Mooi zicht: de ultieme gids voor het perfecte brilmontuur

Het kiezen van de juiste bril gaat veel verder dan simpelweg de correctie van het zicht. Het juiste montuur kiezen, heeft een persoonlijk en esthetisch aspect dat je volledige aandacht verdient. De keuze zegt immers veel over je persoonlijkheid en stijl. Deze tips helpen je het perfecte montuur uitkiezen door rekening te houden met je gelaatsvorm, de materialen, design en kleur.

Waarom is het juiste brilmontuur zo belangrijk?

De vereisten voor een bril gaan veel verder dan enkel je zicht corrigeren. Het maakt integraal deel uit van je persoonlijke stijl en het montuur kan een aanzienlijke impact hebben op je uitstraling en hoe anderen je zien.

Impact op je persoonlijke stijl

Een bril is een belangrijk modeaccessoire. Het kan iemands uiterlijk radicaal veranderen en een vleugje verfijning, moderniteit of zelfs een retro look toevoegen, afhankelijk van je keuze. Door het montuur te beschouwen als basisonderdeel van je garderobe, zet je je persoonlijkheid, originaliteit of trendgevoeligheid in de verf.

Perceptie door anderen

Een bril is vaak een van de eerste dingen die anderen opmerken tijdens een ontmoeting. Een goed gekozen montuur kan zelfvertrouwen en volwassenheid, of juist creativiteit en originaliteit uitstralen. Gedurfde monturen geven de indruk dat ze met een dynamisch en modieus persoon te maken hebben, terwijl meer ingetogen monturen een meer klassieke en gereserveerde inborst weerspiegelen. Zo wordt de keuze van je brilmontuur een subtiele manier om aspecten van je persoonlijkheid te communiceren.

Ken je gelaatsvorm

Als je het perfecte montuur wil vinden, is de eerste stap het kennen van je gelaatsvorm. De vorm van je gezicht helpt je bij het kiezen van een montuur dat bij die eigenschappen aansluit en bijdraagt aan een harmonieuze look.

De verschillende gelaatsvormen

Er zijn diverse gezichtsvormen, van rond tot vierkant, ovaal tot hartvormig. Elk van die vormen heeft specifieke eisen. Als je die van jouw gezicht kent, vind je makkelijker een stijl die jouw gelaatsvorm flatteert.

Match tussen montuur en gelaatsvorm

Enkele tips om de juiste keuze te maken:

1. Voor ronde gezichten: rechthoekige of vierkante vormen kunnen contrast creëren, waardoor het gezicht visueel langer wordt.

2. Voor vierkante gezichten: zachtere vormen (rond of ovaal) helpen de hoeken van het gezicht te verzachten.

3. Voor ovale gezichten: verschillende stijlen zijn mogelijk. Brede monturen, geometrische vormen of retro looks werken vaak heel goed.

4. Voor langwerpige, rechthoekige gezichten: Iets hogere monturen compenseren de ogenschijnlijke lengte van het gezicht.

5. Voor hartvormige (driehoekige) gezichten: een montuur dat naar boven toe wat breder gaat, brengt de gelaatsvorm in evenwicht.

Mogelijke coating

In de enorme keuze binnen de optiekwereld zijn twee elementen erg belangrijk: de gebruikte materialen en het ontwerp die het uitzicht van het montuur bepalen. De juiste combinatie van materiaal en design is essentieel om net die ​​bril te vinden die bij jouw persoonlijkheid past.

Materialen: elegant metaal, veelzijdig kunststof, luxe acetaat

De materiaalkeuze heeft niet alleen invloed op de look, maar ook op het comfort en de duurzaamheid van je bril. Metalen frames hebben een strak, lichtgewicht uiterlijk, terwijl kunststof een veelheid aan kleuren en mogelijkheden biedt. Acetaat, een vorm van hoogwaardig plastic, is populair omwille van z’n lichtgewicht en de capaciteit om in verschillende vormen te worden gekneed.

