Wie zei ook alweer dat jezelf verzorgen iets egoïstisch is?
Door de juiste producten te kiezen, doe je niet alleen iets goeds voor jezelf, maar ook voor de planeet en voor de lokale gemeenschappen. Even inzoomen op de initiatieven van onze parfummerken en onze lievelingsmerken.
De cosmetische industrie:
welzijn en milieubewustzijn hand in hand
De cosmetische industrie weegt zwaar door, zowel in economisch als in milieugebonden opzicht. Naast de verzorging van de huid en het persoonlijk welzijn, spelen de belangrijke actoren in de wereld van de schoonheid een cruciale rol in het behoud van het milieu, van de oceanen en in de steun aan lokale bevolkingsgroepen in de landen die de grondstoffen produceren. Innovatie, schoonheid en sociale verantwoordelijkheid met elkaar combineren, dat is de nieuwe uitdaging van de luxemerken.
De milieu-impact van onze cosmetica beperken
Plasticvervuiling, CO2-uitstoot, schadelijke chemische stoffen… Om hun milieu-impact te beperken, engageren veel merken zich om te kiezen voor meer duurzame productiemethodes. Onder deze initiatieven kunnen we het gebruik van gerecycleerde en recyclebare verpakkingen of bioafbreekbare formules vermelden. Eén concreet voorbeeld? Voor dit jaar 2025 zijn alle schoonheidsproducten van Clarins recyclebaar, navulbaar of herbruikbaar.
De navulling: luxe en duurzaamheid gecombineerd
Maar hoe kun je luxe en duurzaamheid met elkaar combineren?
Door navullingen voor te stellen die ons niet alleen minder kosten, maar ook lichter zijn en dus goed voor onze koolstofvoetafdruk. Meer en meer luxehuizen, zoals Lancôme en Chanel, geven hun klanten de mogelijkheid om hun potten en flacons in de winkel opnieuw te vullen, met name iconische parfums zoals Idôle of bepaalde verzorgingsgamma’s of make up.
Deze navullingen, of de parfumfonteinen die in sommige winkels beschikbaar zijn, hebben als doel om de productie van nieuwe verpakkingen te beperken, terwijl ze tegelijkertijd een hoogstaande klantervaring blijven bieden. Dit voorbeeld van circulaire consumptie geeft een nieuwe inhoud aan het begrip luxe en maakt het tegelijkertijd ethischer en respectvoller naar het milieu toe.
Minder plastic, een stap naar duurzaamheid
Plastic is een belangrijke bron van vervuiling en het duurt honderden, zelfs duizenden jaren om afgebroken te worden. De extractie, de productie en zelfs de afbraak van plastic geven gassen vrij met serre-effect die bijdragen tot de klimaatopwarming. Niet gerecycleerd ontbindt het tot microplastics die de ecosystemen in het water en in de bodem bedreigen.
Door het percentage plastic in de verpakkingen en flacons te beperken, wordt het eveneens mogelijk om de koolstofvoetafdruk te verminderen door het gewicht van het transport te beperken. De merken hebben hier een belangrijke rol in te spelen, maar jij ook: recycleer je pot of flacon als die leeg is of bewaar hem om er iets anders in te doen. Op die manier beperk je de koolstofvoetafdruk.
Vaste cosmetica: duurzaam en doeltreffend
Door een stuk zeep te gebruiken voor je dagelijkse wasbeurt, draag je op belangrijke wijze bij tot het behoud van de natuur. Flacons gevuld met douchegel of shampoo voor het haar zijn voor het overgrote deel gevuld met water. Ze zijn dus vervuilender om te produceren, om te verpakken en om te transporteren, want ze nemen veel meer plaats in. Nog meer goed nieuws? Ze gaan langer mee en geven een heerlijk parfum af aan je badkamer.
