Model, actrice, auteur en onderneemster: Emily Ratajkowski laat zich niet in een hokje vangen en schuwt de tegenstellingen niet. Ze noemt zichzelf feministisch en zet haar beroemdheid in voor vrouwenrechten. Tegelijkertijd werkt ze als model voor weinig vrouwvriendelijke industrieën.
Emily Ratajkowski, actrice en model
Emily Ratajkowski (7/6/1991) werd geboren in Londen als het enige kind van twee Amerikaanse leerkrachten. Ze groeit op in California, waar ze als kind ballet- en acteerlessen neemt. Haar coach raadt haar aan om een modellenbureau te contacteren. Amper 14 jaar, mag ze meteen beginnen bij het beroemde Ford Models. Ze combineert modellenwerk met school, en gaat nadien studeren aan de prestigieuze UCLA School of Arts and Architecture. Na een jaar houdt ze het voor bekeken en concentreert ze zich op haar modellencarrière. Rond die tijd speelt ze mee in twee afleveringen van de populaire Nickelodeon TV-serie iCarly (2009-2010). Haar filmdebuut maakte ze in de film Gone Girl (2014). Daarna volgden nog enkele andere films: We Are Your Friends (2015), Entourage (2015), I Feel Pretty (2018) en Welcome Home (2018). De kritieken zijn gemengd.
Haar modellencarrière loopt vlotter. Na een opmerkelijke naaktcover voor het erotische blad Treats!, laat ze haar sensuele welvingen zien in de Love Somebody clip van Maroon 5 en de monsterhit ‘Blurred Lines’ van Robin Thike (2013). Haar optreden in de videoclips maken van haar een seks symbool. Verschillende mannenbladen roepen haar uit tot een van de meest sexy vrouwen ter wereld. Bij vrouwenbladen haalt ze dan weer geregeld de Best Dressed lijstjes. Ze behaalt de ene mijlpaal na de andere als model: publicaties in de beruchte badpakkennummers van Sports Illustrated (2014 & 2015) en haar catwalkdebuut voor Marc Jacobs op de New York Fashion Week in 2015. Parijs en Milaan, talloze covers van modebladen als Vogue en campagnes voor de mooiste modemerken volgden. In 2018 werd ze zelfs uitgeroepen door Model Of The Year door modesite Daily Front Row.
Emily, de sexy feministe en activiste
Hoewel ze geen probleem heeft met naaktfoto’s, zit ze erg verveeld wanneer sommigen online gelekt worden in 2014. Ze zal herhaaldelijk proberen om terug grip te krijgen op afbeeldingen en woorden. Met wisselend succes. In datzelfde jaar gebruikt kunstenaar Richard Prince zonder toestemming een van haar Instagram posts en maakt er een kunstwerk van dat voor veel geld wordt verkocht, zonder dat ze een cent royalty ziet. Jaren later neemt ze zoete wraak door een selfie te nemen voor het schilderij en er een NFT mee te maken. Een non-fungible token dat uniek en onvervangbaar is, waarmee ze het eigendomsrecht kan claimen. Het wordt geveild bij Christie’s voor 175.000 dollar. In een tweet verklaart ze dat ze zo hoopt om een precedent te scheppen dat vrouwen toelaat om controle te hebben over hun afbeeldingen en een billijke vergoeding krijgen wanneer het gebruikt en verdeeld wordt.
Ook wanneer fotograaf Jonathan Leder in 2016 zonder haar toestemming een fotoboek met erotische foto’s van haar uitbrengt, die enkele jaren ervoor oorspronkelijk in een kunstmagazine waren gepubliceerd, probeert ze dat vruchteloos tegen te houden. Wanneer hij in 2019 een tweede boek uitbrengt met de polaroids van de shoot uit 2012, reageert ze met een essay (Buying Myself Back: when does a model own het image?), dat in 2020 in The Cut (New York Magazine) wordt gepubliceerd, waarin ze de straffeloosheid van oneigenlijk gebruik van foto’s aanklaagt. Dat brengt een internationale discussie op gang over auteursrecht en eigendom van afbeeldingen. Het wordt het meest gelezen stuk van het magazine dat jaar. Later zal ze in haar boek ‘My Body’ (2021) onthullen dat Leder haar na die bewuste fotoshoot aanrandde. In 2019 wordt Ratajkowski zelf van copyright misbruik beschuldigd, wanneer ze een foto, die een paparazzi van haar had gemaakt, op haar Instagram post. Ze weigert een overeenkomst te treffen en klaagt hem op haar beurt aan. Met succes: ze wint het proces.
Haar feministische uitlatingen leveren haar veel bijval, maar ook veel kritiek op. Kun je feministe zijn wanneer je als model werkt in sectoren waar vrouwen als vlees worden beschouwd? Zelf ziet ze het probleem niet. In een interview (Cosmopolitan 2014) zegt ze dat ze geniet van haar vrijdom om zich seksueel uit te drukken, terwijl ze een feministe is.
Ze zet haar bekendheid graag in voor vrouwgerelateerde goede doelen. Zo is ze ambassadrice voor Planned Parenthood. Maar ook Bernie Sanders kon op haar sympathie en steun rekenen bij zijn gooi naar het presidentschap in 2016 en 2020. Net als de Palestijnen in het Gaza-conflict. Opmerkelijk gezien haar Joodse roots.
Emily de onderneemster
Emily staat bekend om haar stijlgevoel. Het is dan ook geen verrassing wanneer ze in 2017 gevraagd wordt om een tassencollectie voor The Kooples te ontwerpen. Later dat jaar lanceert ze haar eigen badpakkenlijn Inamorata. Het jaar erop ontwerpt ze een collectie juwelen voor Spinelli Kilcollin.
Okotber 2022 start ze met haar podcast ‘High Low met EmRata’, waarin ze haar fascinatie voor de perceptie van celebrities verkent. Met beroemde gasten als Monica Lewinsky, Pamela Anderson, Paris Hilton, Donatella Versace, die het allemaal stuk voor stuk hard te verduren hebben gekregen in de media en de publieke opinie.
Emily, de gedroomde ambassadrice
Een contract als ambassadrice voor een cosmeticamerk is een fel gegeerde trofee voor modellen. In 2018 wordt ze het gezicht van het luxueuze kappersmerk Kérastase binnen. Datzelfde jaar schittert ze in een campagne voor Paco Rabanne’s parfum Pure XS Pour Elle. Sinds 2023 is ze het gezicht voor Flowerbomb, de parfumklassieker van het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf. Dat parfum werd in 2005 gelanceerd op de catwalk, tijdens het defilé van Viktor & Rolf. Het werd een instant wereldwijd succes. Flowerbomb was immers vernieuwend, een bloemige gourmand die zijn naam eer aan doet: Flowerbomb is letterlijk een explosie van bloemen, een ode aan de kracht van bloemen, zowel weelderig, als betoverend en verslavend.