Imaan Hammam, rolmodel voor jonge moslima’s

Nadat ze de modewereld helemaal heeft ingepalmd, is ze klaar om de beautywereld. En met een contract met Estée Lauder op zak legt ze de lat meteen hoog. (foto: Shutterstock/Debby Wong)

 

 

 

Wie is Imaan Hammam?

Imaan Hammam (5/10/1996) werd in Nederland geboren, in een gezin met een Marokkaanse moeder en een Egyptische vader. Toen haar ouders scheidden, bleef ze samen met haar zus bij haar moeder wonen in Amsterdam. Ze heeft een goede band met hen, het zijn haar twee grootste fans die haar steunen en tegelijkertijd helpen om met haar voeten op de grond te blijven.

Opgroeien in een zeer vrouwelijke omgeving maakte haar gevoelig voor het lot van andere vrouwen die het moeilijk hebben. Als ambassadeur voor de non-profit She’s The First zet ze zich in voor jonge vrouwen van verschillende achtergronden die worstelen met racisme of hun huidskleur. Haar Instagram account (@imaanhammam) toont duidelijk haar engagement. Tussen de covers en campagnebeelden door roept ze op om de slachtoffers van natuur- en andere rampen te steunen. Vooral vrouwenzaken liggen haar na aan het hart. Ze betuigde openlijk haar steun voor de Iraanse vrouwen die protesteerden nadat de jonge Mahsa Amini werd doodgeslagen door de Iraanse zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Ook postte ze over het Asiyah Women’s Center in New York, een opvangcentrum voor vrouwen die slachtoffer werden van huishoudelijk geweld, dat ze actief ondersteunt.

De blitz-carrière van Imaan Hammam

Ze was amper 13 toen een modellenscout haar opmerkte aan het Centraal Station van Amsterdam. Op haar zestiende tekende ze haar eerste modellencontract. Toen het steeds moeilijker werd om school en werk te combineren, besloot ze volop voor haar modellencarrière te gaan en verhuisde ze naar New York. Met succes: ze werd meteen geboekt voor de show van Jean Paul Gaultier (fall 2013), een seizoen later opent ze de Givenchy show. Ze wordt opgemerkt door Anna Wintour, die haar op de cover van de Amerikaanse Vogue zet en haar in haar column vermeldt. De goedkeuring van de modegoeroe brengt haar carrière in een stroomversnelling. De andere Vogue edities en bladen volgden. Grote fotografen als Stevel Meisel en Annie Leibovitz willen haar voor hun lens in campagnes voor de grootste modemerken (Chanel, Versace, Fendi, Moschino, Calvin Klein, Tiffany & co). Ze is immers niet alleen mooi, maar heeft ook een sterke uitstraling en is erg gedreven.

In mei 2023 werd ze gekozen als het nieuwe gezicht van Estée Lauder. Op dat laatste is ze erg trots, want ze is het eerste Moslima gezicht van het merk. Ze hoopt zo jonge meisjes met een gelijkaardige afkomst te inspireren, net zoals ex-Estée Lauder gezicht Liya Kebede en Naomi Campbell haar indertijd inspireerden. Aan Elle (20/07/23) vertelde ze dat ze weinig modellen zag zoals zij, toen ze opgroeide. “Dat maakte het moeilijk om te geloven dat ik mooi was. Tegenwoordig zie je veel meer diversiteit op magazine covers en in campagnes, daar ben ik blij om. Ik ben erg trots dat ik een van de vrouwen ben die daaraan mee helpt.”

De beautyrituelen van model Imaan Hammam

Imaan zweert bij de typisch Marokkaanse beautyrituelen en -producten die ze van haar moeder leerde, zoals een wekelijkse Marokkaanse scrub met zwarte zeep en arganolie. “Ik gebruik de olie letterlijk voor alles,” verklapt ze aan de Nederlandse Vogue (1/8/23): “voor mijn haar, huid en soms eet ik het zelfs bij mijn ontbijt – het is namelijk heel goed voor je immuunsysteem.” Het is eveneens een wondermiddel om haar waanzinnige bos krullen te herstellen, extra glans en hydratatie te geven.

Sinds ze voor Lauder werkt zijn er wel meerdere producten van het huis in haar beautyroutine geslopen. “Ik hou ervan om het simpel en licht te houden. Zowel in de ochtend als in de avond reinig ik mijn gezicht met de Advanced Night Repair Cleansing Balm. Daarna gebruik ik het Advanced Night Repair Serum, gevolgd door een SPFSPF Sun Protection Factor of beschermingsfactor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een maat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en -lotions bij het tegenhouden van UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De SPF-aanduiding heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ultravioletfilter in de zonnebrandcrème voor UV-B-straling, niet voor UV-A-straling. SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zo lang iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven als iemand zonder bescherming, vooraleer er zonnebrand optreedt. In de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enzovoort.. Wanneer ik meetings of afspraken heb, gebruik ik een concealer, een blush en een beetje mascara, maar over het algemeen hou ik het zo natuurlijk mogelijk.”

Maar Imaan ziet beauty veel breder, bekent ze aan het magazine. “Beauty betekent voor mij eigenlijk meer zorgen voor jezelf, voor je mentale gezondheid. Je kunt van alles op je gezicht smeren, maar wat voor mij echt werkt, is ’s ochtends na het wakker worden vijftien minuten mediteren en stretchen. Er is zoveel aan de hand in de wereld, je hebt dat moment nodig. Leg meer de focus op zelfliefde en luisteren naar je lichaam. Dan is iedereen op zijn mooist.”

 

 

De campagne

Haar eerste beautycampagne was voor Jean Paul Gaultier’s parfum Scandal (oktober 2022). Maar een contract als ambassadrice is Estée Lauder is het summum. Sind juli 2023 is ze te zien in de campagne voor Estée Lauder’s Double Wear foundation.

Estee Lauder: Double Wear assortiment

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!