Wat cosmetische verzorgingsproducten betreft, kun je ook kiezen voor meer geconcentreerde formules die minder water en meer actieve stoffen bevatten zoals een boter- of balsemvariant. Ook daar krijg je meer waar voor je geld, want je pot gaat langer mee omdat je minder product nodig hebt voor toepassing op je gezicht en lichaam. Minder consumeren is ook beter consumeren.
Geen zorgen voor blue beauty
Parallel met green beauty die het accent legt op natuurlijke ingrediënten en de bescherming van de planeet, is blue beauty een ecoverantwoordelijke beweging die meer en meer ingang vindt in de cosmetische industrie. Deze beweging heeft tot doel oceanen en mariene ecosystemen te beschermen en de vervuiling door schoonheidsproducten te verminderen. Concreet betekent dat de beperking van plastics die maar één keer gebruikt worden, bioafbreekbare formules, formuleopbouw met niet-destructieve ingrediënten en steun aan programma’s die het behoud van de oceanen nastreven. Als voorbeeld kunnen we Water Lovers noemen, een initiatief van Biotherm, een van de eerste merken die interesse toonde voor bioafbreekbare formules en verpakkingen zonder plastic. Dit merk draagt ook bij aan schoonmaakprojecten van oceanen en het herstel van mariene habitats. Het huis Chanel blinkt ook uit in zijn engagement voor het behoud van de oceanen door organisaties te steunen zoals Mission Blue, die zich concentreert op de creatie van beschermde mariene zones.
Formules die huid en planeet respecteren
Vandaag kiezen meer en meer schoonheidsmerken voor formules op basis van natuurlijke ingrediënten, zonder agressieve chemische producten, om onze huid en de biodiversiteit te respecteren. De ontwikkeling van bioproducten en cruelty-free praktijken weerspiegelen het engagement van de industrie om schoonheid te produceren zonder compromissen voor het milieu… en zonder het plezier van het aanbrengen in het gedrang te brengen.
Een beredeneerde cultuur in cosmetica
De vraag naar natuurlijke en biologische ingrediënten neemt hand over hand toe, maar hun intensieve teelt brengt soms de ecosystemen in gevaar waar ze uit voortkomen. Daarom kiezen talrijke luxemerken vandaag voor een beredeneerde cultuur, dat wil zeggen een landbouw die de natuurlijke cycli van de aarde respecteert en tegelijkertijd de hulpbronnen op lange termijn beschermt. Dat gaat over duurzame praktijken zoals het roteren van de culturen, de beperking van chemische pesticiden en het behoud van de lokale biodiversiteit. Bijvoorbeeld: vetiver (een welriekend Indisch gras) is een plant waarvan de intensieve cultuur de bodem kan uitputten. Daarom hebben verschillende merken zich ertoe verbonden om samen te werken met lokale coöperatieven om een duurzame en rechtvaardige productie te garanderen. Guerlain bijvoorbeeld steunt landbouwprojecten in Haïti die de kwaliteit van de bodem vrijwaren, terwijl het tegelijkertijd een rechtvaardige verloning aan de landbouwers garandeert.
Groene scheikunde: wetenschap en natuur in harmonie
Om zeldzame grondstoffen zoals sandelhout te behoeden of om ingrediënten van dierlijke oorsprong zoals amber (door walvissen geproduceerd) of muskus (afgescheiden door sommige diersoorten zoals de civetkat) te vervangen, doen de cosmetica- en parfummerken een beroep op groene chemie. Dat staat in voor het op een duurzame manier reproduceren van producten of synthetische stoffen in een laboratorium om de ecosystemen en de diersoorten te beschermen, terwijl ze tegelijkertijd innoveren.
Minder is beter
Wil je ook een mooi gebaar stellen voor jezelf en voor de planeet, kies dan voor cosmetische producten die een formule bevatten met een strikt minimum aan ingrediënten. Dat zal tegelijkertijd het risico op allergieën terugdringen. Je kunt ook kiezen voor 2-in 1-producten die tegelijkertijd dienstdoen als crème of als masker, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid.