5 tips die je absoluut moet weten als je sterke nagels wilt hebben

by | mrt 1, 2023 | Tips

We willen allemaal prachtige, stevige nagels waar we trots op kunnen zijn. Of je nu een nagelbijter bent of gewoon op zoek bent naar manieren om je nagels gezonder te maken, deze 7 tips zijn zeker iets voor jou!

Nagels zijn een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk en kunnen ons zelfvertrouwen aantasten als ze niet gezond zijn. Dit kan variëren van dunne, broze nagels tot nagelriemproblemen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om de gezondheid van je nagels te verbeteren.

We gaan in op de belangrijkste aspecten van gezonde nagels, van voeding tot hydrateren en bescherming. Je zult verbaasd zijn hoe kleine aanpassingen in je dagelijkse routine een groot verschil kunnen maken. Door deze tips op te volgen, zul je zien dat je nagels er gezonder en steviger uit gaan zien. Dus laten we beginnen met het opbouwen van die droomnagels!

Tip 1: Eet gezond

Laten we beginnen bij de basis: een gezonde voeding is essentieel voor sterke nagels. Onze nagels zijn gemaakt van keratine, een eiwit dat we via onze voeding binnenkrijgen. Om ervoor te zorgen dat onze nagels gezond blijven, is het belangrijk om voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Een van de belangrijkste vitamines voor onze nagels zijn vitamine A, B, C, D en E. Vitamine A helpt bij de groei van nagels, vitamine B zorgt voor stevige nagels, en vitamine C helpt bij de opname van ijzer. De andere vitamines zoals vitamine D, helpt bij de opname van calcium en vitamine E beschermt onze nagels tegen oxidatie.

Daarnaast zijn mineralen zoals ijzer, zink en kalk ook belangrijk voor gezonde nagels. Ijzer helpt bij de groei van nagels, zink helpt bij het genezen van nagelbeschadigingen en kalk is goed voor de stevigheid van onze nagels.

Het is daarom belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Groenten zoals spinazie, broccoli en asperges bevatten veel van deze vitamines en mineralen die goed zijn voor onze nagels. Fruit zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi’s bevatten vitamine C, wat weer helpt bij de opname van ijzer.

Een tip die we zeker aanraden is om eieren te eten, deze zijn namelijk rijk aan biotine. Een stof die helpt bij de groei van nagels. Biotine is een B-vitamine die ook nog eens helpt bij het gezond houden van de nagelplaat en de nagelriemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde voeding alleen niet voldoende is om sterke nagels te krijgen, maar het is wel een goede basis. Een gezonde voeding in combinatie met andere tips zoals hydrateren en bescherming, kan bijdragen aan een gezonde nagelgroei en uiteindelijk leiden tot sterke nagels.

Tip 2: Hydrateer

Net zoals je huid, hebben ook je nagels water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, vooral water, om uitdroging te voorkomen. Het is aangeraden om minstens 2 liter water per dag te drinken, dit helpt bij het gehydrateerd houden van de nagels en de huid.

Het is ook belangrijk om op te letten dat sommige dranken juist dehydraterend werken, zoals alcohol en cafeïne. Probeer deze dranken te beperken of te vervangen door water of andere gehydrateerde dranken.

Hydrateren van binnenuit is belangrijk, maar het is ook belangrijk om de nagels van buitenaf te hydrateren. Dit kan gedaan worden door regelmatig een nagelriemolie te gebruiken. Een nagelriemolie helpt om de nagelriemen soepel te houden en voorkomt dat ze uitdrogen en barsten.

Een eenvoudige truc om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt is om een waterfles mee te nemen waar je altijd bij kunt en deze gedurende de dag leeg te drinken. Het kan ook helpen om een doel te stellen voor het aantal keer dat je moet drinken per dag, zoals elk uur een slok water.

Het is belangrijk om te onthouden dat hydrateren een continu proces is, dus zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt en je regelmatig je nagelriemen met oliën insmeert om ervoor te zorgen dat je nagels gehydrateerd blijven. Dit helpt bij het gezond houden van de nagels en kan bijdragen aan een gezonde nagelgroei en er uiteindelijk toe leiden dat je sterke nagels krijgt.

Tip 3: Vermijd beschadiging

We weten allemaal dat het leven soms hard kan zijn voor onze nagels. Dagelijkse taken zoals het doen van huishoudelijk werk, het verwijderen van nagellak of het dragen van te strakke schoenen kunnen leiden tot beschadiging van onze nagels. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om deze beschadiging te voorkomen.

Een van de eenvoudigste manieren om beschadiging te voorkomen is door het dragen van handschoenen bij het doen van huishoudelijk werk. Dit helpt om de nagels te beschermen tegen chemicaliën en schurende oppervlakken. Ook het gebruiken van een acetonvrije nagellakremover in plaats van aceton kan helpen beschadiging te voorkomen.

