Cate Blanchett heeft het allemaal

Cate Blanchett wordt beschouwd als een van de beste actrices van haar generaties, getuige het arsenaal aan onderscheidingen. Naast talent staat ze ook bekend voor haar engagement én haar natuurlijke schoonheid. Dat maakt haar tot de perfecte ambassadrice voor Giorgio Armani.

 

Wie is Cate Blanchett?

Hoewel Catherine Elise Blanchett (14/05/1969) in het Australische Melbourne is geboren, heeft ze een Amerikaanse vader en zit er ook wat Engels, Schots en Frans in haar bloed. Ze was de middelste van 3 kinderen, ze heeft nog een oudere broer en jongere zus. In haar tienerjaren raakt ze in de ban van acteren. Na haar middelbare school start ze aan de Universiteit van Melbourne, waar ze fine arts en economie gaat studeren. Na een jaar haakt ze af om te gaan reizen.

Wanneer ze terug keert, schrijft ze zich in aan het National Institute of Dramatic Art in Sydney. Deze keer maakt ze haar studies wel af en start ze in de toneelwereld. Daar ontmoet ze toneelschrijver en regisseur Andrew Upton, met wie ze trouwt eind 1997. Het koppel krijgt drie zonen en adopteert een dochter. Het gezin woont op het Britse platteland in Sussex, waar ze er in slagen om de roddelbladen en de spotlights te vermijden. Samen met haar man runt ze een eigen productiehuis, Dirty Films.

Een gelauwerde carrière

Na haar studies kan ze meteen beginnen bij het Sydney Theatre Company. Daar valt ze meteen al in de prijzen. Ze maakt een uitstapje naar TV en speelt in succesvolle ABC-series zoals Heartland en Police Rescue. In 1997 maakte Blanchett haar filmdebuut, in Paradise Road. Voor haar tweede film, Thank God He Met Lizzie (1997), wint ze de prijs voor beste actrice van het Australian Film Institute.

Met haar eerste hoofdrol in Oscar and Lucinda (1997) trekt ze internationale aandacht. Het jaar erop breekt ze echt door, als koningin Elizabeth I in Elizabeth. De film kreeg acht oscarnominaties, waaronder een voor beste actrice. Die wint ze niet, maar ze houdt er wel een Golden Globe Award en British Academy Award (BAFTA) aan over. De onderscheidingen en boeiende rollen blijven toestromen, het is de start van een uitzonderlijke filmcarrière die na meer dan 25 jaar nog altijd niet tanende is. Intussen heeft ze meer dan 70 films en 20 theaterproducties op haar teller staan.

Een veelzijdige actrice

Cate Blanchett staat bekend om haar meesterlijke beheersing van verschillende accenten en lijkt zowat elke rol aan te kunnen. Met hetzelfde gemak speelt ze in komedie (Bandits, Blue Jasmine), drama (Heaven, Charlotte Gray, The Shipping News, Babel, Tar), thriller (The Missing, Notes On A Scandal, The Talented Mr Ripley, …). Evengoed in artistieke Kleine projecten als blockbusters zoals Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, de The Lord of The Rings-Trilogie en Ocean’s 8.

Kleine of grote rollen maken haar niet uit, zolang ze maar iets nieuws kan proberen. In een interview (Emotion Magazine, 2/12/2023) beschreef ze zichzelf als een ‘ervaringsjunkie’, altijd op zoek naar nieuwe inspiraties. “In het begin van mijn carrière zei een regisseur me ooit dat ik moest stoppen met kleine rollen te spelen. Ik antwoordde dat ik dan niet de kans zou krijgen om zoveel nieuwe dingen te proberen. Het maakt me niet uit of het een hoofdrol of een bijrol is. Ik zie acteren als een experiment waarvan ik zoveel leer.”

Prijzen, lijstjes en geld

Op haar prijzenkast staan twee Oscars, vier BAFTA Awards, vier Golden Globe Awards, drie Screen Actors Guild Awards en zes Ocar-nominaties. In 2007 werd Blanchett uitgeroepen tot een van Time magazine’s 100 meest invloedrijke mensen ter wereld,[58] en verscheen ze op Forbes’ Celebrity 100 lijst. Dat brengt goed op, want in 2018 zet Forbes magazine haar op de lijst van ’s werelds best betaalde actrices, met een jaarlijks inkomen van 12,5 miljoen dollar.

Wat je nog niet wist over Cate Blanchett

Feministe

Blanchett heeft gesproken over feminisme en politiek, en vertelde Sky News in 2013 dat ze bezorgd was dat “een golf van conservatisme die de wereld overspoelt” de rol van vrouwen in de samenleving bedreigde.[304] Ze heeft ook commentaar gegeven op de druk die vrouwen in Hollywood nu ondervinden: “Eerlijk gezegd denk ik minder na over mijn uiterlijk dan tien jaar geleden. Mensen praten over de gouden eeuw van Hollywood vanwege de manier waarop vrouwen toen werden belicht. Je kon Joan Crawford en Bette Davis zijn en tot ver in de 50 werken, omdat je belicht werd en een godin werd. Nu, nu alles een soort van gruizig is, hebben vrouwen dit gevoel van hun houdbaarheidsdatum.”

