Yogafilosofie – zo haal je het beste uit jezelf

Tips uit de yogafilosofie voor het dagelijkse leven

Yoga is meer dan een reeks oefeningen om je lichaam fit te houden.
Van oorsprong is het een
eeuwenoude Indiase filosofie gericht op verbinding met jezelf, anderen en de wereld rondom je. Het is een leer met fysieke houdingen (asana’s), meditatie, ademhaling en richtlijnen hoe je leven te leiden. En wist je dat de asana’s, die in het westen zo populair geworden zijn, er pas later zijn bijgekomen?
Wij geven je hieronder de acht mooiste richtlijnen uit de yogafilosofie
.

1: compassie voor alles wat leeft

Het principe ‘ahimsa’ gaat over compassie voor alles wat leeft. Letterlijk betekent het geen geweld gebruiken, maar het gaat verder dan dat. Het houdt ook in: meedogend zijn in je gedachten, en dit voor jezelf, andere mensen, dieren en planten. Vertaald naar de dagelijkse wereld is dit bijvoorbeeld de bereidheid om anderen te helpen wanneer ze dat nodig hebben en begripvol en empathisch naar anderen te zijn. Ook geen vuilnis op straat of in de natuur gooien en niet achteloos vlees eten hoort bij deze richtlijn uit de yogafilosofie.

2: eerlijkheid naar jezelf en anderen

Een ander belangrijk principe in de yogafilosofie is eerlijkheid, zowel naar jezelf als naar anderen. Dit wordt betiteld met ‘satya’ en houdt concreet in: de waarheid spreken, jezelf niet voor de gek houden, je woorden omzetten in daden, zo helder mogelijk communiceren met zo weinig mogelijk ruimte voor misverstanden. Dit alles helpt je om je te verbinden met jezelf en met anderen, wat op zijn beurt dan weer heilzaam is om goede relaties te creëren.

3: tevredenheid is het hoogste geluk

‘Santhosha’ betekent tevredenheid en het vermogen content te zijn met wat je meemaakt en wat je hebt. Het gaat om tevredenheid vinden in jezelf, ongeacht wat er om je heen gebeurt. Dat gevoel van diepere tevredenheid hangt dan boven de externe omstandigheden. Hoe dat te bereiken? Het beoefenen van dankbaarheid is de meest doeltreffende methode. Elke dag bewust even stilstaan bij dingen waar je dankbaar voor bent, zorgt voor een algemeen blijer gevoel en helpt je om het beste te maken van een vervelende situatie en eruit te leren.

4: vind je kern via zelfreflectie

Ook zelfreflectie oftewel ‘svadhyaya’ is een van de yogadeugden. Het betekent dat je de tijd neemt om na te denken over wie je bent en wat je wilt in het leven. Ook cruciaal hier is: de moed hebben om de waarheid onder ogen te zien over jezelf en je leven. Door dit zelfonderzoek dring je door tot de kern van je eigen wezen, en dat is waar yoga om draait. Ook helpt ‘svadhyaya’ je om de patronen waar je op vastloopt te ontdekken en bij te sturen, om zo te groeien als mens en je volle potentieel te bereiken. Dit kun je doen door reflectie en meditatie, maar ook via sport, wandelingen, schrijven, muziek, gesprekken…

5: minimalisme brengt vrede en vrijheid

‘Aparigraha’ wordt vaak vertaald als vrij zijn van hebzucht, maar het wordt ook breder opgevat als vrij zijn van gehechtheid. De yogafilosofie bedoelt hiermee om niet vast te houden aan materieel bezit, aan relaties, aan wat ooit was of aan ervaringen. We hechten ons namelijk aan spullen, wat anderen van ons denken, aan succes, een ideaalbeeld of een droom…. Ook zijn we vaak gulzig naar ervaringen, bijvoorbeeld feestjes of reizen. De yogafilosofie stelt dat omdat alles constant verandert, deze hebzucht ons gevangen houdt in onvrede, over wat we niet hebben en over onszelf. ‘Aparigraha’ nodigt ons uit om een minimalistischer leven te leiden, met minder afhankelijkheid van spullen, andere mensen of externe ervaringen.

