SOS anti-stress: 9 trucjes om beter te ontstressen

In de wervelwind van het moderne leven wordt de zoektocht naar ontspanning essentieel om je mentale en lichamelijke evenwicht te bewaren. Tegenover de uitdagingen van het dagelijks leven kunnen eenvoudige en doeltreffende trucjes gevonden worden die een echte ademtocht frisse lucht betekenen. Dit artikel stelt een zoektocht naar verschillende technieken voor, gaande van expres ontspanning achter je bureau tot aromatherapie. Zo bieden we je een gevarieerd aanbod om je geest te kalmeren en je welzijn te bevorderen.

Express ontspanning, zelf op kantoor uit te proberen. 

Deze ultrasnelle methode kan voor een echte golf frisse lucht zorgen, vooral op kantoor. In het beheren van stress, tussen 2 vergaderingen of tijdens een kleine pauze zijn enkele minuten al voldoende. Zie hier een korte, eenvoudige routine die even snel als doeltreffend is. Om dringend uit te testen. 

 1. Diep inademen: ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen en adem een paar keer diep in. Adem in via je neus, houd je adem even vast, adem dan langzaam uit via je mond. 
 2. Zachte rekoefening: til je armen boven je hoofd en rek je zachtjes uit. Buig dan lichtjes naar een kant, dan naar de andere om spanningen los te laten. 
 3. Mini-meditatie: gun jezelf 3 minuten van snelle meditatie. Concentreer je op je ademhaling, laat je gedachten los en centreer jezelf.
 4. Massage van de slapen: gebruik je vingers om je slapen zachtjes te masseren met kleine, cirkelvormige bewegingen. Het kan helpen om spanningen los te maken. 
 5. In de verte kijken: fixeer enkele ogenblikken een punt dat ver verwijderd is van de ruimte waar je je bevindt om ogen en geest te ontspannen.
 6. Ontspannend luisteren: gebruik discrete oortjes en luister enkele minuten naar kalmerende muziek. Zo creëer je een zen sfeer zelfs temidden van de drukte op kantoor.

Bind de strijd aan tegen angst met ademhalingstechnieken

Bewust ademhalen kan een krachtige bondgenoot zijn in de strijd tegen dagelijkse onrust. Door ademhalingstechnieken in je dagelijkse routine in te bouwen, stimuleer je de ontspanning en ondersteun je je mentale welzijn. Probeer daarom deze ietwat speciale anti-stress ademhalingen uit.  

Buikademhaling 

Neem enkele ogenblikken om rustig en comfortabel te gaan zitten, leg een hand op je buik en adem diep in. Voel hoe je buik bij de inademing stijgt en bij de uitademing platter wordt. Dit stimuleert het parasympatische zenuwstelsel waardoor ontspanning en welzijn ontstaan. 

Coherente breathing

Beoefen de coherente ademhaling door op een regelmatig ritme te ademen. Bijvoorbeeld: adem 4 seconden in, houdt de lucht 4 seconden vast, adem dan 4 seconden uit. Herhaal de cyclus. Deze methode is perfect voor het beheersen van stress.

Afgewisselde neus ademhaling (Nadi Shodhana)

Deze yogatechniek houdt de afwisseling in van ademhaling tussen de twee neusgaten. Kan energie in evenwicht brengen en de geest rust geven.   

4-7-8 Ademhaling

Adem stilletjes in via de neus gedurende 4 seconden, houdt de lucht dan 7 seconden vast en adem dan langzaam via de mond uit gedurende 8 seconden. Herhaal verschillende keren achter elkaar.

Diepe, vierkante inademing

Creëer een vierkant met je ademhaling door in te ademen, de lucht vast te houden, uit te ademen en even lang je adem in te houden. Kan voor een gevoel van evenwicht zorgen.  

Ademhaling met positieve affirmaties

Combineer de ademhaling met positieve affirmaties. Adem bijvoorbeeld in door te zeggen: “Ik adem vrede in”, houdt de lucht vast, adem uit en zeg dan: “Ik laat angst los”.

Diafragma ademhaling 

Gun jezelf de tijd voor een diepe en langzame ademhaling door de lucht tot aan het diafragma te laten zakken om de spieren daar te ontspannen en je geest rust te geven. 

Het beheersen van stress door begeleide meditatie

In de wirwar van onze al té volgestouwde levens, wordt beheersing van stress essentieel om ons mentale welzijn te behouden. De begeleide meditatie komt als een oase van ontspanning temidden van dit tumult. Door een onderdompeling in het hier en nu mogelijk te maken, biedt ze een ontspanningsruimte waar angst langzaam kan oplossen.  

De ontspanningstechnieken die in deze seances zijn ingebouwd, begeleid door een kalmerende stem, werken als een baken van kalmte en welzijn. Door je te laten leiden door troostende woorden en kalmerende visualisaties, ontstaat een innerlijk evenwicht dat gunstig is voor een diepe ontspanning. De begeleide meditatie wordt op die manier ook een kostbare bondgenoot in de zoektocht naar blijvend welzijn en het biedt mentale ruggensteun waar stress afgevlakt wordt en plaats maakt voor herstelde sereniteit.  

Muzikaal ontsnappen als relaxatietechniek

Muzikaal ontsnappen komt naar voren als een van de krachtigste relaxatietechnieken die een sensoriële uitweg naar rust opent. Je onderdompelen in de melodieuze noten en kalmerende harmonieën creëert een sfeer die gelijk staat met diepe ontspanning. De muziek, met zorg gekozen, werkt als een brug naar een meer serene mentale toestand. 

