Rihanna, het Fenomeen uit Barbados

Rihanna is een van de meest succesvolle popsterren ooit, stijlicoon, creatieve duizendpoot en mode- en beauty onderneemster.
Ze drukte haar stempel op de mode-, muziek- en schoonheidsindustrie.
Haar laatste wapenfeit: de nieuwe ambassadrice van J’adore, Dior’s meest succesvolle parfum.

Van een eilandje tot de top van de wereld

Robyn Rihanna Fenty, beter bekend als Rihanna, werd geboren op 20 februari 1988 in Saint Michael, Barbados. Ze groeide op in een gezin dat het niet breed had. De drugsverslaving van haar vader wierp een grote schaduw op de jeugd van Rihanna en haar twee broertjes, twee halfzussen en halfbroer. Rihanna zocht en vond troost in muziek. Al van kleins af aan zong ze reggae en luisterde ze naar artiesten zoals Bob Marley en Alicia Keys. Als tiener zong ze in een muziekgroepje met twee vriendinnen, niet lang voordat ze werd opgemerkt door Evan Rogers. De Amerikaanse muziekproducent was op vakantie in Barbados en meteen onder de indruk van haar stem. Hij nodigde haar uit naar New York, waar ze auditie deed voor verschillende platenlabels. Uiteindelijk tekende ze bij Def Jam Recordings, waar Jay-Z toen de scepter zwaaide. Amper 17 is ze, wanneer ze vanuit het niets naar het sterrendom wordt gekatapulteerd.

Ook haar privé-leven verloopt in die tijd woelig. In 2009 belandt ze op de spoed, nadat haar toenmalig vriendje, rapper Chris Brown, haar mishandelde. Ze verbreekt de relatie en wordt achtereenvolgens romantisch gelinkt aan verschillende bekende namen, waaronder acteur Leo DiCaprio, Formule 1 racer Lewis Hamilton en rapper Drake. In 2020 maakt ze haar relatie bekend met rapper ASAP Rocky, met wie ze twee zonen (RZA in 2022, Riot Rose in 2023) heeft.

Rihanna, instant popfenomeen

Op haar 17e, in 2005, brengt ze haar debuutsingle uit, “Pon de Replay”. Het werd instant een hit over de hele wereld. Haar eerste album Music of the Sun viel meteen in de prijzen en kreeg platina dankzij twee miljoen verkochte platen. Het lanceerde haar carrière. Ze versterkte haar reputatie met haar tweede album, A Girl Like Me, waar ze aan meeschreef, dat amper acht maanden later uitkwam. Hits zoals “SOS” -dat gebruikt werd voor een deal met Nike- en “Unfaithful” bewezen dat ze geen ‘one hit wonder’ was. In 2007 volgt haar derde -en meest succesvolle- album, Good Girl Gone Bad: Reloaded. Daarmee gaat ze muzikaal een andere richting uit, meer dance, rock en electropop dan de R&B met reggae-invloeden waarmee ze doorbrak. Sonfs als “Please don’t Stop The Music”; “Disturbia”, “Shut Up and Drive”, “Breaking Dishes” en de wereldhit “Umbrella” gaven haar een meer volwassen, sexy en rebels imago. Vooral “Umbrella” werd de hit van het jaar en leverde haar haar eerste Grammy Award op. Het bevestigt haar status als popicoon, net zoals samenwerkingen met grote muzieksterren als Kanye West, Jay-Z, Drake en vele anderen.

De succesvolle albums bleven komen: Rated R (2009), Loud (2010), Talk That Talk (2011), en haar best verkopende album Unapologetic (2012). Anti (2016) is voorlopig haar laatste album. Ze is een van de meest succesvolle vrouwelijke artiesten ooit. In de top tien van de best verkopende artiesten, is ze op Madonna na de enige vrouw in het lijstje. 

Wat je nog niet wist over Rihanna

Hoewel veel mensen Rihanna kennen als een wereldberoemde zangeres en ondernemer, zijn er enkele minder bekende feiten over haar.