Probeer ook om te investeren in goede nagelverzorging tools. Dit kan variëren van een goede nagelvijl tot nagelknipper. Goede tools helpen om de nagels te verzorgen zonder ze verder te beschadigen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat overmatig knippen of vijlen van de nagels kan leiden tot beschadiging. Probeer daarom je nagels zo min mogelijk te knippen of vijlen en gebruik liever een goede nagelvijl die niet te scherp is.

Beschadiging van de nagels kan ook veroorzaakt worden door ongezonde gewoonten zoals het bijten op de nagels of het gebruiken van teveel nagellak. Probeer deze gewoonten af te leren en je nagels regelmatig te laten “ademen”.

Tip 4: Gebruik een nagelriemolie

Een van de beste manieren om de gezondheid van je nagels te verbeteren is door het gebruik van een nagelriemolie. Nagelriemen zijn de huid aan de zijkanten van je nagels die bescherming bieden aan het nieuwe gedeelte van je nagels. Ook helpen ze bij de groei van je nagels. Helaas kan de huid rondom de nagelriemen snel uitdrogen en barsten, wat leidt tot beschadiging van de nagels.

De aanschaf van een nagelriemolie helpt om de nagelriemen soepel te houden en voorkomt dat ze gaan uitdrogen en barsten. De meeste olieën bevatten de vitamines en mineralen die goed zijn voor de gezondheid van je nagels, zoals vitamine E en jojoba-olie. Deze ingrediënten helpen bij het verzachten en hydrateren van de nagelriemen.

Het is aan te raden om de olie minimaal twee keer per dag op de nagelriemen aan te brengen, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Je kunt ook een klein beetje olie op je nagelriem smeren voordat je gaat slapen en een paar oude sokken aantrekken, dit helpt om de olie in te laten trekken en versterkt de werking.

Er zijn verschillende soorten nagelriemoliën verkrijgbaar, zoals oliën die specifiek zijn gemaakt voor de nagelriemen of als een ingrediënt in nagelverzorgingsproducten. Zoek een olie die bij je past, lees de ingrediëntenlijst en vraag eventueel advies aan een professioneel.

Het gebruik van een nagelriemolie is hierom een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid van je nagels te verbeteren. Door regelmatig een nagelriemolie te gebruiken, kun je de nagelriemen hydrateren en beschermen.

Tip 5: Vermijd te veel vijlen

Zoals we al eerder hebben besproken, kan vijlen een handige manier zijn om je nagels in model te houden. Maar als je niet oppast, kan het ook beschadiging veroorzaken als het te vaak of te agressief wordt gedaan. Wanneer je je nagels te vaak vijlt, kan dit namelijk leiden tot dunner worden van de nagels en daardoor ook de kwetsbaarheid.

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat minder vaak vijlen beter is dan vaker. Probeer daarom je nagels zo min mogelijk te vijlen, alleen wanneer het echt nodig is.

Ook is het belangrijk om de juiste technieken te gebruiken bij het vijlen van de nagels. Gebruik een nagelvijl die niet te scherp is en vijl in een rechte beweging, niet heen en weer. Dit helpt om beschadiging te voorkomen.

Verder is het aan te raden om een nagelvijl van een goede kwaliteit te gebruiken. Goede kwaliteit nagelvijlen zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn speciaal ontworpen om beschadiging te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat overmatig knippen van de nagels kan leiden tot beschadiging. 

Al om al, knip en vijl je nagels dus niet te vaak en schaf een goede kwaliteit vijl aan. Het kost misschien iets meer, maar het is beter om te investeren in een goede vijl die ook nog eens langer meegaat!

Conclusie:

We hebben de 7 tips die je kunt toepassen voor sterkere nagels besproken. Van gezonde voeding tot het hydrateren en bescherming. Alle aspecten zijn belangrijk om te combineren voor het beste resultaat.

Belangrijk is ook om naar je eigen unieke situatie te kijken en eventueel aanpassingen te maken. Als je bijvoorbeeld last hebt van een specifieke aandoening, zoals psoriasis of eczeem, is het verstandig om een arts te raadplegen voor aanvullende adviezen.

Eet dus gezond en gevarieerd, zorg voor voldoende hydratatie en vermijd beschadiging. Dit zijn de basisstappen die je kunt volgen voor gezonde nagels. Gebruik van een nagelriemolie en vermijd te veel vijlen. Dit zal een extra boost geven aan je nagels.

Onthoudt dat het groeien van sterke nagels een continu proces is. Het kan soms even duren voordat je resultaten ziet, dus wees geduldig en blijf deze tips vooral toepassen.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!