5 eenvoudige technieken om je focus en geheugen te boosten

Vind je het moeilijk om te focussen en geconcentreerd te blijven? In een wereld waar afleiding alomtegenwoordig is, is het vaak moeilijk om je aandacht erbij te houden en je optimaal te kunnen concentreren, cognitieve tools die echter noodzakelijk zijn om dagelijkse activiteiten, zowel professioneel als privé, tot een goed einde te brengen. Gelukkig zijn er eenvoudige en doeltreffende methoden om de concentratie te verbeteren. Van hersengymnastiek tot meditatie: ontdek ze hier.

Wat is concentratie precies?

Voor we tot de kern van de zaak komen, bekijken we eerst even wat concentratie is en hoe focussen nauw verbonden is met het geheugen.

Definitie van concentratie

Concentratie is het vermogen om de aandacht te richten op een specifieke taak terwijl omringende afleidingen worden genegeerd. Het is een mentaal proces dat een reeks cognitieve handelingen inhoudt zoals het selecteren van informatie, het vasthouden van aandacht en het controleren van stoorzenders.
Wanneer de aandacht verslapt, kan dit een aantal gevolgen hebben: dalende productiviteit, mindere cognitieve prestaties of een afname van de geheugencapaciteit.

Aandacht en geheugen, de winnende combinatie
Concentratie kan alleen maar effectief zijn als je aandacht en geheugen optimaal werken. Deze twee elementen gaan samen: aandacht zorgt ervoor dat je cognitieve activiteit gericht worden op relevante informatie, terwijl het geheugen deze informatie vasthoudt en verwerkt. Samen vormen ze een onmisbaar duo voor optimale concentratie.

De verschillende aandachtsstoornissen

Er bestaan verschillende concentratieproblemen, elk met hun eigen kenmerken en oorzaken:

 1. Attention Deficit Disorder, met of zonder hyperactiviteit (ADHD), met als symptomen zich niet kunnen concentreren, impulsiviteit en hyperactiviteit
 2. Aandachtsproblemen
 3. Verminderde concentratie door depressie, angst of posttraumatische stress
 4. Leeftijdsgerelateerde cognitieve stoornissen.

Concentratietechnieken om je cognitieve prestaties te verbeteren

Door te mediteren en je aan te passen aan je bioritme kun je je gebrek aan concentratie overwinnen en je aandachtsspanne en cognitieve prestaties verbeteren.

Concentratietechniek nr 1: meditatie

 • Meditatie is een eeuwenoude methode, gekend om de vele voordelen voor de geestelijke gezondheid, zoals betere aandacht. Het meervoudige effect is het resultaat van:
 • focussen van de aandacht, over het algemeen door middel van ademhaling
 • verminderen van mentale ruis door de gedachtenstroom te reguleren, wat de concentratie op specifieke taken bevordert
 • vermijden van mentale afleiding, wat de aandacht versterkt
 • verbeteren van stressmanagement
 • verlengen van de aandachtspanne
 • beheersen van afleidende gedachten

Studies suggereren dat meditatie het geheugen kan helpen verbeteren, wat indirect ook de concentratie bevordert. Vooral op werkvlak leidt een sterker geheugen tot een hogere productiviteit.

Er zijn verschillende vormen van meditatie, waaronder mindfulness, transcendente en geleide meditatie. Elke vorm heeft z’n specifieke voordelen voor het verbeteren van de concentratie. Het wordt vaak aanbevolen om te beginnen met korte sessies en de duur geleidelijk aan te verhogen naarmate je meer geoefend bent. Hoe meer toegewijd je bent aan je oefeningen, hoe groter de positieve impact op je concentratie.

Concentratietechniek nr 2: hersengymnastiek

Breinoefeningen blijken een belangrijke rol te spelen bij het verbeteren van de aandacht, ze verbeteren immers de cognitieve prestaties en verbeteren het geheugen.

Er zijn vele opties om deze vaardigheden te oefenen. Van geheugenspelletjes (zoals kaarten in duo), probleemoplossende oefeningen (puzzels, raadsels, logica) en woordspellen (Scrabble, kruiswoordraadsels, Boggle).

