Zo ziet een duurzame beautyroutine er concreet uit

by | aug 10, 2022 | Onze toekomst

Iedereen heeft het er over en is het erover eens: duurzaamheid is de toekomst. Maar wat is dat nu precies? Wat maakt een beautyproduct duurzaam? En hoe kun je betere keuzes maken? Enjoy Beauty wijst je de weg!

 

Iedereen lijkt zijn eigen idee te hebben over ‘duurzaamheid’, maar het komt er op neer dat je zo omgaat met de aarde dat die ook in de behoeftes van de toekomstige generaties kan blijven voorzien. Mens, milieu en economie moeten met elkaar in evenwicht zijn, zodat de aarde niet uitgeput raakt en ook op lange termijn leefbaar blijft. Heel wat merken gaan bewust duurzamer ondernemen, op verschillende manieren. Maar je kunt ook zelf je steentje bijdragen door slimmer te kiezen.

Duurzame ingrediënten zijn meer dan een biolabel

Duurzame ingrediënten zijn niet altijd per definitie natuurlijk. Wanneer de teelt, oogst of verwerking een negatieve impact heeft op het milieu, dan is ‘groene chemie’ een betere oplossing. Dat staat voor chemische producten of processen die veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker verlopen. Een voorbeeld: in geval van zeldzame of bedreigde plantensoorten is het beter om molecules te reconstrueren in het labo dan ze oogsten in de natuur.

Bij natuurlijke ingrediënten biedt een bio- of ecolabel enige zekerheid voor de consument dat de manier waarop de grondstoffen worden geproduceerd milieuvriendelijk gebeurt. Maar de veelvoud aan labels (vergelijk ze op www.labelinfo.be) maakt het er niet duidelijker op. Natuurlijk, biologisch, ecologisch, biodynamisch, fair trade, vegan of diervriendelijk, …. Voor alles bestaat een label. Maar een label is ook niet zalig makend. Een biolabel zegt bijvoorbeeld enkel iets over bepaalde ingrediënten, maar is geen garantie dat het product milieuvriendelijk(er) is. De duurzaamheid van een product wordt immers bepaald door het totaalplaatje.

Milieuvriendelijk geteelde ingrediënten is een aspect van duurzaamheid, maar een faire prijs ervoor betalen is dat evenzeer. Dat garandeert dat de lokale gemeenschap voordeel heeft van de teelt, zoals werkzekerheid, goede werkomstandigheden en een loon waar ze een toekomst mee kunnen opbouwen. Grote groepen zoals L’Oréal en Estée Lauder companies kopen ingrediënten op grote schaal aan voor hun verschillende merken. Daarvoor werken ze samen met lokale NGO’s die de lokale bevolking helpt om duurzaam te telen, in goede werkomstandigheden en volgens een faire verloning. Je vindt dergelijke ingrediënten in parfums van Armani (sandelhout en vanille in My Way, vanille in Si Passione Eclat), Mugler (vanille in Alien Goddess), Lancôme (roos en vanille in Idole Aura), Chloé Nomade Eau Naturelle (jasmijn), … Maar ook in de producten van Clarins en de LVMH-groep (Dior, Givenchy Guerlain, Kenzo). Als leden van de Union For Ethical Biotrade engageren deze merken zich om hun ecologische en sociale impact onafgebroken te verbeteren.

Duurzaam produceren, met minder C02 en afval

Duurzaam produceren begint al bij het bedenken van een product, die rekening houdt met de hele levenscyclus van een product, van ingrediënt tot lege verpakking. De inspanningen die bedrijven leveren vind je terug op hun websites. Zo wordt er hard gewerkt aan duurzamere technologieën en productiemethoden, zoals bijvoorbeeld CO2-extractie van parfumingrediënten als alternatief voor de klassieke distillatie met solventen. Ook waterverbruik is een belangrijke factor. Niet alleen tijdens de productie, maar ook wanneer het product gebruikt wordt. Sommige texturen spoelen vlotter af dan andere, waardoor je minder water nodig hebt.

De CO2-uitstoot en de energiebron zijn ook belangrijke factoren die doorwegen in het ecoprofiel van een product. Bij de Estée Lauder groep (Estée Lauder, Clinique, La Mer, Tom Ford, etc) hebben ze al verschillende fabrieken en gebouwen die op basis van hernieuwbare energie werken, C02 neutraal en zero waste zijn. Idem dito voor L’Oréal dat de ambitie heeft om tegen 2025 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie en C02-neutraal te zijn. De huidige resterende C02 uitstoot compenseren ze door bijvoorbeeld herbebossingsprogramma’s te steunen. Op die manier heeft Clarins intussen al bijna een half miljoen bomen laten aanplanten. Nog beter dan compenseren is het recycleren van C02-uitstoot, waar L’Oréal en Coty mee experimenteren. L’Oréal maakt er een fles in polyethyleen van en Coty gebruikt het om de alcohol te maken voor parfums van Hugo Boss, Chloé en Davidoff.