6: zelfdiscipline zorgt voor transformatie

Volgens de yogafilosofie is zelfdiscipline, oftewel ‘tapas’, het vuur dat zorgt voor transformatie en verandering. Je kunt bij tapas denken aan het innerlijke vuurtje dat in je brandt. Het is die innerlijke kracht die ervoor zorgt dat je de nodige stappen zet om de beste versie van jezelf te worden of om te realiseren wat voor jou van waarde is. Hierbij is het de bedoeling om een zuivere intentie te hebben en om geweldloos naar jezelf te zijn. Op die manier kan tapas je een liefdevolle schop onder je kont geven om die enge eerste stap te zetten.

7: houd je leven schoon en puur

‘Saucha’ staat voor zuiverheid en puurheid op verschillende gebieden: je gedachten, woorden, gedrag en leefgewoonten. Als je dat innerlijke en uiterlijke leven schoon en puur kunt houden, kan je levensenergie (prana) vrij stromen. Materieel houdt dit in: je huis, werkplek, auto… netjes houden. Bijvoorbeeld door regelmatig je spullen te evalueren en te bepalen wat weg kan. Ook zuivere voeding, die je gezondheid en welzijn bevordert, is een onderdeel van saucha. En op geestelijk vlak is het belangrijk om je gedachten zuiver te houden, de juiste intenties te hebben en je te behoeden voor prikkels die je geest onrustig maken, zoals een drukke omgeving en gewelddadige beelden.

8: geef je over aan een groter geheel

Je deel voelen van een groter geheel, daar gaat ‘pranidhana’ oftewel overgave over. Dat kan, afhankelijk van je geloofssysteem, zijn: God, het universum, de natuur. De essentie is dat je verder kijkt dan je eigen ‘ik’ en een energie voelt die groter is dan jezelf. Als je je daar aan overgeeft, klamp je je minder vast aan dingen, en ga je accepteren en loslaten. En daarin is een grote vrijheid te vinden, aldus de yogafilosofie.

Conclusie voor yoga dagelijkse leven

Het belangrijkste dat we willen meegeven met dit artikel is dat de houdingen in yoga, de asana’s, slechts één onderdeel zijn van de gehele yoga practice. Yoga is dus meer dan de fysieke work-out alleen. Als je goed oplet, zie je de ethische richtlijnen van yoga ook in de les en in de houdingen zien terug. En waar het samengevat om gaat in de yogafilosofie? Door compassievol te zijn, eerlijk te zijn, tevredenheid na te streven, aan zelfreflectie te doen, hebzucht los te laten, aan zelfdiscipline te doen, zuiverheid en puurheid voorop te stellen, en je verbonden te voelen met en groter geheel, kunnen we een leven leiden dat rijk is aan innerlijke vrede en vrijheid.

 

Je welzijn Yoga shopping

Yoga broek voor dames ACHAMANA : Extra zachte en comfortabele yoga broek met brede pijpen voor zachte, dynamische of vloeiende yoga. Een chique, koele en lifestyle look om te dragen in de studio, voor meditatie of in de stad. Onze brede Vinyasa yoga broek is ideaal voor alle soorten yoga, gymnastiek en Pilates!

Een supercomfortabele yoga broek met een brede tailleband en trekkoord waarmee je hem kunt aanpassen aan je lichaamsvorm. Zelfs als ze baggy zijn, kun je elke omgekeerde houding in alle comfort uitvoeren, zonder je benen te hoeven ontbloten, dankzij de smalle maar rekbare enkels.

Van kantoor naar de yogastudio in stijl met Kimjali yogabroek van Decathlon.

Classic chic, geschikt voor je werk en voor je hatha yogasessie. 2 zijzakken, bijzonder zachte en soepele stof. De onderkant van de pijpen kun je aanspannen, bijvoorbeeld tijdens je yogasessie.

Sportschoenen New Balance bij Decathlon voor vrouwen.

Technologie garandeert geweldige demping en grip. Een product van het bekende merk New Balance. Ontworpen voor vrouwen. Deze schoenen vallen in de categorie sneakers. Textiel staat garant voor hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Lululemon is hét trendmerk voor yogagear. De Align-yogalegging is de nummer één bestseller van het Canadese merk. Komt in een heerlijk zachte stof, en in verschillende lengtes en kleurtjes, en met en zonder zakken.

Op zoek naar de beste yogamatten? Dan moet je bij Manduka zijn. Vooral de Pro-serie is een all time favourite. Kwalitatieve materialen, ondersteunende demping, superieure gewrichtsondersteuning. Met bovendien levenslange garantie.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Banner popup newsletter

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!