Close reading is ook een uitstekende manier om je concentratie te verbeteren. Het houdt in dat je een tekst langzaam en erg bewust leest, met grote aandacht voor de details. Het helpt je geest trainen om gefocust te blijven op een specifieke taak.

Tot slot zijn er ook nog de strategische spellen, zoals schaken, strategische gezelschapsspelletjes of videogames. Ze kunnen nuttig zijn om de cognitieve prestaties te verbeteren, de productiviteit te verhogen of het geheugen te stimuleren.

Concentratietechniek nr 3: monotasking

Slechts één ding tegelijk doen, oftewel ‘monotasking’, is een effectieve aanpak om de concentratie te bevorderen en het efficiënt afronden van taken te verbeteren. Deze concentratietechniek kan je helpen om de mentale werkdruk verlagen, de kwaliteit van je werk (en dus je productiviteit) te verbeteren en stress te beheersen. Monotasking kan zelfs de creativiteit stimuleren.

Om er het maximum uit te halen, is het belangrijk om je dag goed te plannen, afleiding te vermijden en prioriteit te geven aan je taken.

Concentratietechniek nr 4: afzondering

Nog een techniek om afleiding te vermijden is jezelf afzonderen en een aparte werkruimte voorzien. De wereld rondom ons zit vol met bronnen van afleiding. Een eerste stap is bepalen wat jouw stoorzenders zijn, zodat je ze aan de kant kunt schuiven wanneer je een bepaalde taak wilt uitvoeren.

Jezelf afsluiten van de buitenwereld kan natuurlijk door je fysiek afzonderen in een ruimte die speciaal voor werk bedoeld is, zoals een kantoor of werkkamer thuis. Het helpt om je hersenen te conditioneren om zich te concentreren.

Kan dat niet, dan zijn er alternatieve oplossingen zoals oordopjes of een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Schakel luide meldingen van sociale media tijdelijk uit, leg je telefoon aan de kant en maak duidelijk aan je omgeving dat je niet beschikbaar bent.

Concentratietechniek nr 5: volg je bioritme

Chronobiologie is een tak van de biologie die biologische ritmes bestudeert, ofwel: terugkerende veranderingen gebonden aan tijd, zowel individueel als collectief. Deze ritmes kunnen beïnvloed worden door externe factoren zoals licht en milieu, maar ze worden ook gestuurd door de interne biologische klok.

 • Je aanpassen aan je chronobiologie kan door rekening te houden met het natuurlijke bioritme van je lichaam om zo je productiviteit, concentratie, geheugen en cognitieve prestaties te verbeteren. Enkele tips hoe je dit aanpakt:
 • herken de tijden waarop je het meest alert bent
 • plan je taken in overeenstemming met je chronotype
 • pas je werkomgeving aan
 • neem regelmatig een pauze
 • vermijd uitstelgedrag
 • creëer een ochtendroutine
 • luister naar je lichaam, dat kent je als de beste

Zoals je net hebt gezien, bestaan er tal van mogelijkheden om je aandacht te verbeteren, je geheugen een boost te geven en je cognitieve prestaties te maximaliseren. Met dit advies kun je je problemen om te focussen – iets wat vaak voorkomt in onze hypergeconnecteerde wereld met een overload aan afleiding – verhelpen.

Shoppen voor je gezondheid en wellbeing

NutriMental Duo van Nutrisan biedt dag en nacht ondersteuning. Overdag versterken ginseng en de B-vitamines je concentratie, je cognitieve functies en je geheugen. ’s Avonds neemt het GABA-complex het over om rust en ontspanning te brengen.

Voedingssupplement Geheugen en Concentratie van Weleda verbetert je cognitieve prestaties door een goede bloedcirculatie te stimuleren. Het bevat ginkgo biloba, wat een enorme hulp kan zijn tijdens examens en doorlichtingen.

De orale capsules Cognidril van Nutrisan vormen een intelligente combinatie van plantenextracten, astaxanthine, fosfatidylserine en acetyl-L-carnitine. Het supplement verbetert de mentale prestaties, het geheugen en de concentratie.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!