Stijlicoon

In de media wordt ze beschouwt als een stijlicoon: ze duikt regelmatig op in lijstjes van de best geklede vrouwen ter wereld. Hoewel ze een persoonlijke styliste heeft (nvdr Elizabeth Stewart, die ook werkt voor Julia Roberts en Sandra Bullock), weet ze heel goed wat ze wilt en waar ze voor staat. Voor duurzame mode, onder andere. “Ik begrijp niet waarom je dezelfde outfit niet zou mogen dragen op verschillende evenementen” vertelde ze in een interview (Emotion Magazine, 2/12/2023). “Met mijn eerste salaris kocht ik ooit een broekpak van Armani dat ik vandaag nog altijd draag. Mode gaat niet om het laatste nieuwe, maar om nieuwe dingen vinden in oude zaken. Er is niets fraais aan eindeloos consumeren.”

Activiste

Cate Blanchett zet zich in voor initiatieven rond klimaatverandering en sloot zich aan bij Al Gore’s Climate Project. Ze is erelid en ambassadeur voor de Australian Conservation Foundation, de nationale milieuorganisatie. Maar ook andere initiatieven rond milieu sensibilisering kunnen op haar steun rekenen. In 2022 lanceerde ze de Climate of Change podcast.

Ook mensen kunnen op haar inzet rekenen; sinds 2016 is ze Goodwill Ambassador voor de United Nations High Commissioner for Refugees om aandacht te vragen voor de wereldwijde vluchtelingencrisis. In 2020 produceerde ze de miniseries Stateless (te bekijken op Netflix), geïnspireerd door haar werk voor UNHCR. Het vertelt het verhaal van vier vluchtelingen die elkaar ontmoeten in het gesloten opvangcentrum voor immigranten in Australië. Op die manier hoopt ze empathie en begrip op te bouwen voor vluchtelingen. Ze schuwt ook politiek getinte initiatieven niet, zoals het protest van Hongaarse toneelschoolstudenten tegen de privatisering van hun school en ondertekende een open brief die een staakt-het-vuren in de Israel-Hamas oorlog eist. 

De beautygeheimen van Cate Blanchett

Haar perfecte huid

Als flukse vijftiger staat Cate Blanchett nog altijd bekend als een natuurlijke schoonheid, met een perfecte huid. Om die huid zo mooi te houden eet ze zeer gezond en slikt ze probiotica en collageensupplementen. Van haar moeder leerde ze het belang van zonnebescherming, vertelt ze aan Harper’s Bazaar (21/08/2023).

Parfum als sfeermaker

Haar twee belangrijkste beautyproducten? Zonnecrème en parfum. Ze is dol op parfum, bekent ze aan Harper’s Bazaar (21/08/2023). “Met parfum kun je een sfeer creëren; het is heel emotioneel geladen.” Het helpt haar om zich in te leven in haar rollen. “Door het juiste parfum te vinden voor een personage helpt je om op een onbewuste niveau te werken.”

De beautycampagnes van Cate Blanchett

Huidverzorging

Jarenlang was Cate Blanchett het gezicht van het Japanse huidverzorgingsmerk SK-II, dat ze leerde kennen via haar make-up artist Mary Greenwell en haar van haar melasma verloste. Toen het merk ontdekte dat ze een trouwe fan was, vroegen ze haar als gezicht.

De Armani Si-parfums

Ook de samenwerking met Giorgio Armani, die al loopt van de lancering van het eerste Si parfum in 2013, is organisch gegroeid. Hun eerste ontmoeting dateert van 2005. In de backstage na zijn eerste show voor de Armani Privé-collectie mocht ze een van zijn jurken passen. Ze hadden een klik en een wederzijdse bewondering, die acht jaar later in een samenwerking uitmondde. Sinds 2013 is ze het gezicht van Armani’s Si-parfums, sinds 2018 jaar de eerste Global Beauty Ambassador van het merk.

Sindsdien doet ze ook campagnes voor de huidverzorging en de make-up. Haar favoriete make-up producten zijn de Lip Power 108 lipstick en de Eyes to Kill Classico mascara, verklapte ze aan Elle (24/09/23).

Haar laatste campagne is voor Sì Eau de Parfum Intense, een fruitige flanker met zwarte bessen, fluweelzachte bloemen en sensuele vanille. Zelf is ze erg enthousiast over de prachtige, navulbare flacon, wat helemaal past in haar ecologisch engagement. “Navullingen helpen om op een meer bewuste manier te consumeren,” vertelt ze aan Harper’s Bazaar (21/08/2023). “Dat vind ik mooi.”

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!