Een stralende huid van binnenuit? Dan eet, drink en slik je dit

Een mooie, gezonde en stralende huid, dat willen we natuurlijk allemaal.
Je huid goed reinigen en verzorgen is daarvoor essentieel.
Maar wist je dat je ook via voeding en beautysupplementen je velletje een handje kunt helpen? 

Het beste eten voor je huid

Als je ongezond eet, gaat je huid er doffer en valer uitzien. Maar ook het omgekeerde is waar: als je gezond eet, oogt je teint frisser en stralender. Logisch, want voeding vormt de bouwsteen van iedere cel in je lichaam, dus ook van je huidcellen. Deze voedingsstoffen zijn een weldaad voor je huid:

Vitamine C: de bekendste antioxidant

Vitamine C is een van de bekendste antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen: agressieve stoffen die vrijkomen bij natuurlijke processen zoals spijsvertering, maar ook bij blootstelling aan zonlicht en luchtvervuiling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en doen je verouderen. Vitamine C helpt dus om die agressieve stoffen te neutraliseren, waardoor je huid blijft stralen. Ook helpt het bij de aanmaak van collageen, waardoor je huid zijn stevigheid behoudt.

Voldoende vitamine C binnenkrijgen is dus de boodschap. Hoe je dat doet? Door veel groenten en fruit te eten. Vitamine C vind je vooral in: citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, en zoete en normale aardappelen.

Vitamine A: stimuleert de celgroei

Deze vitamine is onontbeerlijk voor je huid omdat het de celgroei stimuleert en collageenvezels bouwt. Ook vermindert het de productie van overtollig talg. Je lichaam maakt zelf geen vitamine A aan, je krijgt het binnen via voeding, crèmes of supplementen. Vitamine A zit in lever, eieren, gele paprika, wortel, pompoen, broccoli, perziken, abrikozen, meloen en mango’s.

 Vitamine E: herstelt wonden en littekens

Ook vitamine E werkt als een antioxidant. Het is vooral een prima beschermer van je huid tegen zonneschade en luchtvervuiling. Je huid verbrandt minder snel en de zon richt minder celschade aan. Ook draagt vitamine E bij aan het herstel van je huid, bijvoorbeeld als je een wonde of een litteken hebt. Vooral zonnebloemolie, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden en spinazie zijn vitamine E-bommetjes.

Astaxanthine: beschermt tegen zonneschade

Om deze krachtige antioxidant is de laatste tijd veel te doen. Vooral in Japan is hij erg populair als supplement tegen rimpels en andere tekens van huidveroudering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat astaxanthine beschermt tegen zonneschade en de afbraak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor een gezonde, soepele en jeugdige huid.

In welke voeding dit stofje zit?  Het wordt gemaakt door algen en plankton als natuurlijke bescherming tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof, waarna het terechtkomt in zalm, kreeft en garnalen.

Omega 3-vetzuren: hydrateren en beschermen

Omega 3-vetzuren zorgen voor een beschermend laagje, waardoor je huid mooi gehydrateerd blijft en beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Deze gezonde en huidvriendelijke vetten zitten vooral in olijfolie, lijnzaadolie, vette vis, noten en avocado’s.

De meest werkzame supplementen voor je huid

Wie gezond en evenwichtig eet, heeft in principe geen voedingssupplementen nodig. Maar omdat velen onder ons tegenwoordig een jachtig en stressvol bestaan leiden, schiet dat gezonde eten er vaak bij in. Met als resultaat: een doffe huid, acne en/of vroegtijdige lijntjes. Gezonder eten helpt dan uiteraard, maar ook beautysupplementen geven je huid van binnenuit een oppepper.  Na ongeveer één tot drie maanden zie je een effect.

Beautysupplementen komen in allerlei vormen:

 

Witte tabletten met roze achtergrond

Tabletten:

Bevatten meestal antioxidanten (onder andere vitamine A, C en E), zink, biotine en/of collageen. Je kunt collageen rechtstreeks innemen of stoffen innemen die de aanmaak van collageen stimuleren, zoals vitamine C.

Poeders:

Meestal gaat dit om collageenpoeder. Het voordeel is dat je geen dikke pil of capsule hoeft door te slikken. Je doet het in je kopje koffie of thee, in je smoothie of roert het door je yoghurt.

Poeder met roze achtergrond
Drankje met roze achtergrond

Drankjes:

Ook dit zijn vaak collageendrankjes, aangevuld met hyaluronzuur, vitaminen en mineralen. Hierbij hoef je zelf niet te mengen, je hebt meteen een kant-en-klaar drankje.

Gummies:

Dit zijn een soort kauwbare snoepjes met ingrediënten als vitamine C, zink en hyaluronzuur. Kun je makkelijk met je meenemen en op elk moment van de dag van snoepen.

Gummies met roze achtergrond

Optimale Voeding voor een Stralende Huid

Een stralende huid begint van binnenuit, en de sleutel tot die innerlijke gloed ligt in de voeding die we kiezen. Onze eetgewoonten kunnen een directe invloed hebben op hoe onze huid eruitziet en aanvoelt. Het is een eenvoudige waarheid: wanneer we ons lichaam voeden met gezonde voedingsstoffen, weerspiegelt onze huid deze zorg door frisser en stralender te ogen.

Voeding is de bouwsteen van onze cellen, en dus ook van onze huidcellen. Het is daarom essentieel om onze huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft om te gedijen. Vitamine C, bijvoorbeeld, is een krachtige antioxidant die helpt bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen, waardoor onze huid beschermd blijft tegen voortijdige veroudering. Vitamine A stimuleert de celgroei en helpt bij het verminderen van overtollig talg, terwijl vitamine E bekend staat om zijn vermogen om wonden te genezen en littekens te verminderen.

Maar het draait niet alleen om vitamines. Omega-3 vetzuren hydrateren de huid en beschermen deze tegen externe invloeden, terwijl astaxanthine de huid beschermt tegen zonneschade en de afbraak van collageen vermindert.

Conclusie over Stralende Huid, Voeding en Supplementen voor Innerlijke Schoonheid

De huid weerspiegelt niet alleen onze externe verzorging, maar ook de interne voeding die we ons lichaam bieden. Een gezonde, stralende huid is niet alleen een kwestie van reiniging en externe behandeling, maar ook van een voedzaam dieet en gerichte supplementinname. De juiste voedingsstoffen, zoals vitamine C, A, E, astaxanthine en omega-3 vetzuren, spelen een cruciale rol bij het behoud van een jeugdige uitstraling en de bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Door middel van voeding en supplementen kunnen we onze huid van binnenuit voeden en beschermen. Antioxidanten zoals vitamine C en E neutraliseren schadelijke vrije radicalen, terwijl vitamine A de celgroei stimuleert en overtollig talg vermindert. Astaxanthine beschermt tegen zonneschade en helpt collageenafbraak te voorkomen, terwijl omega-3 vetzuren de huid hydrateren en beschermen.

Hoewel een gezond dieet de voorkeur verdient, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn, vooral voor diegenen met een hectische levensstijl die mogelijk tekortschieten in voedingsstoffen. Of het nu gaat om tabletten, poeders, drankjes of gummies, het is essentieel om te kiezen voor supplementen die passen bij individuele behoeften en die de huid van essentiële voedingsstoffen voorzien. Door bewuste keuzes te maken in voeding en supplementen, kunnen we onze huid gezond en stralend houden, van binnenuit.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!