Design: klassiek, modern, retro – je visuele signatuur

Van tijdloze belijning tot avant-gardistisch ontwerp: de stijl van je montuur kan variëren van klassieke elegantie tot gedurfd modern of retro-nostalgie. Je bril is meer dan een accessoire: het is een verlengstuk van je karakter en levensstijl.

De kleur van je montuur: enkele tips

Naast het materiaal, de stijl en de vorm van je bril, zijn ook je teint en kledingwijze van belang.

Teint

De kleur van het montuur wordt best ook aangepast aan de kleur van je huid. Warme tinten zoals goud of camel lichten op subtiele wijze een doffe teint op, terwijl koelere tinten zoals zilver of marineblauw een lichtere huidskleur flatteren. Door de juiste keuze te maken, geef je je gezicht extra helderheid. Elk detail telt.

Kledingstijl en palet

Je bril is een integraal onderdeel van je dagelijkse look. Het afstemmen van de kleur op je garderobe draagt ​​bij aan een coherente en gepolijste look. Kies een montuur dat past bij de kleuren die je vaak draagt en tegelijk een vleugje contrast toevoegt om de aandacht te trekken. Of je nu voor een professionele, casual of opvallende look gaat, de kleur van het frame kan een subtiele maar krachtige manier zijn om je persoonlijke stijl uit te drukken.

De perfecte pasvorm: grootte, comfort en esthetiek

De grootte van je bril bepaalt niet alleen het uitzicht, maar is tevens de sleutel tot comfort en esthetiek. De perfecte pasvorm, zowel wat hoogte, breedte en de neusbrug betreft, is essentieel om het maximum uit je montuur en stijl te halen.

Perfecte pasvorm: breedte, hoogte en neusbrug

Bij het zorgvuldig afstellen van je montuur wordt rekening gehouden met elk detail. De breedte van het frame moet evenredig zijn met de breedte van uw gezicht. De hoogte moet je gelaatsvorm aanvullen zonder het zicht te belemmeren. Bovendien zorgt een goed passende neusbrug (het centrale deel van de bril dat op de neus rust) niet alleen voor meer comfort, het geeft je montuur ook vleugje elegantie.

Impact op comfort en esthetiek

Een goede pasvorm gaat niet alleen over gemak; het heeft ook invloed op de algemene esthetiek van je bril. Een montuur moet perfect passen en aansluiten op de vorm van je gezicht, waardoor je een harmonieuze uitstraling creëert. Een slecht afgesteld montuur veroorzaakt niet alleen ongemakken, het brengt ook de esthetische kant uit evenwicht.

Brilkeuze volgens correctie en optische noden

Ook de optische vereisten en de lenzen die voor verschillende soorten correctie worden voorgeschreven, kunnen een rol spelen bij de keuze van het montuur.

Type correctieType lenzenMeest geschikte montuur
Hoge correctieDikke lenzenKlein of medium
PresbyopieMeestal multifocale lenzenHoog, voor de verschillende gezichtszones
Alle soorten ametropieEnkelvoudige lenzenNaar keuze

Het kiezen van het ideale brilmontuur gaat verder dan correctie van het zicht. Een bril is vandaag een echt modeaccessoire dat je persoonlijkheid reflecteert. Het montuur dat je kiest draagt bij tot je stijl én zelfvertrouwen.

Shoppen voor je gezondheid en wellbeing

Hou je van grote statementbrillen, dan is dit montuur van Dolce & Gabbana helemaal iets voor jou. Het is even sober als elegant. De volledig omrande bril is van acetaat en zo stijlvol!

Een andere stijl, maar toch erg chique, is deze bril van Versace in vlindervorm die twee materialen combineert.

Voor wie niet bang is en durft op te vallen, is dit Swarovski-montuur de perfecte brilkeuze!

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!