje hebben. Let wel: bij de duurdere merken betaal je ook de advertentiebudgetten. Wees in ieder geval waakzaam dat de sportschoen die je koopt stabiel is, stevig aan de achterkant is en buigzaam genoeg aan de voorkant, zodat je voeten soepel naar voren kunnen afrollen. Als dat niet het geval is, kunnen goedkopere opties leiden tot ongemak en blessures.

Koop een maat of anderhalve maat groter

Waar veel mensen niet aan denken, is dat bij sporten je voeten bewegingsruimte nodig hebben. Bij een lungebeweging bij aerobics of bodypump schuiven je voeten bijvoorbeeld naar voren. En bij een squatbeweging duw je idealiter op je hielen, waardoor je naar achter moet kunnen schuiven. Om je voeten die volle bewegingsruimte te geven wordt het algemeen aangeraden om je sportschoen één tot anderhalve maat groter te kopen. Let er bij het passen dan ook op dat je tenen genoeg ruimte hebben om te bewegen en niet tegen de voorkant van de schoen drukken Controleer bij zo’n grotere maat ook of de schoenen nog steeds goed aansluiten rond de hiel en de wreef.

Zorg er dus voor dat je altijd voldoende plaats over hebt in je sportschoen, zowel in de lengte als de breedte. Dit is een goede leidraad:

  • Lengte: duw je tenen tegen de voorkant van je schoenen. Kun je nog een duim steken tussen je hiel en de achterkant van je schoen? Dat is perfect.
  • Breedte: kun je je voet nog voldoende naar links en rechts bewegen zonder dat je de rand van je schoenzool voelt? Een halve centimeter speelruimte is aangeraden.

Tip: als je sport, zwellen je beetje op. Het zou dus kunnen dat je schoenen aan het begin van je training perfect passen en na een kwartier gaan knellen. Ga daarom je schoenen in de namiddag passen, je voeten zijn dan al een beetje gezwollen.

Het juiste materiaal hangt af van welke sport je doet

Een ander belangrijk aspect van sportschoenen is het materiaal. Ademend materiaal helpt je om je voeten koel en comfortabel te houden, wat vooral tijdens hardlopen en andere intensieve trainingen belangrijk is. Als je een buitensport beoefent, let er dan ook op dat de schoenen die je koopt van een waterdicht of waterafstotend materiaal vervaardigd zijn. Ook zie je dat hardloopschoenen vaak van de lichtste materialen zijn en gebruikmaken van lichtgewicht foam in de zolen. Trainingsschoenen wegen dan weer vaak meer dan hardloopschoenen omdat duurzamer moeten zijn om bestand te zijn tegen verschillende zijwaartse bewegingen

Samenvatting over de juiste sportschoenen

Om blessures te voorkomen en je sportprestaties te optimaliseren is het kiezen van de juiste sportschoen van cruciaal belang. Houd daarbij rekening met de sport(en) die je beoefent, hoe je je voet neerzet (pronatie), wat je nodig hebt qua ondersteuning en demping en uit welk materiaal de sportschoen vervaardigd is. Het beste is om naar een gespecialiseerde winkel te gaan en je professioneel te laten adviseren, met of zonder te rennen op een gespecialiseerde loopband met camera.

Natuurlijk, niet iedereen heeft het budget voor verschillende schoenen voor elke activiteit. Als je in dat geval bent, is het belangrijk om na te denken over hoe je de schoenen het meeste zult gebruiken. Als je een paar dagen per week naar de sportschool gaat en maar één keer hardloopt of tennist, dan zijn trainingsschoenen voor jou de beste keuze. Als je vooral hardloopt en maar heel af en toe iets anders doet, kies dan voor een paar hardloopschoenen.

Je welzijn shopping

Asics  : De ideale schoen voor intensief hardlopen, uiterst comfortabel en dempend.

De GEL-Ziruss 7 is lichter dan de vorige versie, absorbeert schokken maximaal en is uiterst comfortabel dankzij GEL™. De energieteruggave is efficiënter dankzij FF BLAST+™-schuim.

Adidas : Deze sneakers zijn geschikt voor wandelen in de stad. Ga voor een vintage sportieve uitstraling waar je ook gaat met deze ADIDAS-schoen. Het model is geïnspireerd op hardloopschoenen en biedt optimaal comfort in een unieke stijl.

Merrell heeft de Crosslander ontwikkeld voor bergwandelen, bij droog weer en op moeilijk begaanbare paden. Geschikt voor wie regelmatig wandelt. Met schokdemping aan de hiel en goede ondersteuning, zijn de schoenen ook licht en comfortabel.

Mag het ook knallen? Dan is deze kleurige Puma PWR Nitro SQD trainingsschoen iets voor jou. Uitgevoerd met een met stikstof ingespoten buitenkant met dubbele dichtheid voor een betere grip op de tussenzool tijdens zijwaartse bewegingen

De Nike Pegasus 40 is een hardloopschoen met een minimalistisch design. Responsieve demping zorgt voor een veerkrachtig gevoel tijdens elke run. De vernieuwde middenvoet en het vernieuwde bovenwerk zorgt voor een comfortabele pasvorm.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Banner popup newsletter

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!