5 vragen & antwoorden over ongewenst urineverlies

Ben je bang dat je bij een lach- of hoestbui urine zult verliezen? Of moet je soms zo dringend plassen dat je vreest de wc niet op tijd te bereiken? Niks om je voor te schamen. Urine-incontinentie komt vaak voor en er bestaan goede oplossingen voor. Vijf vragen en vijf antwoorden.

Ongewenst urineverlies : wat zijn de symptomen en nadelen

Wat is ongewenst urineverlies precies? 

Urine-incontinentie is ongewild verlies van urine. Als je er last van hebt, heeft dat vaak een grote impact op je levenskwaliteit. De twee meest voorkomende vormen van ongewenst urineverlies zijn stress- en aandrangsincontinentie. Bij stresssincontinentie heb je urineverlies bij een lichamelijke inspanning, zoals hoesten, lachen of sporten. Aandrangsincontinentie houdt in dat je plots je plas niet meer kunt ophouden en een onhoudbare drang voelt om te plassen. 

Wie heeft vooral last van urineverlies? 

Ongewenst urineverlies komt het meeste voor vanaf de leeftijd van 70 jaar, en vooral bij vrouwen. Meer dan de helft van de vrouwen ouder dan 70 jaar heeft er last van, tegenover één op vier mannen van diezelfde leeftijd. Toch kan urine-incontinentie op alle leeftijden ontstaan, bijvoorbeeld bij overgewicht, een zwangerschap of na een bevalling. Ook patiënten met neurologische aandoeningen, zoals Multiple Sclerose (MS) en Parkinson, kunnen urineverlies hebben wegens een stoornis in de zenuwen van de blaas. 

.Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie? 

Bij ouderen is urineverlies meestal het gevolg van het normale verouderingsproces waarbij de bekkenbodemspieren verzwakken, de slijmvliezen (van de vagina en plasbuis) uitdrogen en de prostaat groter wordt. Ook bij overgewicht zijn het de minder goede werkende bekkenbodemspieren die het ongewilde urineverlies veroorzaken. En ook bepaalde aandoeningen kunnen de boosdoener zijn: bovengenoemde neurologische ziekten, een chronische hoest, een blaasontsteking en diabetes. Ten slotte kunnen bepaalde medicatie urineverlies als bijwerking hebben, bijvoorbeeld vochtafdrijvers, antidepressiva en pijnstillers. 

Wat zijn de symptomen van ongewenst urineverlies?

Bij aandrangsincontinentie voel je een plots opkomende plasdrang, waarbij je meteen naar de wc moet. Meestal plas je ook vrij dikwijls en in kleine hoeveelheden. Ook moet je ‘s nachts herhaaldelijk opstaan om te plassen. Inspanningsincontinentie herken je aan urineverlies bij hardlopen, sporten of een gewicht optillen. Ook bij hoesten en niezen, of bij plotse schokken, bijvoorbeeld als je met de fiets of auto over een putje rijdt, kun je urine verliezen.

Wat doe je tegen urine-incontinentie? 

Urineverlies is goed behandelbaar: bijna 90 procent van alle patiënten kan van het probleem verlost worden. Dit zijn de meest effectieve oplossingen: 

Ongewenst urineverlies behandelen, tips en trucs

Zorg voor een gezonde levensstijl 

Soms kun je zelf al een en ander veranderen in je levensstijl. Vermijd bijvoorbeeld koffie en cola, die je blaas prikkelen, Ook alcohol, dat ervoor zorgt dat je ‘s nachts moet plassen, is te mijden. En wie te zwaar is, kan – eventueel onder begeleiding – de nodige kilo’s afvallen. 

Maak je bekkenbodemspieren sterker

Zijn je bekkenbodemspieren de oorzaak? Dan biedt een bekkenbodemspiertraining bij de kinesist soelaas. Dit helpt bij zowel inspannings- als aandrangcontinentie. Je leert dan om via oefeningen de spieren te trainen die je gebruikt om je plas op te houden.

Volg een blaastraining

Bij aandrangsincontinentie kan ook een blaas- of plastraining aangewezen zijn. Ook die volg je bij de kinesist. Hierbij ontwikkel je een nieuwe plastroutine waarbij je op vaste tijdstippen naar het toilet gaat, en steeds grotere tussenpauzes inlast.

Laat je medicatie aanpassen

Het zou ook kunnen dat je medicatie de boosdoener is en urineverlies als bijwerking heeft. In dat geval kan je (huis)arts die aanpassen. Door bijvoorbeeld je diabetesbehandeling te herbekijken of samen met jou te bespreken of er een beter tijdstip is om je vochtafdrijvers in te nemen.

Neem de juiste medicijnen

Ook is het mogelijk dat je nog niet de juiste medicatie hebt. In het geval van een vergrote prostaat of bij uitgedroogde slijmvliezen kan de juiste behandeling ongewild urineverlies tegengaan.

Kies voor een medisch hulpmiddel of een operatie

Er zijn medische hulpmiddelen tegen ongewild urineverlies. Zoals een pessarium (kunststof kapje of ring in de vagina) om verzakking van de blaas of plasbuis te ondersteunen. Ook een operatie is mogelijk, bijvoorbeeld het plaatsen van een ‘sling’ of hangmatje onder de plasbuis.

Gebruik incontinentiemateriaal

Bij de huisarts kun je terecht voor advies over zogenoemd incontinentiemateriaal, zoals verbanden, broekjes, beschermend beddengoed en opvangzakjes.

Lisez notre magazine pour découvrir les meilleurs conseils afin de prendre soin de vous

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!