 

 

Armani heeft de ambitie om met My Way het eerste klimaatneutrale parfum te maken.

Plastic wordt chic

Als je het over verpakking hebt, is minder en lichter altijd beter. Maar de grote winst is te halen in de gebruikte materialen. Plastic is de favoriete verpakking van de cosmetica industrie, want het is licht, goedkoop, lucht- en waterdicht. Maar het is ook een van de grootste uitdagingen voor het milieu. Daarom engageren grote cosmetica groepen als L’Oréal, Unilever en Shiseido zich om tegen 2025 alle plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken. Niet alleen de materialen, maar ook de samenstelling van de flessen wordt bekeken. Idealiter combineert die niet teveel verschillende materialen. Want hoe meer moeite het vraagt om te recycleren, hoe kleiner de kans dat de consument dat zal doen. En een verpakking is pas duurzaam wanneer hij gerecycleerd wordt.

Navulbare producten zijn een andere interessante piste. Steeds meer consumenten stappen af van wegwerpproducten voor eenmalig gebruik (bv masks, reinigingsdoekjes, …) en kiezen voor producten die ze kunnen bijvullen. Mugler’s Angel heeft al sinds 1992 een hervulbare flacon. Dat voorbeeld werd intussen gevolgd door andere parfums, zoals Armani My Way, Jour d’Hermès, Mugler Alien Goddess en de vernieuwde Acqua Allegoria lijn van Guerlain. Ook verzorgingsproducten (Dior L’Or de Vie La Crème, Lancôme Absolue serum, YSL Pure Shots, Shiseido Essential Energy Hydrating cream en Chanel N°1 Crème) en make-up (lipsticks van Guerlain, Givenchy, Chanel, Sisley, Dior en Hermès, compact foundations van Clarins, Dior en Shiseido) vind je steeds vaker met navulverpakkingen.

 

 

Guerlain gaf zijn Acqua Allegoria lijn een duurzame make-over met navulbare flacons met 15 % gerecycleerd glas en tot 95% natuurlijke formules met biologische alcohol.

De consument een geweten schoppen

Behalve zorgen dat hun producten geen negatieve impact hebben op milieu en mensen, kunnen beautybedrijven nog een stap verder gaan door consumenten te sensibiliseren en organisaties te steunen die zich inzetten voor goede doelen. Keuze te over: heel wat NGO’s zetten zich in om het water plasticvrij te houden, bomen aan te planten, biodiversiteit te bevorderen, enzovoort. De meeste merken steunen tegenwoordig wel een goed doel dat aansluit bij hun DNA. Voor La Mer en Biotherm, die hun hoofdingrediënten uit de zee halen, is het evident dat ze initiatieven steunen die de oceanen helpen beschermen. La Mer doet dat met zijn eigen Blue Heart Oceans Fund, Biotherm via het Water Lovers programma. Armani’s Acqua for Life programma focust meer op schoon drinkwater. La Mer organiseert jaarlijks opruimacties op stranden om mensen te sensibiliseren over het probleem van zwerfvuil.

 

 

Met de ‘Abuse Is Not Love’ campagne wilt YSL Beauty minstens 2 miljoen mensen opleiden over partnergeweld, onder andere door academisch onderzoek en samenwerkingen met NGO’s.

Ook andere belangrijke maatschappelijke thema’s staan op de agenda van onze luxemerken. De Estée Lauder merken zet zich al jaren in voor borstkanker door bekende gebouwen in het roze te verlichten en limited editions te verkopen die onderzoek financieren. Afgelopen jaar trok YSL de aandacht met een sensibiliseringscampagne rond partnergeweld en steunde  Armani de LBGQT-gemeenschap door het Braziliaanse transgender model Valentina Sampaio als ambassadrice in te huren, die als activiste opkomt voor de rechten van transgenders. Wie durft nog beweren dat de beautywereld oppervlakkig is?

 

 

Het voorbije jaar trok YSL de aandacht met een sensibiliseringscampagne rond partnergewelden
steunde Armani de LBGQT-gemeenschap door Valentina Sampaio als ambassadrice in te huren. Het Braziliaanse transgendermodel komt als activiste op voor de rechten van transgenders.

Openingsbeeld: Drew Dizzy Graham via Unsplash.

Lees ons magazine voor de beste tips om je zelfzorg naar een hoger niveau te tillen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!