Deze ontsnapping speelt een cruciale rol in de modulatie van emoties en het beheer van stress. De zachte en omhullende sonoriteit kan het zenuwstelsel kalmeren waardoor het onrust niveau daalt. Het creëert een inwendige ruimte waar de dagelijkse spanningen los gelaten kunnen worden wat emotioneel welzijn en ontspanning bevordert.  

Positieve visualisatie 

Positieve visualisatie komt naar voren als een sterke techniek die verankerd ligt in het verbeelding- en intentievermogen. Door positieve mentale beelden te gebruiken, leidt die je geest naar een optimistische en bemoedigende toestand. Zie hier enkele sleutelpunten om deze praktijk beter te begrijpen:

 • Begeleide beeldvorming: de positieve visualisatie houdt de ontwikkeling in van levende mentale beelden, vaak begeleid door constructieve gedachtes en positieve scenario’s.
 • Positieve intenties: door je te concentreren op gewenste resultaten, helpt de visualisatie om echte intenties te versterken. Dat kan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld verbeteren.
 • Stressvermindering: door kalmerende en positieve scènes te visualiseren, kan deze techniek werken als een stress antidotum. Het biedt een mentale ontspanningsmogelijkheid naar kalme en troostende oorden. 
 • Versterking van het zelfvertrouwen: de positieve visualisatie maakt het mogelijk om het succes te zien en te voelen nog voordat het zich voordoet waardoor het zelfvertrouwen en de eigen capaciteiten versterkt worden. 
 • Verbetering van de prestaties: vaak gebruikt bij sport en werk, kan de visualisatie de prestaties verbeteren door het brein voor te programmeren om het succes voor te zijn.  
 • Vermindering van de onrust: door angstige gedachten te vervangen door aangename beelden, draagt deze methode ertoe bij om de angst te verminderen en om een rustige geestestoestand en een gevoel van welzijn te bevorderen.  

Relaxatietechnieken door massages en automassages

Het inbouwen van ontspanningstechnieken zoals massages en automassages blijkt een holistische en doeltreffende benadering om stress te beheersen. Deze methodes zorgen voor lichamelijke en mentale verlichting en bevorderen een diep gevoel van welzijn.  

Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden:

 • Stimulering van de bloedsomloop: de massagetechnieken verbeteren de bloedsomloop, dragen bij tot een doeltreffendere zuurstoftoevoer van de weefsels en de verwijdering van toxines, wat het gevoel van zwaarte en vermoeidheid kan verminderen.  
 • Activering van het parasympatische zenuwstelsel: de massages hebben inderdaad een kalmerend effect op dit systeem en daarom beantwoordt dit aan de vraag naar ontspanning. Dat contrasteert met het sympathische zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de reacties op stress.
 • Vermindering van de spanningsknopen. De automassages, uitgevoerd door middel van eenvoudige technieken zoals de druk van de duimen op de spanningspunten, helpen om de opstapeling in de pijnlijke punten in het lichaam te ontspannen, vooral ter hoogte van de nek, de schouders of de rug.

Het voordeel van de automassages is dat ze praktisch zijn. Ze kunnen op elk moment uitgevoerd worden waardoor ze een toegankelijke strategie bieden om de dagelijkse stress te beheersen. Bovendien moedigen de massages, of die nu door jezelf of door een professional gegeven worden, de verbinding tussen lichaam en geest aan. Ze bevorderen een verhoogd bewustzijn van het hier en nu en dragen bij tot een doeltreffender beheersing van stress.

Beheersing van stress dankzij een welzijnsritueel

Ook de welzijnsrituelen blijken kostbare bondgenoten in de beheersing van dagelijkse stress. Het zijn kleine momenten die in je dagdagelijkse routine zijn ingebouwd. Ieder kiest wat hem of haar de meeste ontspanning geeft. Vaak zijn ze gewoon heel eenvoudig:

 • Een kopje kalmerende thee
 • Een ochtendmeditatie
 • Een korte wandeling in de natuur
 • Luisteren naar een liedje.

Aromatherapie om angstgevoelens te verzorgen

Aromatherapie duikt op als een natuurlijke en kalmerende aanpak om angst te verzachten. Essentiële oliën zoals lavendel en kamille geven relaxerende aroma’s af die op het zenuwstelsel werken en die een gevoel van kalmte en welzijn met zich meebrengen. Door deze aromatische essences in je dagelijks leven in te bouwen, of je die nu verspreidt via een diffuser, die aan een warm bad toevoegt of verdund gebruikt op de huid, je kunt genieten van de therapeutische weldaden van de aromatherapie om je geest te kalmeren en angstsymptomen te verminderen.

Kleine anti-stress speeltjes

Voor ontspanning en welzijn bestaan er kleine speeltjes die je overal mee naar toe kunt nemen:

 • Antistress balletje
 • Getextureerde vloerbekleding op bureau
 • Fidget spinner
 • Zen bureauspeeltjes
 • Aromatische kussens

Door deze verschillende benaderingen te koesteren, van de positieve visualisatie tot de kleine anti-stress speeltjes, bieden wij een arsenaal aan ontspanningsmogelijkheden binnen handbereik. Of het nu gaat om bewuste ademhaling, massages of welzijn rituelen, elke methode wordt een kostbare bondgenoot in de beheersing van stress. 

Je gezondheids-/welzijn shopping

Deze anti-stress balletjes voor volwassene en kinderen verleiden je onmiddellijk met hun grappige en expressieve gezichtjes. Ze zijn gemaakt van polyurethaan, verlichten stress en bevorderen de bloedsomloop.

Fortéstress, van de laboratoires Forté Pharma, helpt om de vermoeidheid te verminderen en weerstand te bieden aan voorbijgaande stress. Het bestaat uit mariene magnesium, vitamine B6, rhodiola en ashwaganda.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!