Anok Yai, de levende American Dream

Een Instagram-foto veranderde het leven van Anok Yai plotsklap. In enkele maanden ontpopte de studente zich tot supermodel. Als het gezicht van Mugler’s nieuwe parfum Alien Hypersense bevestigt ze haar topmodellenstatus.

 

 

Wie is Anok Yai?

Anok Yai (20/12/1997) werd geboren in Cairo (Egypte), maar daar heeft ze nauwelijks herinneringen aan. Op haar derde migreert het gezin immers naar de Verenigde Staten (New Hampshire). Wanneer ze op haar zesde Naomi Campbell op de catwalk van een Victoria’s Secret show ziet, vond ze dat zo inspirerend dat ze dat later ook wilde doen. Maar uiteindelijk koos ze voor die andere kinderdroom: arts worden. Ze gaat biochemie studeren aan Plymouth State University.

Anok Yai’s carrière

Ontdekt op Instagram

Tijdens een feestje ontmoet ze fotograaf Steve Hall, die haar fotografeert. Hij post haar foto op Instagram, die binnen de 24 uur meer dan 20.000 likes krijgt. Zo komt ze op de radar van verschillende modellenbureaus, die staan te dringen om haar in te lijven. Ze gaat overstag en staat binnen de vier maanden op de catwalk. Daar mag ze de Prada show openen, zowat de holy grail voor modellen. Zelf was ze toen vooral bezig met overeind proberen te blijven op de hoge hakken. Pas achteraf dringt het belang van het moment door. Ze was namelijk het eerste zwarte model in twintig jaar dat het Prada defilé opende. Enkel Naomi Campbell ging haar voor. Het jaar erop haalt ze een andere mijlpaal: een beautycontract. Cosmeticagigant Estée Lauder wilt haar als gezicht van hun Double Wear foundation.

Status: supermodel

Daarna is het hek van de dam: de grootste modemerken (Chanel, Dior, Louis Vuitton, Jacquemus, …) vragen haar voor hun defilés en campagnes en haalt ze de covers van zowat alle internationale modebladen (Vogue, W magazine, CR Fashion Book, i-D, Self Service, Elle, V magazine, Dazed, etc.). Vanaf 2022, amper vier jaar na haar legendarisch catwalk debuut, wordt haar status van supermodel bevestigt door een paar iconische magazinecovers. De Britse Vogue kiest uitsluitend zwarte modellen voor de cover van haar februari-nummer. Een half jaar later viert W Magazine zijn vijftigste verjaardag door de 17 belangrijkste modellen van het moment samen te brengen op de cover van het septembernummer. Datzelfde jaar tipt Models.com haar als nummer 1 op de lijst nieuwe supermodellen van haar generatie. Een jaar later wordt ze verkozen tot Model van Het jaar, zowel door de professionele als door de publieksjury.

Het geheim van haar succes

Hoewel ze adembenemend mooi is, met haar smetteloze, ebbenhouten huid en amandelvormige ogen, schrijft de voormalige biochemie-studente haar succes vooral toe aan hard werken en een goed stel hersenen. “Alle topmodellen die ik ken werken keihard én zijn slim. Anders overleef je niet in deze grillige mode-industrie.”

Een stijl- en beauty-icoon

 

Street- & fashion credibility

Haar deelname aan de clips van Amerikaanse rappers als Lil Yachty (Say Something) en Travis Scott (I know?) maken haar zo mogelijk nog cooler dan ze al is. En ook met haar ‘fashion credibility’ zit het meer dan goed. Wanneer ze in een Prabal Gurung jurk verschijnt op het Met Gala (2023), levert haar dat heel wat complimenten én een nominatie als ‘best geklede supermodel’ door de Australische Vogue op.

De beautyroutine van Anok Yai

Aan W Magazine (september 2022) vertelt ze hoe ze als tiener al een voorliefde had voor excentrieke outfits. Ze kleurde haar haar in groen en knalroze, liet een mohawk knippen en ging naar school op stiletto’s. Vandaag zijn haar vestimentaire keuzes en look minder extreem. Haar huidverzorgingsroutine is eenvoudig, maar gedisciplineerd. “Ik hydrateer mijn huid elke dag, exfolieer om de twee dagen en gebruik drie keer per week een masker.”, vertelt ze op esteelauder.com. “Smeren en voldoende water drinken zijn de basis voor een mooie, goed gehydrateerde huid. En een wimperkruller om je blik te openen.”

De campagne voor Mugler Alien Hypersense

Niet alleen haar buitenaardse schoonheid, maar ook haar American Dream verhaal (“migrant wordt topmodel”) maakt van Anok Yai een van de meest inspirerende namen van haar generatie, volgens Casey Cadwallader, creatief directeur van Mugler. Hij boekte haar voor al verschillende keren voor zijn defilés en nu als gezicht van zijn nieuwe parfum Alien Hypersense. Deze bloemige cocktail met sappige fruittoetsen en warm hout zet al je zintuigen op scherp.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!