4 food trends die je niet mag missen in 2024

Jij weet wat je vandaag eet, maar weet jij ook al wat je morgen, overmorgen en de dag erop zal klaarmaken? Laat je niet alleen inspireren door de “goesting” van de dag, maar ook door de seizoenen én de food trends die onze culinaire journalisten voor jou spotten.

Plant-Based wordt Only Plants

Na de opkomst van veggie, vega en flexi  keren we terug naar puur natuur. Voor ons geen veggie burgers meer, maar wel gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen, zonder dat ze op vlees of vis moeten lijken. We laten ons daarbij graag inspireren door lokaal lekkers. Denk ondermeer aan bloemkool, pastinaak en pompoen. Wat deze groenten delen? Ze zijn seizoensvers, goedkoop en multi-inzetbaar. Je kan ze bakken, roosteren, pureren, … Mmm!

Tip: beter weten welke groenten van ‘t seizoen zijn? Check de seizoenskalender van Lekker van bij ons, Velt.

Optimisme op ons bord

Het kan er soms grijs en grauw aan toe gaan in onze wereld. We kiezen daarom resoluut voor meer kleur op ons bord. En als het even kan gaan we all the way met gele ingrediënten zoals banaan, ananas, mango, persimon … en gele paprika. Nog een geel ingrediënt om blij van te worde? Gele curry op basis van geelwortel aka kurkuma, evenals gember, knoflook, ui, enzovoort. Deze pittige ingrediënten plezieren niet alleen je oog, maar ook je smaakpapillen met een BOOST.

Tip: de Indian Style Mango Curry mix van Santa Maria is een vrolijke kruidenmix met de friszure smaak van mango en gember. Heerlijk bij kip of vis.

Global Fusion Cuisine

We genieten al langer van wereldse keukens en ingrediënten zoals de Aziatische, Italiaanse en Mexicaanse. Er duiken steeds vaker restaurants op die twee of meerdere wereldkeukens combineren. Een populaire combinatie is Japan x Peru. Geen toeval als je weet dat er veel Aziatische inwijkelingen in Peru wonen. Een van de signatuurgerechten uit de Nikkei-keuken is “tiradito”: sashimi van vis in een marinade van kokos, limoen en chili. De marinade is ook gekend als “leche de tigre”.

Tip: Santa Maria combineert al langer verschillende wereldkeukens in haar kruidenmixen, waaronder de populaire tex-mex producten.

Gepersonaliseerde gerechten

Sommige eten glutenvrij, andere dan weer lactosevrij, suikervrij of zoutarm. Deze labels werden al vertaald naar inclusieve Nutri-Score, ontwikkeld door Santé Publique France en later overgenomen door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Foodies en wetenschappers voorspellen dat we hierin nog een stapje verder zullen gaan door de ontwikkeling van gepersonaliseerde gerechten op maat van jouw smaak én jouw gezondheid.Tip: maaltijdboxen zoals die van Hello Fresh werken nu al met menu’s die je kan personaliseren op basis van verschillende categorieën.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!