  • Op jonge leeftijd was ze cadet in het leger van Barbados. Haar overste was singer-songwriter Shontelle. De militaire training hielp haar naar eigen zeggen bij het winnen van de schoonheidswedstrijd van haar school, om stabiel de catwalk over te wandelen.
  • Sinds 2018 is ze jeugd & cultureel ambassadeur in Barbados. Haar vaderland riep 21 februari uit als Rihanna Day, een nationale feestdag.
  • Volgens de Amerikaanse Vogue (10/2/2023) heeft Rihanna een paar rituelen voor ze optreedt. Eerst verzorgt ze haar stem: ze stoomt haar stem, gebruikt zuigtabletten en skypet met haar stemcoach voor warm-ups. Daarna heeft ze een shotje om haar zenuwen te kalmeren en bekijkt ze het voorprogramma vanuit haar kleedkamer. Of ze vermomt zich in een hoodie en mengt zich onder het publiek.
  • Naast zingen waagde Rihanna zich ook aan acteren. Je kunt haar aan het werk zien in horror serie Bates Motel, Valerian and the City of a Thousand Planets en Ocean’s 8.

Rihanna het stijlicoon

Rihanna staat ook bekend als stijlicoon en haalde herhaaldelijk het nieuws met haar buitenissige outfits op de rode loper. Ze heeft dan ook al een hele resem samenwerkingen met tal van modelabels op haar cv staan. Als gezicht van hun campagnes, maar vaak ook als creatief directeur van capsulecollecties. Een van de eerste samenwerkingen was met H&M, in 2007, waarvoor ze de kledingcollectie Fashion Against Aids ontwierp, waarvan de opbrengsten naar een sensibiliseringscampagne gingen tegen HIV/aids. Labels als Armani, River Island, Puma, Manolo Blahnik, Dior en  Chopard volgden. In 2019 lanceert ze haar eigen modemerk, Fenty Fashion, onder de vleugels van luxegroep LVMH. Voor de meeste fans bleken de prijskaartjes van de kleding te hoog, dus twee jaar later zette LVMH het merk ‘op pauze’.

Rihanna, de beauty ondernemer

Rihanna blijkt meer succes in de beauty industrie te hebben. Al in februari 2011 brengt ze een eigen parfum uit, genaamd Reb’L Fleur, een verwijzing naar de tatoeage in haar hals. In 2017 lanceert ze met de hulp van LVMH haar eigen make-up merk Fenty Beauty. Ze ziet het meteen groots: het make-up gamma telt meer dan 90 referenties, waaronder 40 verschillende tinten foundation, het grootste kleurenpalet in de hele industrie. Eigenhandig dwingt ze de rest van de beautymerken haar inclusieve voorbeeld te volgen en hun aantal tinten gevoelig uit te breiden. In 2020 volgt Fenty Skin en dit jaar lanceerde ze Fenty Hair. Haar beautymerk is een wereldwijd succes, dankzij de kwaliteit van haar producten én de inclusieve marketingcampagnes. Het maakte haar in 2022 Amerika’s jongste selfmade miljardair.

Rihanna, de belichaming van Dior J’adore

Als je dacht dat Rihanna op haar lauweren ging rusten na de geboorte van haar eerste kind, had je het mis.
Haar eigen beautymerk floreert als nooit te voren, maar ze staat nog altijd open voor andere merken.
Wanneer Dior haar vraagt om de nieuwe ambassadrice van zijn meest succesvolle parfum te worden, kan ze niet weigeren.
Nadat actrice Charlize Theron 20 jaar lang het gezicht van het parfum is geweest is, neemt Riri de scepter over.

Emma Chamberlain Lancôme

J’adore Dior

Volgens het merk is de popster de verpersoonlijking van waar het parfum voor staat: sterk, vrijgevochten, onafhankelijk én verleidelijk.
Ze kondigde de samenwerking aan op Instagram met het bericht: “The secret is out. J’adore Dior”.
De samenwerking bevestigt haar invloed als beauty-icoon.
In de campagne, gefotografeerd door Steven Klein in Versailles, straalt ze als een moderne Marie-Antoinette. Haar gouden jurk doet denken aan de parfumflacon.
Twee iconen die elkaar versterken.

Emma Chamberlain Lancôme

Lisez notre magazine pour découvrir les meilleurs conseils afin de prendre soin de vous

Banner popup newsletter

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Leuke aankoopbon exclusief voor abonnees

Je hebt je succesvol ingeschreven!